21 Σεπτεμβρίου, 2018

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ BREXIT


Η συζήτηση για το μεταναστευτικό δεν προκαλεί απόλυτες συγκλίσεις, αλλά προκαλεί μια βασική σύγκλιση στο στόχο: τη μείωση των παράνομων ροών, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Επισημαίνοντας ότι οι 28 συμφώνησαν στην ενίσχυση των συνόρων, με τις γνωστές μονάδες συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, αλλά και την ευρεία συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης, όχι μόνο σε θέματα μεταναστών και διακίνησης αλλά και επενδύσεων, όπως έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο έτος θα διεξαχθεί μια Σύνοδος ΕΕ- Αραβικών χωρών στην Αίγυπτο προς αυτό τον σκοπό και εξήγησε αναλυτικά ότι ο ίδιος και ο Αυστριακός Καγκελάριος έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τις ηγεσίες αυτών των χωρών.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι 28 συμφώνησαν στην επιτάχυνση του θεσμικού έργου για την δημιουργία και του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, εις απάντηση και των πυρκαγιών του καλοκαιριού αλλά και την ανάληψη δράσεων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ενίσχυση της κυβερνο-ασφάλειας στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έκανε λόγο για μια “καλή συζήτηση” μεταξύ των 27, όπου επιβεβαιώθηκε ξανά “η απόλυτη ενότητα” των 27.

“Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία χωρίς συμφωνία σε σχέση με τη λύση ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρού συνόρου στην νήσο της Ιρλανδίας”, τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ και μετέφερε ότι  οι 27 στηρίζουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μ.Μπαρνιέ απόλυτα στους χειρισμούς του.

Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική οικονομική σχέση, ο Πρόεδρος Τουσκ μετέφερε στον Τύπο, ότι το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς δεν μπορεί να λειτουργήσει, κυρίως γιατί δομικά χαρακτηριστικά του υπονομεύουν μεταξύ άλλων την κοινή αγορά της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η στιγμή της αλήθειας για το Brexit θα είναι η Σύνοδος του Οκτωβρίου, όπου όπως είπε περιμένει “τη μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο”. 

Όπως είπε “τότε μόνο θα αποφασίσουμε και θα κρίνουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί και μια έκτακτη σύνοδος τον Νοέμβριο για να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η συμφωνία”.

“Όλα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα τώρα, και αυτή είναι η ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής, πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές”, είπε ο Πρόεδρος Τουσκ.

“Όμως πρέπει να είναι το ίδιο ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και ζητήματα στα οποία δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε: οι τέσσερις ελευθερίες και το αδιαίρετο της κοινής αγοράς”, σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι παρά τις προόδους, το ιρλανδικό ζήτημα “χρειάζεται κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις”, “χρειάζεται ξεκάθαρες εγγυήσεις”, είπε.

Δεν απέκλεισε ωστόσο την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε “μη λύση”, σημειώνοντας ωστόσο ότι “δεν είναι κρυφό ότι βρισκόμαστε στο μέσο πολύ σημαντικών και δύσκολων συνομιλιών”. 

Αν συγκληθεί μια τέτοια σύνοδος, τότε η πιθανή ημερομηνία είναι στο Σαββατοκύριακο της 17ης Νοεμβρίου.Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, τόνισε από την πλευρά του ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταρτίσει σενάρια για τις επιπτώσεις του “no-deal”.

Ένα άτακτο Brexit πρέπει να αποφευχθεί δήλωσε ο Αυστριακό Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παραπέμποντας στον Οκτώβριο και την τακτική συνάντηση των 28 για τις τελικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Καγκελάριος έδωσε την έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες της Αφρικής, η διερεύνηση της οποίας έχει ξεκινήσει από τον ίδιο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ.

Ο Σ.Κουρτς επανέλαβε ακόμα την ιδέα για τις λεγόμενες πλατφόρμες αποβίβασης, σημείωσε την πρόοδο στη συζήτηση για την επιτάχυνση των επιστροφών παρανόμων μεταναστών. 

Και επεσήμανε την ανάγκη για γρήγορη δημιουργία του σώματος των 10.000 συνοριοφυλάκων, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός επενδυτικού προγράμματος για τις χώρες της Αφρικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: