06 Αυγούστου, 2017

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

 

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Κύθηρα. Σε κατάσταση έκτακτης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, κήρυξε τα Κύθηρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη κατακαίοντας το δυτικό τμήμα του νησιού. Παράλληλα, σημαντικά είναι και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς έχουν καταστραφεί πυλώνες και δίκτυα της ΔΕΗ.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στα Κύθηρα, σε συνδυασμό με την αποχώρηση χθες των εναέριων μέσων, είχαν ως αποτέλεσμα την αναζυπώρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου, το μέτωπο της οποίας πλήσιασε τους οικισμούς Αραίοι και Μυλοπόταμο. 

Με αποτέλεσμα να αποφασιστεί, χθες, η εκκένωσή τους για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με το Δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχει επιτραπεί πλέον η επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. 

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα ενισχυθούν. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την ταχεία αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ζήτησε, σε επικοινωνία του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινιάδες Μυλοποτάμου Κυθήρων, ενώ σημειώνεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού που οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σπίτι τους έχουν απομακρυνθεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος, ενώ αναμένονται σε λίγο και άλλες δυνάμεις στο νησί. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα-Στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Χθες, Σάββατο, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ κατήγγειλε ότι υπήρξε πρόβλημα με την διαχείριση των εναέριων μέσων τονίζοντας ότι «παρακαλάμε να έρθουν». Ο κ. Χαρχαλάκης απέδωσε την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο ότι «χάθηκε πάρα πολύς χρόνος στην αεροπυρόσβεση».

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική διευκρίνισε «Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους»,

Την ίδια στιγμή, o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δημοσίευση σχολίου