Εκτιμήσεις για αύξηση
των ορίων στα 75 έτη
Όταν το 2019 τα «κίτρινα γιλέκα» έκαιγαν το Παρίσι και δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του Εμμ. Μακρόν να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 64 από 62, δεν φαντάζονταν τις μελλοντικές προθέσεις των «ισχυρών».
Πριν από μερικές
εβδομάδες, ο Διευθύνων Σύμβουλός της BlackRock Λάρι Φινκ, σε επιστολή του προς
τους επενδυτές, ανέφερε ότι έως το 2044 οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται στα
68 τους χρόνια, ενώ στα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να δουλεύουν έως τα 75!
Η εξήγηση, βρίσκεται στο αυξημένο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως και στις δυσκολίες των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώνουν περισσότερες συντάξεις όταν μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. «Η συνταξιοδότηση είναι πολύ πιο δύσκολη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια», έγραψε ο Φινκ υπογραμμίζοντας, ότι «θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στα επόμενα 30 χρόνια».
Η σύνταξη στα 65 δεν
είναι ρεαλιστικός στόχος
Όπως αναφέρει το BBC,
από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 67 στα 73
χρόνια. Μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως
θα είναι 65 ετών και άνω.
Καθώς ο πληθυσμός
γερνάει, πολλές χώρες θα φτάσουν σύντομα σε ένα σημείο όπου περισσότεροι
άνθρωποι θα βγαίνουν από τον εργατικό στίβο από αυτούς που θα μπαίνουν. Το
Ηνωμένο Βασίλειο, θα φτάσει σε αυτό το σημείο γρηγορότερα έως το 2029, η
Βραζιλία έως το 2035, η Ινδία έως το 2048· και οι ΗΠΑ έως το 2053.
«Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά από τα
μέσα της δεκαετίας του 1850 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης
δεν αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς», λέει η Rebecca Sear, καθηγήτρια
πληθυσμού και υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
«Το υγειονομικό όσο και το οικονομικό τοπίο έχουν αλλάξει δραματικά, κάνοντας τη συνταξιοδότηση στα 65 ένα εντελώς μη ρεαλιστικό στόχο σε έναν σύγχρονο κόσμο. Γι αυτό είναι να διερωτάται κανείς «γιατί η δεκαετία των 60 έχει ταυτιστεί με την ηλικία συνταξιοδότησης», αναφέρει η Gal Wettstein, οικονομολόγος στο Center for Retirement Research στο Boston College. . Υποστηρίζει μάλιστα, ότι ήταν μια «πρόχειρη κρίση» που προοριζόταν να απομακρύνει τους ανθρώπους από το εργατικό δυναμικό προς το τέλος της ζωής τους».
Τα 75 θα είναι τα νέα
65
Πολλά κυβερνητικά
προγράμματα ανά τον κόσμο, συνεχίζουν ωστόσο να χρησιμοποιούν αυτή τη δεκαετία
ως ορόσιμο. Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγειονομικής
περίθαλψης, είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και
άνω (υπάρχουν εξαιρέσεις για νεότερα άτομα με αναπηρία).
Οι Αμερικανοί δικαιούνται να λαμβάνουν τις πλήρεις παροχές κοινωνικής ασφάλισης τους στην ηλικία των 67 ετών, ενώ περίπου στην ίδια ηλικία που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να διεκδικήσουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν θεσπίστηκαν πολλά από αυτά τα προγράμματα, το προσδόκιμο ζωής ήταν σημαντικά μικρότερο: στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ήταν περίπου στα 66 χρόνια για τους άνδρες και 71 για τις γυναίκες.
Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και οι άνθρωποι καταφέρνουν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 80 χρόνια διατηρώντας μια καλή σωματική και πνευματική υγείας, απολαμβάνοντας μια δραστήρια ζωή. Όμως οι συντάξεις που παρέχουν τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία, δεν σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν συνταξιούχους 80 και 90 ετών και δυσκολεύονται να καλύψουν το υψηλό κόστος.
Και ενώ κάποιοι συμπληρώνουν πλέον τις συντάξεις τους με ιδιωτικά προγράμματα, δεν είναι μια επιλογή που μπορεί να εφαρμοστεί μαζικά. Επιπλέον, το υψηλό κόστος ζωής κάνει σχεδόν αδύνατη την αποταμίευση με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εξαρτώνται αποκλειστικά απο τις συντάξεις τους, μη έχοντας άλλους πόρους.
Για το λόγο αυτό, πολλοί συνταξιούχοι σε πολλές χώρες του κόσμου αναγκάζονται να παραμείνουν στις δουλειές τους και μετά τα 65 τους χρόνια για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια καλύτερη σύνταξη. Για τον Φίνκ της BlackRock πάντως, για να μπορέσει να έχει κανείς μια άνετη συνταξιοδότηση θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται νωρίς, να επενδύει χρήματα και να συνεχίσει να εργάζεται και μετά τα 65. «Άλλωστε» όπως αναφέρει «τα 75 είναι τα νέα 65».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου