02 Αυγούστου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ C-STAR ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι λιμενικές Αρχές στην Κρήτη καθώς στα νοτιοανατολικά του νησιού αλλά σε διεθνή ύδατα 10-12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Κουφονήσι Λασιθίου βρίσκεται το πλοίο «C-Star» που, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν ναυλώσει ακροδεξιοί με στόχο να εμποδίσει σκάφη με πρόσφυγες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο καπετάνιος του πλοίου συνομίλησε με λιμενικούς του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να πλεύσει προς κάποια ακτή της Κρήτης ή προς κάποιο άλλο λιμάνι της χώρας.

Ανέφερε επίσης πως έχει ζημιά στη μηχανή λέγοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει κίνδυνος και παράλληλα αναμένει άλλο σκάφος με ανταλλακτικά για να γίνει επισκευή της βλάβης. Το «C-Star» παρακολουθεί πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με το Euronews δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν στο λιμάνι της Κατάνια της Σικελίας με κεντρικό σύνθημα «Closed for racists» («Κλειστό για τους ρατσιστές»), διαμαρτυρήθηκαν «για την επικείμενη άφιξη του πλοίου C-Star που ναύλωσαν ακροδεξιοί» και ζήτησαν «να σταματήσει η επίθεση στους πρόσφυγες».

Περίπου 20 πλεούμενα, καγιάκ, ιστιοφόρα και φουσκωτές λέμβοι έπλευσαν στο λιμάνι, ζητώντας από τις αρχές να εμποδίσουν την πρόσβαση του πλοίου. «Με δεκάδες βάρκες βρεθήκαμε σήμερα στη θάλασσα και συμβολικά αποκλείσαμε το λιμάνι της Κατάνια, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτό του πλοίου C-Star. 

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο κάναμε έκκληση τόσο στη λιμνενική αρχή όσο και στον υπουργό και τον δήμαρχο της πόλης να κλείσουν το λιμάνι για αυτό το πλοίο», επισήμανε ένας ακριβιστής.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία με το όνομα «Defend Europe» («Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη»), στο πλαίσιο της οποίας έχει ναυλωθεί το C-Star για να διασχίσει τη Μεσόγειο με στόχο «να κλείσει η θαλάσσια μεταναστευτική οδός» και να οδηγούνται πίσω στη Λιβύη τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Το C-Star ήδη απέπλευσε από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στην Κύπρο, όπου είχε παραμείνει τις προηγούμενες μέρες. Το πλήρωμά του είχε κρατηθεί προσωρινά από τις τουρκοκυπριακές αρχές με την κατηγορία ότι έφερνε παράνομα στην Ευρώπη 20 μετανάστες από την Σρι Λάνκα. Η οργάνωση που το έχει ναυλώσει υποστηρίζει πάντως ότι πρόκειται για προβοκάτσια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: