21 Ιουνίου, 2024

ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Υψηλές θερμοκρασίες και το τριήμερο

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ενισχυμένοι άνεμοι ακόμα και σε ηπειρωτικές περιοχές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Παρασκευή, παράγοντες που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας γύρω στους 39 με 40 βαθμούς προβλέπεται να σημειωθούν κατά τόπους στη δυτική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, καθώς και στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ προβλέπονται στο Αιγαίο αλλά και τοπικά στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο.

Μικρή εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται το Σάββατο, οπότε και θα φτάνουν τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα το μελτέμι θα εξασθενήσει λίγο ακόμη, φτάνοντας τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα όλο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και προβλέπεται να φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς τοπικά στα ηπειρωτικά. Παράλληλα θα ενισχυθεί και η αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας, με τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις προβλέπονται μόνο στα Δωδεκάνησα και την ανατολική Κρήτη καθώς και στα βόρεια ορεινά το μεσημέρι – απόγευμα, με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 με 6 μποφόρ, στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο τοπικά 7 και στο Αιγαίο και την Αττική έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 34 με 37 βαθμούς, τοπικά στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και στα δυτικά έως 40 βαθμούς, στις Κυκλάδες έως 32 βαθμούς.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι, θα φτάνουν τα 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς, στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Και στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς και το απόγευμα νότιοι έως 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 37 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: