23 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ "TRUMP 2.0" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε υψηλότερες αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων από ό,τι αν κέρδιζε ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ή άλλος υποψήφιος), ενώ μία δεύτερη θητεία Τραμπ θα αποτελούσε επίσης αντίθετο άνεμο για τις μετοχές -ειδικά εκτός ΗΠΑ- κατά την άποψη της Capital Economics, αν και η ίδια δεν πιστεύει ότι θα εμπόδιζε απαραίτητα την άνοδο των μετοχών.

Η πρόσφατη ενίσχυση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα ώστε να αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, εγείρει το ερώτημα πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα για τα ομόλογα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί αργότερα φέτος, σημειώνει ο οίκος.

Σε τελική ανάλυση, υπέστησαν ένα μεγάλο sell-off στα πρώτα στάδια της πρώτης θητείας του Τραμπ εν μέσω ανησυχιών για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της ατζέντας του. "Πιστεύουμε ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί ξανά αν επέστρεφε στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά για διαφορετικό λόγο αυτήν τη φορά", όπως επισημαίνει.

Το ξεπούλημα στα ομόλογα κατά τα πρώτα στάδια της πρώτης θητείας του Τραμπ μπορεί να στηριχτεί στα σχέδιά του για μια μεγάλη δημοσιονομική επέκταση, σε μια εποχή που η οικονομία δεν είχε την ανάγκη τόνωσης. Πράγματι, η Fed είχε ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο σύσφιξης τον οποίο οι επενδυτές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να επιταχύνει για να αντισταθμίσει την πληθωριστική ώθηση από τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Τα δημόσια οικονομικά είναι, ωστόσο, σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από οκτώ χρόνια, όπως τονίζει η Capital Economics, επομένως υπάρχουν λίγα περιθώρια για τον Τραμπ να προωθήσει ένα άλλο σημαντικό δημοσιονομικό κίνητρο. Ακόμα κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα από το ίδιο το κόμμα του.

Κατά την άποψη της Capital Economics, η μεγαλύτερη απειλή για τα ομόλογα σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα προέλθει από την επιδείνωση του εμπορικού πολέμου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προτάσεις του Τραμπ περιλαμβάνουν καθολικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πείσει τη Fed να προχωρήσει σε εκ νέου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ό,τι σημαίνει αυτό για τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.

Η Capital Economics πιστεύει ότι μια προεδρία "Trump 2.0" δεν θα ήταν καλό νέο ούτε για τις μετοχές. Εξάλλου, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα επιβάρυναν τις αποτιμήσεις τους. Και οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ θα μείωναν τις προσδοκίες για την κερδοφορία των εισηγμένων.

Ωστόσο, ο οίκος αμφιβάλλει ότι οποιοδήποτε από τα παραπάνω θα εμπόδιζε μια φούσκα που τροφοδοτείται από την AI στον S&P 500 να συνεχίσει να φουσκώνει – ακόμα κι αν δεν έφτανε το μέγεθος που έχει υποθέσει στο βασικό του σενάριο (ότι στο τέλος του 2025 ο S&P 500 θα είναι στις 6.500 μονάδες). Η επίδραση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων στη σχετική απόδοση των μετοχών όπως η Nvidia και οι "Magnificent 7" των οποίων είναι μέλος, έχει ήδη πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Υπάρχουν, φυσικά, άλλοι κίνδυνοι για τον S&P 500 από την προεδρία του Trump 2.0, όπως μια πολιτική αντίδραση κατά της μεγάλης τεχνολογίας. Αλλά αυτό δεν είναι στις βασικές προβλέψεις της Capital Economics. Ο οίκος θεωρεί εξίσου πιθανό ότι το χρηματιστήριο απλώς θα καταρρεύσει τελικά υπό το δικό του βάρος, όταν κανείς δεν θα μείνει διατεθειμένος να το ανεβάσει. 

"Δεν θα εκπλαγούμε αν αυτό συνέβαινε πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στον επόμενο προεδρικό κύκλο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.Τέλος, εκτιμά ότι μια προεδρία "Trump 2.0" θα συνέβαλε στη συνέχιση του αμερικάνικου εξαιρετισμού (American exceptionalism) στα χρηματιστήρια, καθώς ο εμπορικός του πόλεμος επιβάρυνε πολύ τις αγορές μετοχών στην Κίνα και την Ευρώπη. Η Capital Economics σημειωνει ότι ο εξαιρετισμός θα τελειώσει αφού σκάσει η φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: