13 Ιουλίου, 2018

ΤΟΥ ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΤΟ "ΑΣΤΑΘΕΣ ΒΗΜΑ"

 

Η σκηνή είναι χαρακτηριστική. Μια αιθέρια ύπαρξη ενδεδυμένη στα λευκά αιωρείται επιδιδόμενη σε χορευτικές κινήσεις μπροστά από τους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στο φόντο ένα παλιό Palazzo γερμανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο φιλοξενεί το μεγάλο ραντεβού. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άνθρωπος συντηρητικός και πολύ καλός Καθολικός, αφού στα νιάτα του τέλειωσε διακεκριμένα σχολεία τα οποία διαθέτει η Καθολική Εκκλησία στις μελαγχολικές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. 

Πιστός στο Βατικανό και στην ηθική του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου και να κυριαρχήσει για πολλές θητείες και κατόπιν ως επιβράβευση των υπηρεσιών του να εκλεγεί ελέω Γερμανίας στην περίοπτη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κάποια σκάνδαλα με υπεξαιρέσεις και κάποιες καταγγελίες, όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε αφελής πολίτης, καταχωρήθηκαν στις κοινοτικές καλένδες, διότι έτσι το ήθελαν οι ισχυροί.

Ο καλός Καθολικός, όπως κάθε πιστός, έχει πάντοτε αδυναμίες. Στην Εκκλησία κυρίως στις χριστιανικές εκδοχές της αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στη δυτική της έκφραση, οι αδυναμίες αυτές αποκαλούνται και αμαρτίες. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να υπάρξει Εκκλησία χωρίς τη διαδικασία άφεσης αμαρτιών.

Όλοι στράφηκαν προς έναν ηλικιωμένο άνθρωπο ο οποίος με κόπο αλλά εν ευθυμία κατευθυνόταν προς το υπερυψωμένο πόντιουμ το οποίο είχε στηθεί για την οικογενειακή φωτογραφίαΟ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ξέρει αυτό καλά. 

Προφανώς, κάποια στιγμή θα του το εξήγησε διά ζώσης και ο Πάπας, διότι -ως γνωστόν- ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντά κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή όλους τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου. Ο κ. Γιούνκερ έχει αδυναμία στο καλό φαγητό. Όχι το οποιοδήποτε καλό φαγητό. Το φαγητό το οποίο γεύονται μόνον οι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας. 

Βεβαίως, ελλοχεύουν οι κίνδυνοι της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, αλλά ευτυχώς που υπάρχει και η φαρμακολογική χημεία. Ως γνωστόν, το καλό φαγητό συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικά κρασιά, αφού ο οίνος ευφραίνει την πολιτική καρδίαν.

Και δημιουργεί συνθήκες διαλόγου και συνεννόησης σε κλίμα χαλαρό. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είθισται να ποζάρουν οι ισχυροί του κόσμου για μια οικογενειακή φωτογραφία. 

Αυτήν τη φορά τα βλέμματα των αρχηγών κρατών και των πρωθυπουργών δεν στρέφονταν προς την αιθέρια ύπαρξη ντυμένη στα λευκά η οποία αιωρείτο μπροστά τους. 

Όλοι στράφηκαν προς έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος με κόπο αλλά εν ευθυμία κατευθυνόταν προς το υπερυψωμένο πόντιουμ που είχε στηθεί για την οικογενειακή φωτογραφία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: