Επενδυτικές ευκαιρίες για αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας που συσσωρεύουν χάρη στην πρωτοφανή τους κερδοφορία –η οποία άγγιξε τα 4 δισ. ευρώ το 2023– αναζητούν οι συστημικές τράπεζες. Ακόμα πιο στρατηγικής σημασίας καθίσταται η αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων του κλάδου εάν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις για διατήρηση του ισχυρού momentum σε βάθος τριετίας, τις οποίες διατυπώνουν τα τέσσερα ιδρύματα στα στρατηγικά πλάνα που δημοσιοποίησαν για τα έτη 2024-2026.
Eurobank
Κερδισμένη –και με το παραπάνω– έχει βγει η τράπεζα από τη διατήρηση, και ενίσχυση, της διεθνούς της παρουσίας, με την Κύπρο να αποτελεί την κορωνίδα των επενδύσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, το 37% της κερδοφορίας του ομίλου το 2023 προήλθε από το εξωτερικό, γεγονός που επιβεβαιώνει τις φιλοδοξίες της για περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank δρομολογεί την αύξηση του ποσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 55% μετά τις εποπτικές εγκρίσεις, από 29% που είναι σήμερα. "Στόχος μας είναι να αυξήσουμε περαιτέρω το μερίδιό μας στην Ελληνική Τράπεζα", επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ο CEO, Φωκίων Καραβίας, αναφέροντας ότι μόνο από την Κύπρο ο όμιλος αποκόμισε καθαρά κέρδη 346 εκατ. ευρώ το 2023. Συνολικά, οι δραστηριότητες του εξωτερικού –Κύπρος και Βουλγαρία– απέφεραν καθαρά κέρδη στη Eurobank 468 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας διψήφια άνοδο σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την Ελληνική Τράπεζα, στην οποία έχουν ήδη επενδυθεί 800 εκατ. ευρώ, η διοίκηση θα υποβάλει στις αρχές του καλοκαιριού δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους της, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Eurobank θα έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις από την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα, ενώ διαθέτει ήδη την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει την Κύπρο ως πύλη εισόδου σε αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, με έμφαση στο wealth management. Ενδεικτικό της σημασίας που η Eurobank αποδίδει στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, και επί του προκειμένου στην οικονομία της Ινδίας, είναι το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας (rep office) στη Βομβάη –την επιχειρηματική πρωτεύουσα της χώρας–, το οποίο θα βρίσκεται υπό την ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Κύπρου, Μιχάλη Λούη.
Alpha Bank
Παρουσία σε Ρουμανία και Κύπρο διατηρεί η τράπεζα, προσβλέποντας σε ουσιαστική συνεισφορά στην καθαρή κερδοφορία του ομίλου από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση, υπό τον CEO, Βασίλειο Ψάλτη, έκλεισε συμφωνία με τον ιταλικό κολοσσό UniCredit για συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία – UniCredit Romania και Alpha Βank Romania.
Στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, η οποία θα αναδειχθεί στην τρίτη υψηλότερη θέση στη χώρα σε όρους ενεργητικού, η Alpha Bank θα διατηρήσει μερίδιο 9,9% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα αποδώσει σημαντικά οφέλη από τις δραστηριότητες bancassurance και wealth management από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η συναλλαγή βρίσκεται σήμερα σε στάδιο λήψης εγκρίσεων και ολοκλήρωσης του διπλού due diligence.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Alpha Βank Romania το 2023, η χρήση έκλεισε με καθαρά κέρδη 54,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται σε 58,7 εκατ. ευρώ αν συνυπολογισθεί το κέρδος από αποτίμηση ομολόγων σε εύλογη αξία. Το μερίδιο αγοράς της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε 12%, θα απασχολεί 5,4 χιλιάδες εργαζόμενους και θα διαθέτει 297 καταστήματα, ενώ οι καταθέσεις της υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ.
Εθνική Τράπεζα
Όσον αφορά τη στρατηγική αξιοποίησης της υπερβάλλουσας ρευστότητας που συσσωρεύει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της ισχυρής κερδοφορίας που καταγράφει ο κλάδος μετά το 2022, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και συνεργασιών με fintechs με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας της τράπεζας, κατά το παράδειγμα της EVO Payments. Κατά την πρόσφατη παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων σε αναλυτές, ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, διευκρίνισε, πάντως, ότι "πρωταρχικός στόχος μας παραμένει η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας στην ελληνική αγορά". Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα διερευνά ευκαιρίες για διεύρυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής σε κοινοπρακτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι το 2023 η τράπεζα κατέγραψε χορηγήσεις προς corporate εταιρείες του εξωτερικού άνω των 250 εκατ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικών δανείων.
Τράπεζα Πειραιώς
Με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζει το "άνοιγμα" προς αγορές του εξωτερικού η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως όχημα τη Snappi – τη neobank που βρίσκεται στα σκαριά από το 2022. Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η αδειοδότηση της Snappi από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο της ανάπτυξης της πρώτης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας στη χώρα μας.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά η Πειραιώς κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της, το 2024 θα είναι "έτος Snappi", ενώ το 2026 η Snappi θα διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους, σύμφωνα με το μοντέλο "embedded finance". Όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα παρέχει, στόχος είναι να προσφέρει από την πρώτη κιόλας ημέρα μικροχρηματοδοτήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών και προϊόντα edded finance για τους συνεργαζόμενους εμπόρους, καθώς και ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων πληρωμών.
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η Πειραιώς προβλέπει διεθνή επέκταση της Snappi έως το 2030 και συνεργάτες σε επίπεδο "banking as a service" από διαφορετικές χώρες. Η βεντάλια των προϊόντων της θα έχει εμπλουτιστεί με λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εύπορους πελάτες. "Η Snappi είναι το σύγχρονο παράδειγμα νέας τραπεζικής άδειας", αναφέρει η Πειραιώς στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, εκτιμώντας ότι το στήσιμο της νέας τράπεζας θα γίνει σε χρόνο-ρεκόρ 12 μηνών για πλήρη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής της.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, η ομάδα της ψηφιακής τράπεζας έχει "φουλάρει" τις μηχανές προκειμένου να προλάβει το launch στην ελληνική αγορά εντός του προσεχούς καλοκαιριού. Σε επίπεδο εσόδων από προμήθειες και χρεώσεις, την τριετία 2024-2026 η τράπεζα βλέπει πρόσθετες εισροές 55 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από τις κάρτες, τις μεταφορές χρημάτων και τη Snappi. Σε επίπεδο budget, το λειτουργικό κόστος της Snappi ανέρχεται σήμερα σε 7 εκατ. ευρώ, το 2024 θα αυξηθεί στα 15 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ το 2025 και 30 εκατ. ευρώ το 2026.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου