26 Σεπτεμβρίου, 2017

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

 

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου συζητούν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία.

Αυτό αποκάλυψε ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είπε συγκεκριμένα ότι η «Βόρεια Κύπρος», όπως απεκάλεσε το ψευδοκράτος των κατεχομένων,  συζητάει το μέλλον της με την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα

Όπου και δεν έχει αποκλείσει είτε τη μονομερή αναζήτηση αναγνώρισης ως κυρίαρχο κράτος είτε ακόμη το να καταστεί νέα επαρχία της Τουρκίας. Προχώρησε, επίσης, σε απειλές κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στο ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι η ιστορία της Κύπρου έχει εισέλθει σε μια νέα φάση κατά την οποία ο ΟΗΕ δεν θα μπορεί να λειτουργεί όπως παλιότερα.

«Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία έχει αναπτυχθεί «μεταξύ των δύο κοινοτήτων», από το 1964 θα πρέπει να μάθει να εργάζεται με μια πιο αποφασιστική τουρκοκυπριακή διοίκηση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι «αρχές» των κατεχομένων, θα αρχίσουν να επιβάλλουν, από την 1η Οκτωβρίου, «τελωνειακούς δασμούς» για τα αγαθά που μεταφέρονται με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών στις κοινότητες των εγκλωβισμένων, Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών.

«Αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θα ληφθούν, θα ακολουθήσουν κι άλλα» ανέφερε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερτουγρούλογλου οι αρχές του ψευδοκράτους θα ενημερώσουν, το Σάββατο, σχετικά με την προαναφερθείσα απόφαση, τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζαν-Πιερ Λακρουά.

Ως αιτιολογικό για την απόφαση περί επιβολής τελωνειακών δασμών, ο κ. Ερτουγρούλογλου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες εγκλωβισμένοι πωλούν σε Τουρκοκύπριους τις προμήθειες.

Όπου αποστέλλονται από την κυπριακή Κυβέρνηση, με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών. «Πρώτα απ’ όλα αυτοί οι άνθρωποι (Σ.Σ. οι εγκλωβισμένοι) δεν χρειάζονται τις προμήθειες και τις πουλούν στους Τουρκοκύπριους» ανέφερε.

Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διάσχιση των «συνόρων», όπως αποκάλεσε τα σημεία διέλευσης μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατίας και τα κατεχόμενα, δεν μπορεί να συνεχίζεται δωρεάν.

Είπε ακόμη ότι: «Δεν πρόκειται να επιτραπεί στα φορτηγά του ΟΗΕ να μεταφέρουν αυτά τα πράγματα,

Γιατί δίνεται η εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε κατεχόμενη περιοχή. Αν συνεχίσουν να μεταφέρουν αυτές τις προμήθειες στο Βορρά, τότε θα πρέπει να επιβάλλουμε τελωνειακά τέλη».

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) έχουν δημοσιοποιηθεί ως ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών» των κατεχομένων. Χωρίς όμως το κομμάτι που αφορά την επιβολή «τελωνειακών δασμών».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις Ερτουγρούλογλου, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου τόνισε ότι η απόφαση για επιβολή τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που μεταφέρονται στους εγκλωβισμένους συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης σε σχέση με το ανθρωπιστικό ζήτημα των  εγκλωβισμένων.

Εκτίμησε την ίδια ώρα ότι αυτή η ενέργεια «εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών της κατοχικής δύναμης, που στόχο έχει να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες και την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων αποτελούσε και το αδιέξοδο που προκλήθηκε στο Κραν Μοντάνα, της Ελβετίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: