14 Απριλίου, 2024

REUTERS: Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ «ΥΠΕΡΟΠΛΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Κίνα, ΗΑΕ και Τουρκία καθυστερούν ή ακυρώνουν τις πληρωμές προς τη Μόσχα εξαιτίας των σκληρών κυρώσεων προς τις τράπεζες. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια σκληρών κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σημαντική μείωση των κερδών του από το πετρέλαιο. Αυτό, που η Δύση αποκαλεί την «κινητήρια δύναμη της ρωσική πολεμικής μηχανής».

Τους τελευταίους μήνες, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές για το αργό και τα καύσιμα από την Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καθώς οι τράπεζες τους γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στις Αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδα του  Κρεμλίνου, με την Ουάσιγκτον να βλέπει ότι οι ενέργειές της αρχίζουν να αποδίδουν.

Πολλές τράπεζες στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία ενίσχυσαν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τις κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις ή ακόμη και την απόρριψη μεταφορών χρημάτων προς τη Μόσχα, σύμφωνα με οκτώ τραπεζικές και εμπορικές πηγές.

Οι τράπεζες, επιφυλακτικές εξαιτίας των δευτερογενών κυρώσεις από τις ΗΠΑ, άρχισαν να ζητούν από τους πελάτες τους να παράσχουν γραπτές εγγυήσεις ότι δεν συνεργάζονται με κανένα πρόσωπο ή οντότητα που περιλαμβάνεται στην Αμερικανική  λίστα SDN (Ειδικοί Υπηκόοι). Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι τράπεζες First Abu Dhabi Bank (FAB) και Dubai Islamic Bank (DIB) έχουν αναστείλει πολλούς λογαριασμούς που συνδέονται με το εμπόριο ρωσικών αγαθών.

Οι τράπεζες Mashreq των ΗΑΕ, Ziraat και Vakifbank της Τουρκίας και οι κινεζικές ICBC και Bank of China εξακολουθούν να δέχονται πληρωμές, αλλά χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για να τις ελέγξουν και να τις διεκπεραιώσουν εξονυχιστικά τις μεταφορές χρημάτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο θέμα παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο λέγοντας, πως «φυσικά, η άνευ προηγουμένου πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζεται». «Αυτό, φυσικά, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων με την Κίνα», υπογράμμισε.

 Τι άλλαξε 

Η Δύση έχει επιβάλει δεκάδες κυρώσεις στη Ρωσία και σε ρώσους πολίτες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η συναλλαγή με το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι παράνομη, εφόσον πωλείται κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από τη Δύση.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και οι πληρωμές διακόπηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου καθώς η Ρωσία έχασε τον μεγάλο εμπορικό της εταίρο την Ευρώπη όπου πουλούσε πάνω από το 40% του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κατάσταση ωστόσο ομαλοποιήθηκε όταν η Μόσχα έσττεψε τις ροές πετρελαίου της προς την Ασία και την Αφρική μακριά από την Ευρώπη.

«Τα προβλήματα επέστρεψαν από τον Δεκέμβριο του 2023 όταν οι ξένες τράπεζες και εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι η απειλή των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ είναι πραγματική», δήλωσε μια πηγή στο Reuters. Πρόκειται για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες εάν αποδειχθεί ότι δέχονται και μεταφέρουν χρήματα από την πώληση ρωσικού πετρελαίου πάνω από το ανώτατο όριο τιμών.

Οι τράπεζες της Κίνας, των ΗΑΕ και της Τουρκίας που συνεργάζονται με τη Ρωσία αύξησαν τις επιταγές, ενώ άρχισαν να ζητούν επιπλέον έγγραφα και να ελέγχουν περισσότερο και πιο σχολαστικά αυτές τις εμπορικές συναλλαγές προκαλώντας τεράστια καθυστέρηση στην πληρωμή της Ρωσίας η οποία ξεμένει από ρευστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: