31 Μαρτίου, 2018

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέθεσε χθες Παρασκευή στη μαύρη λίστα των οντοτήτων που παρακάμπτουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα δεκάδες πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες.

Τα μέτρα αυτά τα είχαν προτείνει οι ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα και εντάσσονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μέσω θαλάσσης προϊόντων προς τη Βόρεια Κορέα, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταρτίζει μια τόσο μεγάλη λίστα στο πλαίσιο του οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα, σχολίασε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα 27 πετρελαιοφόρα και φορτηγά πλοία τα οποία περιλήφθηκαν στη μαύρη λίστα απαγορεύεται να δένουν στα λιμάνια παγκοσμίως, ενώ οι 21 εταιρείες κινδυνεύουν με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πρόκειται για δύο κινεζικές εταιρείες, δώδεκα βορειοκορεατικές, τρεις με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μία με έδρα τη Σιγκαπούρη, μία με έδρα τα νησιά Σαμόα, μία με έδρα τον Παναμά και μία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά «αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη» στην προσπάθειά της να αυξήσει την πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: