21 Σεπτεμβρίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση: 21-09-2018
 –Δ. Βίτσας: Οριακή η κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο, Χίο.«H κατάσταση στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο είναι οριακή και απαιτεί λύσεις» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η λύση είναι η αποσυμφόρηση. «Κάνουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, δηλαδή αυτοί που έχουν τελειώσει τις διαδικασίες να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Δεν μπορούμε να ζητάμε ανακατανομή στην Ευρώπη και να μην έχουμε ανακατανομή στην Ελλάδα» σημείωσε.Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή του Σεπτεμβρίου μέχρι στις 17 του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι και πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα άλλοι 1.000. 

«Δεν λύνεται πλήρως το ζήτημα, αλλά απαλύνεται. Αν είναι στο ίδιο διάστημα να έρθουν πάλι άλλοι 1.675 που έχουν έρθει από την αρχή του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα, που πρέπει κι αυτό να το λύσουμε. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την συνεχίζουμε ωσότου μπορούμε να την διαχειριστούμε καλύτερα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17/9 έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737» τόνισε.

–Μέρκελ: Πρότυπο η συμφωνία 
Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Ως πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία συνάφθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Αυστρία, η Καγκελάριος της Γερμανίας προχώρησε σε δηλώσεις προς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στο μεταναστευτικό.

Όπως υπενθύμισε, η συμφωνία του 2016 προέβλεπε την «επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσων δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίπτεται».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου με τις αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

–27 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Είκοσι επτά θάνατοι και 234 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα 234 κρούσματα, τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 10 – 94 ετών).

–Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
Σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα 14 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι επτά έγιναν από ένα κατασκοπευτικό CN-235 και οι υπόλοιπες από πέντε σχηματισμούς: τρεις σχηματισμούς με δύο F-16, έναν με τέσσερα F-16 κι έναν από ζεύγος F-4). 

Σε επτά περιπτώσεις από τουρκικής πλευράς έγιναν και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

–Τοσουνίδης: Ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί 
να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία

Βέλη κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, εκτόξευσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, υπογραμμίζοντας πως «ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία».

«Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα», συμπλήρωσε ο κ. Τοσουνίδης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε για την συμφωνία των Πρεσπών ότι «μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε, αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε».

–Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 461 προσωρινών 
αναπληρωτών καθηγητών

Στην πρόσληψη 461 αναπληρωτών εκπαιδευτικών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη κενών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ σημειώνεται ότι προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, πλήρους ωραρίου, 461 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ78, ΠΕ80 και ΠΕ81 στη Β/θμια Εκπαίδευση, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από τη Δευτέρα 24 έως και την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018. 

Όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: