22 Οκτωβρίου, 2017

ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ

 

Με κοινοποίηση του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων αρχείων που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

«Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου ΦΑΚΕΛΟΥ JFK», αναφέρει χαρακτηριστικά στην κοινοποίηση του.

Το επί χρόνια απόρρητο αρχείο επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί από το Εθνικό Αρχείο στις 26 Οκτωβρίου, αλλά είχε αναφερθεί ότι ο Τραμπ δεν θα επέτρεπε τα στοιχεία αυτά να δουν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η προθεσμία που έχει θεσπίσει το Κογκρέσο σχετικά με τον απόρρητο χαρακτήρα του συγκεκριμένου αρχείου, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το επίσημο άνοιγμα του.

Εντούτοις, ο Τραμπ έχει στα χέρια του την εξουσία να μπορέσει να «μπλοκάρει» τη δημοσιοποίηση του αρχείου ή έστω ενός μέρους του.  Η δολοφονία του Κένεντι αποτελεί σταθμό της σύγχρονης αμερικανικής ιστοριάς, με χιλιάδες βιβλία και άρθρα να έχουν γραφτεί γι' αυτή και μεγάλος αριθμός κινηματογραφικών ταινιών.

Τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ να έχουν καταπιαστεί με το θέμα της και της διάφορες παραμέτρους του. Επιπλέον, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφιά των Αμερικανών είναι δύσπιστη απέναντι στο σενάριο ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος του στη δολοφονία, πιστεύοντας ότι η υπόθεση έχει «πολύ ζουμί», το οποίο πρέπει επιτέλους να γνωστοποιηθεί.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει σημαντικά στοιχεία που να ενισχύουν το σενάριο κάποιας ευρύτερης συνωμοσίας ή σχεδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ φέρονται να φοβούνται ότι:

Ορισμένα από τα σχετικά έγγραφα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της  δεκαετίας του '90 θα μπορούσαν να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για πρόσφατες επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών ή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ειδικοί στη δολοφονία Κένεντι δεν πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο αρχείο περιέχει «τρομερά στοιχεία» που «θα σκάσουν σαν βόμβες», ανατρέποντας ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την υπόθεση.

Παρά μόνο κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού τον Σεπτέμβριο του 1963, όπου ήρθε σε επαφή με Κουβανούς και Σοβιετικούς πράκτορες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: