18 Απριλίου, 2019

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΤΑΞΥ HΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

 

Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία απέτυχαν να λύσουν το αδιέξοδο που δημιουργεί η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αναφέρει η εφημερίδα «Wall Streeet Journal».

Κι αυτό διαψεύδει τις όποιες τουρκικές αναφορές των Τούρκων Υπουργών Οικονομίας και Αμυνας που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον αλλά και την Τουρκική Προεδρία που ευελπιστεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα προστατεύσει την Τουρκία από τυχόν κυρώσεις του Κογκρέσου.

Αντίθετα, σύμφωνα με την «WSJ», οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος, ενώ οι Τούρκοι Υπουργοί στις επαφές τους είπαν ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει υπογραφεί και είναι τελεσίδικη.

«Οι κυρώσεις … θα είναι αντιπαραγωγικές και θα προκαλέσουν αντίποινα. Δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. «Ο κάθε ένας πρέπει να κατανοήσει τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια».

Η επίθεση εναντίον των σχεδίων της Τουρκίας για την αγορά του συστήματος S-400 της Ρωσίας έρχεται εν μέσω ρήξης μεταξύ των δύο συμμάχων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με την εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της συριακής σύγκρουσης και των προσπαθειών των ΗΠΑ να απομονώσουν το Ιράν και να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλαμπαϊράκ (Berat Albayrak). Παράλληλα, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 37ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

«Κανείς δεν θέλει σύγκρουση στη σχέση μας» ανέφερε ο κ. Καλίν. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα της «WSJ» για κάποιο σχόλιο.

Ο κ. Καλίν, όπως είπε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, «η Τουρκία ελπίζει ότι ο Τραμπ θα εκδώσει εξαίρεση από τυχόν κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στον τούρκικο λαό ή σε οντότητες που εμπλέκονται στη συμφωνία σύμφωνα με το νόμο του 2017 κατά της Ρωσίας τον επονομαζόμενο «Caatsa» (ountering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης απειλήσει την Αίγυπτο και την Ινδία με κυρώσεις για τις προγραμματισμένες ρωσικές αγορές τους. Το Πεντάγωνο έχει σταματήσει την παράδοση εξοπλισμού υποστήριξης και προμηθειών στην Τουρκία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αυτό το μήνα και απείλησε ότι θα τερματίσει όλες τις πωλήσεις εκτός αν ματαιωθεί η αγορά των S-400.

Οι ΗΠΑ έδωσαν το πρώτο αεροσκάφος F-35 στην Τουρκία πέρυσι και οι συνολικές πωλήσεις θα μπορούσαν να εκτιμηθούν σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των όπλων και της συντήρησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας.

O κ. Καλίν, πάντως, είπε ότι η Τουρκία ακόμη ενδιαφέρεται για την αγορά των αμερικανικών Patriots, που όμως δεν θα σταματήσει τη ρωσική αγορά.Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», η συζήτηση του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο, την Τρίτη, επικεντρώθηκε στα «συμφέροντα» και όχι στις «θέσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπηρεσιακός εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλς Σούμερς, η συζήτηση εστίασε στην εταιρική συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οι Υπουργοί «συναντήθηκαν ως στρατηγικοί εταίροι. Επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στα συμφέροντα και όχι στις θέσεις τους, και στη σημασία της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και ως συμμάχων του ΝΑΤΟ, με στόχο την επίτευξη της αμοιβαίας ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την περιοχή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: