16 Ιουνίου, 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΟ 66% ΨΗΦΙΣΕ «ΚΑΚΗ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Ο «Εθνικός Κήρυκας», παρακολουθώντας πάντοτε σταθερά τον παλμό των εξελίξεων, ειδικά αυτών που αφορούν τα εθνικά ζητήματα, διεξήγαγε μία έρευνα μεταξύ των αναγνωστών των δύο ηλεκτρονικών του εκδόσεων σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για το ονοματολογικό και σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τα δύο κράτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο «Ε.Κ.» προχώρησε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο είχε διάρκεια μίας ημέρας.

Ο αριθμός των αναγνωστών που έλαβαν μέρος ανέρχεται στους 1.632 συνολικά και για τις δυο εκδόσεις.

Οι αναγνώστες μας κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ μέσα από τις εξής τέσσερις επιλογές:

1) Καλή – Ανταποκρίνεται στην εθνική γραμμή και δίνει μία σειρά λύσεων για την περιοχή

2) Κακή – Η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό

3) Αδιάφορη

4) Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ

Πιο συγκεκριμένα, στην ελληνική έκδοση 
απάντησαν συνολικά 913 αναγνώστες.

Η πλειοψηφία χαρακτήρισε με αρνητικό τρόπο τη συμφωνία, ζητώντας τη μη υπογραφή της από τον Πρωθυπουργό. Σε ποσοστό 66% οι αναγνώστες ψήφισαν κατά, έναντι του 17% που χαρακτήρισε την συμφωνία «Καλή».

Σχετικά υψηλά είναι και τα ποσοστά όσων χαρακτήρισαν την συμφωνία «Αδιάφορη», αλλά και των υπολοίπων που δεν πήραν θέση με 6% και 11% αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας στην ελληνική ιστοσελίδα


Στην έρευνα της αγγλικής μας έκδοσης συμμετείχαν συνολικά 719 αναγνώστες. Τα αποτελέσματα εδώ έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Ενώ κάποιος θα περίμενε στις δύο πρώτες θέσεις να βρεθεί το δίπολο «Καλή» – «Κακή», οι αναγνώστες του «Ε.Κ.» είχαν άλλη άποψη.

Πρώτος βγήκε και εδώ ο χαρακτηρισμός «Κακή» σε ποσοστό 44%. Δεύτερη, ωστόσο, ήρθε η επιλογή «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ» με ποσοστό 32%. Στην τρίτη θέση οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την επιλογή «Καλή» με ποσοστό 15%, ενώ το 9% χαρακτήρισε τη συμφωνία «Αδιάφορη».

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας στην αγγλική ιστοσελίδα


Στο σύνολό τους οι αναγνώστες και των δύο εκδόσεων χαρακτήρισαν την συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ «Κακή» σε ποσοστό 56%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει σε αυτούς που δεν θέλησαν να πάρουν κάποια θέση με 20%.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε αυτούς που βλέπουν τη συμφωνία ως «Καλή», με ποσοστό 16%, ενώ τελευταίοι έρχονται όσοι την χαρακτήρισαν «Αδιάφορη» με μόλις 8%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παρούσα συμφωνία η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ως «Severna Makedonja».

Στη συμφωνία προβλέπεται η αποδοχή του erga omnes εκ μέρους της πΓΔΜ. Η πΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία, όπως προβλέπεται, θα κυρωθεί από την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωσή της.

Όσον αφορά στην ιθαγένεια/υπηκοότητα, θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: