23 Οκτωβρίου, 2020

CRASH TEST ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ


Η πανδημία έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στον ευρωπαϊκό Νότο από ό,τι στο Βορρά, σημειώνει η HSBC σε τελευταία της έκθεση. Παρόλα αυτά, ο επενδυτικός οίκος διαπιστώνει ότι η διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχει υπάρξει παρόμοια σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό δείχνει ότι οι χώρες του Βορρά έχουν ρίξει περισσότερο χρήμα στην κρίση, κάτι το οποίο ενδέχεται να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα έχουν πάει καλύτερα», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. «Αυτό είναι ένα από τα οφέλη του να έχει κανείς μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια εξ αρχής», εξηγούν.Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι η πτώση του ΑΕΠ έχει υπάρξει διπλάσια στο Νότο έναντι του Βορρά. 

Από την άλλη πλευρά, η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών φέτος ήταν εξίσου μεγάλη και στις δύο ομάδες χωρών (για την ακρίβεια, κοντά στο 8% του ΑΕΠ), κάτι που σημαίνει ότι ο Βορράς μπόρεσε να εφαρμόσει σημαντικά περισσότερα μέτρα στήριξης των οικονομιών (εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η κυκλική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών ήταν μεγαλύτερη στο Νότο).  

«Η μικρότερη πτώση του ΑΕΠ στο Βορρά ενδέχεται να οφείλεται ακριβώς στη μεγαλύτερη δημοσιονομική απάντηση», τονίζει η HSBC.Όσο για το 2021, παρότι ο Νότος αναμένεται να εμφανίσει μια μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη και μια παρόμοια δημοσιονομική απάντηση με το Βορρά, εντούτοις τα ελλείμματα στις χώρες αυτές θα παραμείνουν υψηλότερα, όπως ήταν και πριν από την κρίση. 

«Τα επίμονα υψηλά ελλείμματα ίσως να είναι μια από τις βασικές κληρονομιές της κρίσης. Αυτό δείχνει επίσης, ότι το γεγονός ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εισήλθαν στην κρίση με καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση και περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια, τους επέτρεψε να υιοθετήσουν μία πιο επιθετική απάντηση στην πανδημία», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Αλλά και όταν η πιο κρίσιμη φάση της πανδημία περάσει, οι χώρες του Βορρά αναμένεται να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους γρηγορότερα, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις του Νότου να δεχθούν πιέσεις να κάνουν το ίδιο. Σε εκείνο το στάδιο, οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες ενδεχομένως να τεθούν και πάλι σε ισχύ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην είναι τόσο ενεργή όσο είναι στις αγορές ομολόγων. 

Ακόμα και οι όροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ίσως να απαιτούν από τις χώρες που λαμβάνουν χρήματα να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους. Και τότε, οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης ενδεχομένως να ανησυχούν περισσότερο για τα ελλείμματα, σύμφωνα με την HSBC. 

Οι χώρες υψηλών χρεών μάλλον θα χρειαστεί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους στο μέλλον, τονίζει ο οίκος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: