06 Αυγούστου, 2017

ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με “εντυπωσιακό πλήθος διαρροών” απόρρητων πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τεσσάρων προσώπων, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για την υπόθεση αυτή.

Ο Τζεφ Σέσιονς είπε ότι έχουν τριπλασιαστεί οι έρευνες που αφορούν τις διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών, τονίζοντας ότι “ο εντυπωσιακός αριθμός διαρροών υπονομεύει την ικανότητα της κυβέρνησής μας να προστατεύει τη χώρα”.

Έχουν αυξηθεί επίσης κατακόρυφα τα αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών. Παράλληλα, η κυβέρνηση επανεξετάζει την πολιτική της όσον αφορά την κλήτευση μέσων ενημέρωσης προκειμένου να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, πρόσθεσε ο υπουργός.

“Αυτή η κουλτούρα των διαρροών πρέπει να σταματήσει”, υπογράμμισε παρουσιάζοντας, μαζί με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς το σχέδιό του για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό.

Ο Σέσιονς είχε επικριθεί πρόσφατα από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν αντιμετωπίζει με “αποφασιστικότητα” τις διαρροές. Δέχεται επίσης πιέσεις προκειμένου να πλήξει σκληρά όσους κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ μιλώντας υπερβολικά στα μέσα ενημέρωσης.

“Το πραγματικό ερώτημα είναι να μάθουμε γιατί υπάρχουν τόσες παράνομες διαρροές προερχόμενες από την Ουάσιγκτον”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κάποιες από τις πρόσφατες διαρροές ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον Τραμπ ή παρουσίαζαν μια διόλου κολακευτική εικόνα του. Για παράδειγμα, η Washington Post δημοσίευσε την Πέμπτη την απομαγνητοφώνηση μιας θυελλώδους τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Σε μια άλλη συνομιλία του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε, εμφανίζεται να παρακαλάει, ματαίως, τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο να σταματήσει να λέει δημοσίως ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών τους, όπως έχει υποσχεθεί κατ’ επανάληψη ο Τραμπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα δεν αποκάλυψε τα ονόματα των τεσσάρων προσώπων που διώκονται. Είπε όμως ότι κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν παρανόμως απόρρητες πληροφορίες ή απέκρυψαν τις επαφές τους με στελέχη ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

“Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν οι ηγέτες της δεν μπορούν να συζητούν ευαίσθητα θέματα με εχεμύθεια ή να συζητούν ελεύθερα με ξένους ηγέτες”, είπε ο Σέσιονς αναφερόμενος προφανώς στη δημοσιοποίηση των συνομιλιών του Τραμπ με τον Τέρνμπουλ και τον Νιέτο.

Από την πλευρά του, ο Κόουτς είπε ότι οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Υποστήριξε ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων της εκτελεστικής εξουσίας και του Κογκρέσου. Απλώς δεν μπορούμε να ανεχθούμε την παράνομη παρουσίαση απόρρητων πληροφοριών”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: