17 Ιουνίου, 2018

Η ΝΕΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε.

 

Έριδες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί η συζήτηση για νέα διεύρυνσή της, με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία να αναμένουν πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων, στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα.

Ορισμένα κράτη-μέλη, με τη Γαλλία και την Ολλανδία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι η Ένωση πρέπει να δώσει έμφαση στην εσωτερική της μεταρρύθμιση μετά το Brexit, προτού αρχίσει να εξετάζει τη διεύρυνσή της. 

Οι χώρες αυτές ανησυχούν επίσης ότι το άνοιγμα προς τα Βαλκάνια, με τη βεβαρημένη τους ιστορία και ενδημική διαφθορά, θα προσέφερε ανέλπιστο δώρο στους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές, αντιπάλους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου έτους. 

Το στρατόπεδο των οπαδών της διεύρυνσης περιλαμβάνει, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό Politico, ανώτατα στελέχη της Κομισιόν, αξιωματούχους του Βερολίνου και κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

Οι φίλοι της διεύρυνσης υποστηρίζουν ότι είναι επιτακτική η διατήρηση των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης στη σφαίρα επιρροής της Ε.Ε., μόνη ικανή να αντιμετωπίσει την ενίσχυση της επιρροής άλλων δυνάμεων στην περιοχή. 

«Αν η Ε.Ε. δεν προωθήσει την ενταξιακή διαδικασία με τις χώρες αυτές, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές», είπε την Τετάρτη μιλώντας στο Βερολίνο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μας. 

«Εδώ και πολύ καιρό, άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, κράτη της Μέσης Ανατολής, με εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις από εμάς για την τάξη και τη σταθερότητα, επιδιώκουν να γεμίσουν το κενό», είπε ο Γερμανός υπουργός.

Οι οπαδοί της διεύρυνσης υπενθυμίζουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προσφέρουν ιδανική μέθοδο πίεσης για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές, καθώς και υποψηφίων που μοιράζονται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Στις αρχικές διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση συμμετείχε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος από κοινού με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε ευθέως από τους ηγέτες της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. 

«Αναμένουμε την έγκριση του Συμβουλίου στις προτάσεις μας στις 17 Απριλίου για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τον Ιούνιο», ανέφερε κοινό ανακοινωθέν Μογκερίνι και Χαν.

Στις προτάσεις αποφάσεων που συνέταξαν Γαλλία και Ολλανδία, όμως, Σερβία και Μαυροβούνιο δεν εξασφαλίζουν καν το πράσινο φως για την έναρξη της ήδη χρονοβόρας ενταξιακής διαδικασίας.

Αλβανία και ΠΓΔΜ θα πρέπει να προβούν σε μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, με στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει, με τη σειρά του, να επιθεωρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων αυτών «στο δεύτερο εξάμηνο του 2019», σύμφωνα με το προσχέδιο που προωθούν το Παρίσι και η Χάγη.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις συναντήσεις Μέρκελ - Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη του μήνα», έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Τα πράγματα περιπλέκει η στάση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Η κυβέρνησή του υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Συμπεριλαμβανομένων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, προτείνοντας ωστόσο την οριστική εγκατάλειψη των σπασμωδικών ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, απειλώντας μάλιστα με βέτο σε κάθε ενταξιακή διαδικασία, εφόσον δεν τηρηθούν οι όροι αυτοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: