21 Σεπτεμβρίου, 2017

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟ ΟΔΕΥΕΙ

 

–Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.Όλες οι προβλέψεις για τον Σουλτς και τα άλλα κόμματα – Επιμένει στο Grexit το FDP.

Η Άνγκελα Μέρκελ οδεύει σε εκλογικό θρίαμβο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τρεις μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής λαμβάνοντας ποσοστό 37%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος  είναι έτοιμη  για μια τέταρτη θητεία στο τιμόνι της Γερμανίας, προοπτική που την χαροποιεί, αν και το κλίμα δεν είναι πανυγηρικό.

Πολλοί είναι οι Γερμανοί που κάνουν λόγο για τις πιο βαρετές εκλογές, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που δεν συμμερίζονται την θέση της ότι η κατάσταση των Γερμανών είναι καλύτερη από ποτέ.

Στα άλλα κόμματα δημοσκόπηση της εταιρείας GMS προβλέπει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) του Μάρτιν Σουλτς διατηρούν το ποσοστό του από προηγούμενες δημοσκοπήσεις στο 22%.

Το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) – που παίζει το χαρτί της Ελλάδος και επιμένει ακόμα για Grexit – και το ριζοσπαστικό κόμμα Αριστερά (DieLinke) να βρίσκονται αμφότερα στο 9%.

Το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε το ποσοστό του σε 10%.

Το ποσοστό των Πρασίνων εμφανίζεται στο 8%.

Με δεδομένη τη νίκη της Μέρκελ παρά την απώλεια μιας ποσοστιαίας μονάδας δεν λείπουν και τα ευρήματα που προκαλούν ανησυχία στα εκλογικά στρατόπεδα.

Το ένα είναι το ποσοστό που λαμβάνει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το οποίο για πρώτη φορά θα περάσει την πόρτα της Μπούντεσταγκ.

Το δεύτερο είναι ότι η δημοσκόπηση ανεβάζει τον αριθμό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν θα ψηφίσουν στο 34%.

Το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 29%.

Τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια
Οι αναλυτές, πάντως  δεν ρίχνουν το βάρος τόσο στην εκλογή Μέρκελ  για τέταρτη φορά στην καγκελαρία και στην παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά στους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Περιμένουν οι διαπραγματεύσεις να είναι επίπονες και να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Ο Έρικ Φ. Νίλσεν της Unicredit Bank λέει χαρακτηριστικά:

“Δεν είναι σαφές αν η Μέρκελ θα συμπράξει με το FDP σε ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό ή αν θα ζητήσει και τη συμμετοχή των Πρασίνων ώστε να δημιουργηθεί το κυβερνητικό σχήμα Τζαμάικα.

Πιστεύω ότι το πιο πιθανό σχήμα είναι αυτό του CDU/CSU-FDP ακόμη και με πλειοψηφία μιας έδρας αλλά πιστεύω ότι η Μέρκελ θέλει στο σχήμα και τους Πράσινους”.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Μέρκελ να αποκτήσει μνήμη χρυσόψαρου.
Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Μέρκελ με τον ηγέτη του του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ δεν είναι οι καλύτερες. Ο Λίντνερ δεν της χαρίστηκε στο θέμα του Προσφυγικού εξαπολύοντας σφοδρότατα πυρά.

Η Μέρκελ δεν ξεχνά ποτέ εκείνους που την “πλήγωσαν”, την ώρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τη εσωτερική επανάσταση στο κόμμα της για την πορεία της συνεργασίας με τον Εμμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί πάντως είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση που έχουν, εξ ου και δεν είναι απίθανο για τρίτη φορά σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις να δημιουργηθεί ένας μεγάλος εκλογικός συνασπισμός.

Απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία Σουλτς ο οποίος έχει δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στο νέο εκλογικό σχήμα αν δεν εκπληρωθούν κάποια αιτήματα.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα κάνει δημοψήφισμα πριν πάρει την απόφασή του γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο.

Η μόνη απειλή για τη Μέρκελ είναι ένας Κόκκινος – Κόκκινος – Πράσινος” συνασπισμός από το SPD, το αριστερό Linke και τους and Πράσινους (Grüne).Η δυνατότητα δημιουργίας αυτού του συνασπισμού θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των κομμάτων.

Τι σημαίνει για Ελλάδα – Σόιμπλε τυχόν επιστροφή 
του FDP στην κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που η Μέρκελ συμπράξει με το FDP όπως έκανε στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013) τότε δεν αποκλείεται να βγει από το προσκήνιο ο Σόιμπλε αλλά και να επανέλθει το εφιαλτικό σενάριο του Grexit για την Ελλάδα.

Το FDP που θεωρείται ως ο πιο φυσικός σύμμαχος για την Γερμανίδα καγκαλάριο δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές με αποτέλεσμα η Μέρκελ να αναγκαστεί να κυβερνήσει με το SPD.

Tώρα που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα πράγματα είναι έτοιμοι για σκληρά παζάρια δηλώνοντας ότι δεν θα μπουν σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα ορίσουν τον ΥΠΟΙΚ».

Αυτό σημαίνει ότι τρίζει η καρέκλα του Σόιμπλε και το θέμα είναι κατά πόσο η καγκελάριος είναι έτοιμη να θυσιάσει τον υπουργό Οικονομικών της για να εξασφαλίσει τη στήριξη του FDP.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν αποκλείσει ακόμη το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης.

Η απειλή του Grexit
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να  διαμονοποιήθηκε από τους Έλληνες, αλλά και στην περίπτωση που ο νέος ΥΠΟΙΚ είναι από το FDP τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη χειρότερα για τη χώρα μας. 

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θέτουν θέμα Grexit προαναγγέλλοντας μια σκληρή στάση έναντι της Αθήνας.

Μιλώντας στην Τagesspiegel o ευρωβουλευτής του FDP και υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ τόνισε:

«Κανείς δεν θέλει ένα Grexit.
Το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν η Ελλάδα ήταν οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής.

Εάν όμως δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα εάν η Ελλάδα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης».

Η στάση του κόμματος δεν αποτελεί έκπληξη.
Συμβαδίζει απόλυτα με την πολιτική και ρητορική που είχε χαράξει στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συγκυβέρνησης CDU/CSU-FDP ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: