09 Αυγούστου, 2017

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για βία, συλλήψεις και βασανιστήρια στη Βενεζουέλα.Τουλάχιστον 124 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι αυθαίρετες συλλήψεις ξεπερνούν τις 5.000 και υπάρχουν μαρτυρίες για ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς και απειλές για σωματική ή και σεξουαλική βία.

Έκθεση-καταπέλτη για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα από τις δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατηγορώντας το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο για «ευρεία και συστηματική» χρήση υπερβολικής βίας, αυθαίρετες συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών και βασανισμό κρατουμένων.

Μάρτυρες και θύματα που μίλησαν στον ΟΗΕ κατήγγειλαν ότι η Αστυνομία και η Εθνοφρουρά έχουν κατ’ επανάληψη χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία προκειμένου να «εκφοβίσουν, να τσακίσουν τη διαφωνία» και να αποτρέψουν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει σκάγια και δακρυγόνα χωρίς προειδοποίηση και από μικρή απόσταση, ενώ μάρτυρες κατήγγειλαν ακόμα και τη χρήση μαρμάρων και μπουλονιών ως «πυρομαχικά» εναντίον των διαδηλωτών.

Τουλάχιστον 124 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις οδομαχίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους, 73 τον αριθμό, ήταν αποτέλεσμα της δράσης κρατικών και παρακρατικών δυνάμεων.

Για τους υπόλοιπους θανάτους δεν υπάρχει σαφής εικόνα από τις μαρτυρίες ώστε να αποδοθεί ευθύνη.

Όσον αφορά τις συλλήψεις, μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι το τετράμηνο Απριλίου - Ιουλίου συνελήφθησαν αυθαίρετα περισσότεροι από 5.051 άνθρωποι, με περισσότερους από 1.000 να εικάζεται ότι παραμένουν υπό κράτηση.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές» για «απάνθρωπη» αντιμετώπιση των συλληφθέντων με ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς και απειλές για σωματική ή και σεξουαλική βία.

Ορισμένοι κρατούμενοι φέρεται να έχουν κρεμαστεί από τους καρπούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ άλλοι έχουν έλθει στα πρόθυρα της ασφυξίας με τη χρήση αερίων.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση 135 συνεντεύξεις με θύματα, συγγενείς θυμάτων, γιατρούς, διασώστες, δικηγόρους αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους.

Οι συνεντεύξεις έγιναν απόσταση, διότι οι Αρχές Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του ΟΗΕ για επί τόπου πρόσβαση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: