04 Αυγούστου, 2017

ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Ξεκινά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η δράση παροχής δορυφορικής τηλεοπτικής πρόσβασης στις ακριτικές περιοχές της χώρας. 

Η ρυθμιστική αρχή προσκαλεί ενδιαφερομένους για την υλοποίηση της δράσης, η οποία στόχο έχει να προσφέρει δορυφορικές κεραίες σε 15.000 οικογένειες της Θράκης και του Ανατ. Αιγαίου.

Κάθε νοικοκυριό στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου η λήψη τηλεοπτικού σήματος μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης δεν είναι ποιοτική, θα επιδοτηθεί με 124 ευρώ. 

Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την απόκτηση δορυφορικής κεραίας (δορυφορικού πιάτου), μέσω της οποίας οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών θα μπορούν να βλέπουν τα ελεύθερα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης.

Στην πράξη, η ΕΕΤΤ υλοποιεί πρωτοβουλία (ΚΥΑ) των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, με την οποία επιχορηγείται η δορυφορική τηλεοπτική πρόσβαση, όπου δεν είναι ποιοτική η λήψη του σήματος της Digea. 

Το έργο αναμένεται να κοστίσει κάτι λιγότερο από δύο εκατ. ευρώ, και θεωρείται μόνον η αρχή. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, περίπου το 3,8% του πληθυσμού της χώρας έχει ποιοτική κάλυψη μέσω της Digea. 

O πληθυσμός αυτός αντιστοιχεί σε 120.000 έως 130.000 νοικοκυριά, για τα οποία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς θέλει να προσφέρει ποιοτική λήψη τηλεοπτικού σήματος.

Η δράση που θα καλύψει όλες τις περιοχές της χώρας αναμένεται να απαιτήσει πόρους 15 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα αναζητηθούν πάλι από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ. 

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να εξετάζει τους δύο πιθανούς τρόπους κάλυψης του 100% της επικράτειας, είτε μέσω επίγειων αναμεταδοτών είτε μέσω δορυφορικών αναμεταδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: