21 Ιουνίου, 2018

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα περιστατικά φραστικών επιθέσεων σε υπουργούς και βουλευτές ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Και είπε πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά απέκλεισε τις εκλογές.

«Δεν υπάρχει θέμα να ζητηθεί ψήφος από 180 βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει και τέτοια συνταγματική επιταγή» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Πρόσθεσε πως αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό και αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης «ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης». Άλλωστε, όπως είπε, το Σύνταγμα προβλέπει ότι εκείνος που κρίνει το χρόνο κατά τον οποίο θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, είναι αποκλειστικά και μόνο ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, μίλησε για το κρίσιμο Eurogroup και διέψευσε για άλλη μια φορά τα όσα λέγονται περί τέταρτου Μνημονίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε άθλιες φήμες όσα ακούγονται περί ανταλλαγής χρέους και λύσης στο Σκοπιανό. 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το Eurogroup ιστορικό γιατί «θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, θα αποφασιστεί ο μηχανισμός παρακολούθησης της οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα αλλά θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η συμφωνία με τα Σκόπια είναι πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα. «Οι δυνάμεις στις δυο χώρες που εχθρεύονται τη συμφωνία, έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων: πατριδοκαπηλία, αλλοίωση της ιστορίας και άκρατο λαϊκισμό», πρόσθεσε.

Έβαλε δε ξανά στο ίδιο… καζάνι τη Νέα Δημοκρατία και το σκοπιανό VMRO. Όπως είπε, «όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της και μερίδα του τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της κεντροδεξιάς». 

Χαρακτήρισε δε «προβοκατόρικες ενέργειες» τα τελευταία περιστατικά φραστικών επιθέσεων κατά υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες «έχουν οργανωθεί από μία χούφτα μελών και στελεχών της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με Χρυσαυγίτες». Αυτά, είπε, δεν μπορούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικού διχασμού.

Και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της ΝΔ. «Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά περιστατικά των τελευταίων ημερών οργανώνονται κατ’ εντολήν και με την πλήρη κάλυψή του. Με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της ΝΔ».

Αναφερόμενος ειδικά στα περιστατικά σε Γιαννιτσά (σ.σ. αποδοκιμάστηκαν Κοντονής και Τζάκρη) και στα Χανιά (σ.σ. αποδοκιμάστηκε η Έλενα Κουντουρά), ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «ομάδες πέντε-έξι μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες.

Έρχονται σε συνέχεια του φασιστικού παραληρήματος του στελέχους της ΝΔ, Πριονίδη, που καλούσε σε πογκρόμ εναντίον αριστερών και μάλιστα με την πλήρη κάλυψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο αυριανό (21.06.2018) Eurogroup, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι θα αποφασιστεί η επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος. 

Σημείωσε δε ότι «η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό και δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο όσα ακούγονται περί ανταλλαγής της ελάφρυνσης του χρέους με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. 

«Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντίκειμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη», είπε αρχικά.

Και στη συνέχεια ευχήθηκε… «καλά ξεμπερδέματα» σε όσους διασπείρουν αυτές τις φήμες. Όπως τόνισε, αυτό, «φανερώνει ότι έχουν αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία. 

Αφού εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: