13 Ιουλίου, 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που διακόπηκαν. Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ και την εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» ο Κύπριος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν θα μείνει απαθής στις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο που δεν πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, με την έννοια των αντιδηλώσεων.

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας την αποστολή της Λουτ στην Κύπρο, τόνισε πως η Σύνοδος για την Κύπρο θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί όπου διεκόπη, με τα έξι σημεία που έθεσε ως παραμέτρους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Θέλω να ελπίζω», εξήγησε, «ότι οι Τ/κ, ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία θα καταλάβουν ότι με ανάλογες αξιώσεις δεν θα μπορεί να θεωρήσουμε ότι οδηγούμαστε προς μία ευτυχή κατάληξη».«Να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα».

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα τυχόν τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και εμπλοκή στα Ενεργειακά, είπε πως το αποτέλεσμα θα είναι η απάντησή μας. «Δεν θα μείνουμε απαθής. Όχι με τρόπο εμπόλεμο, αλλά υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί που συστάθηκαν για αυτό τον σκοπό. Βεβαίως θα επηρεαστούν και οι προσπάθειες για το Κυπριακό».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε τη διαφωνία του και στο ζήτημα με το γλωσσάρι που έφτιαξαν δημοσιογράφοι υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, το οποίο και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο.«Η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, «το να προσπαθείς να εξωραΐσεις εγκλήματα, προκαλείς τα αντίθετα συναισθήματα». Εξήγησε ακόμη πως θα μπορούσε να γίνει μία συμφωνία μεταξύ εκείνων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν ηπιότερους όρους».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως στην προσπάθεια να επιτύχουμε κάτι, «ναρκοθετούμε το στόχο που θέσαμε».Εξήγησε μάλιστα πως είναι κάπως αδόκιμο να λες την κατοχή ως βόρειο τμήμα. «Αφήστε να λυθεί το Κυπριακό και όλα αυτά θα ξεπεραστούν».


Δεν υπάρχουν σχόλια: