14 Αυγούστου, 2017

ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ

 

Σε ύφεση είναι στον Κάλαμο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που από χθες κατακαίει χιλιάδες στρέμματα και κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, δήλωσε πριν λίγη ώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνεχίζονται και γίνονται ρίψεις νερού από ένα ελικόπτερο Σινούκ για την αποφυγή αναζωπυρώσεων. 

Ενώ σ΄αυτό έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο τους συνδράμει εξαρχής ο Δήμος με οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες.

Το μέτωπο κινείται στην περιοχή του Βαρνάβα. 
Με το πρώτο φως της μέρας απογειώθηκαν πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, που κάνουν ρίψεις νερού και συνδράμουν καθοριστικά στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις- 150 πυροσβέστες- έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση από χθες και περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας τη συνδρομή και των εναέριων μέσων. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση στη διάρκεια της νύχτας, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί 
και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά». 

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής.

Αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.

Πύρινα μέτωπα σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Καπανδρίτι. 
Ανεξέλεγκτη παραμένει για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο με το κύριο μέτωπο να εντοπίζεται, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο τρίγωνο Βαρνάβα, Σέσι Γραμματικού και Καπανδρίτι.

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών.

Όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20, ενώ στη διάρκεια της νύχτας απειλήθηκε ένα τουλάχιστον σπίτι στο Βαρνάβα. 

Από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε ότι «η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο».

Αυτή τη στιγμή, στα σημεία της πυρκαγιάς επιχειρούν 150 πυροσβέστες, με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 22 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας. 

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει και ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.α).

Έκκληση για υδροφόρα μέσα απηύθυνε το πρωί της Δευτέρας από την συχνότητα του ΣΚΑΙ, η Πρόεδρος της Κοινότητας στο Βαρνάβα, κ. Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «άθλια κατάσταση» στην περιοχή, ενώ μετέφερε την πληροφορία ότι έχουν καεί και ηλιοστάσια.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας η κ. Ασημακοπούλου, ζήτησε επιπλέον εναέρια μέσα και τόνισε πως το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και «φοβόμαστε πως ό,τι καταφέραμε να σώσουμε το βράδυ, θα καεί σήμερα το πρωί». «Καίγονται τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου να κηρυχθεί ο δήμος Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου.

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην είσοδο για Καπανδρίτι, και στον κεντρικό δρόμο Βαρνάβα, στο ρεύμα προς την παραλία. Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στη διασταύρωση της Λ. Μαρκοπούλου με την οδό Αγ. Αποστόλων. 

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ κάλεσε  τους κατοίκους να μπουν στα αυτοκίνητα τους και να κατευθυνθούν στην παραλία της Σκάλας Ωρωπού, εκκενώνοντας τους οικισμούς στους Αγίους Αποστόλους, για δική τους ασφάλεια, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρούσσης ζήτησε να εκκενωθούν οι οικισμοί Πανόραμα, Αγ. Βαρβάρα, Βλαστός, Κυψέλη, Αγκώνα, καθώς και όλοι οι οικισμοί πέριξ των Αγ. Αποστόλων.

Ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, περιέγραψε ότι από τις 16.20 που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέκρινε τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης, φέρεται να τραυματίστηκε ή να ένιωσε αδιαθεσία ο στρατηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κων. Γιόβας και διακομίστηκε εσπευσμένα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα μαρτυρίες έκαναν λόγο για μαζικές εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Σημειώνεται πως στο χωριό του Καλάμου βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι ενώ η παραλία του Καλάμου δεν απειλείται από την πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: