11 Αυγούστου, 2017

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτάθηκε κι επισήμως η δημιουργία ενός νέου τμήματος αμύνης για την προστασία της περιοχής από πιθανές απειλές. Ειδικότερα, η δομή αυτή θα συντονίσει τις δράσεις των κρατών-μελών της ΕΕ με στόχο τη «διαμόρφωση κοινής αμυντικής πολιτικής».

Η νέα δομή, η Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για την Άμυνα, θα πρέπει να παρέχει όπλα και εξοπλισμό, καθώς και τυποποίηση και πιστοποίηση στον στρατιωτικό τομέα. Οι συντάκτες του εγγράφου προτείνουν επίσης τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου στην ΕΕ.

Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη στιγμή που ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτικών για τα προβλήματα ασφάλειας της Ευρώπης εντάθηκαν μετά από τη σημαντική αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, δύο από τους βασικούς εταίρους των Βρυξελλών σε θέματα άμυνας.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για το γεγονός ότι σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν σοβαρές απειλές για την ασφάλεια, ενώ η Ε.Ε. και ΝΑΤΟ καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας τους, οι δύο βασικοί παράγοντες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, αποφάσισαν να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι σε αυτές τις δομές», αναφέρει η έκθεση των ευρωβουλευτών.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας, ο Τραμπ υπενθύμισε και πάλι στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τα υφιστάμενα προβλήματα της συμμαχίας. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν λιγότερο στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ από ό, τι είναι απαραίτητο. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel ισχυρίστηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Donald Trump, με τις πράξεις του, αποδυνάμωσε τη θέση της Δύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: