11 Αυγούστου, 2017

ΑΡΑΓΕ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ;

 

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Πιόνγιανγκ με «φωτιά και μανία τέτοια που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» σε περίπτωση που κλιμακώσει τις πυρηνικές της απειλές.

Δύο ημέρες αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η δήλωσή του «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή», προειδοποιώντας την Πιονγιάνγκ ότι:

«Καλά θα κάνει να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο». Παίζει άραγε τον τρελό ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Κορέα;

Τόσο το περιοδικό The Spectator όσο και άλλα αμερικανικά Μέσα εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπνέεται ο Τραμπ από τη «θεωρία του τρελού» που εφηύρε το 1968 ο νεοεκλεγμένος τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, εμπνεόμενος από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειάς του, τον Χένρι Κίσσινγκερ, προκειμένου να βάλει  τέλος στον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Δεν μπορούμε να τον συγκρατήσουμε όταν είναι αγριεμένος»
«Την αποκαλώ θεωρία του τρελού, Μπομπ…», είχε εξηγήσει ο Νίξον στον έτερο σύμβουλό του, Μπομπ Χάντελμαν. «Θέλω να πιστέψουν οι Βορειοβιετναμέζοι ότι έχω φτάσει στο σημείο που θα μπορούσα να κάνω τα πάντα για να σταματήσω τον πόλεμο.

Απλώς θα τους πασάρουμε το μήνυμα ότι ‘για όνομα του Θεού, ξέρετε ότι ο Νίξον έχει μανία με τους κομμουνιστές. Δεν μπορούμε να τον συγκρατήσουμε όταν είναι αγριεμένος -και έχει το χέρι του πάνω στο κουμπί των πυρηνικών’.

Και ο ίδιος ο Χο Τσι Μινχ θα είναι στο Παρίσι σε δύο μέρες παρακαλώντας για ειρήνη.» Προσποιείσαι τρέλα, μανία, παραλογισμό, ώστε να κάμψεις τον αντίπαλό σου, να τον κάνεις να υποχωρήσει: ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα, όπως επισημαίνει η γαλλική Le Figaro, όταν διακυβεύεται η πυρηνική ισορροπία.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει από τις αρχές της θητείας του το χαρτί του απρόβλεπτου χαρακτήρα του, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο», σχολιάζει ο πολιτολόγος Αντριάν Ντεζουάν.

Όμως «ο Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με τον Ρίτσαρντ Νίξον, εκείνος ήταν καλλιεργημένος, ιδιαίτερα οξυδερκής, πολύ ικανός στη χάραξη στρατηγικής. 

Από αυτή την άποψη, ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται πολύ λιγότερο να παίξει τον τρελό από τον προκάτοχό του».

«Καμία στρατιωτική λύση στη Βόρεια Κορέα»
Η άλλη διαφορά έγκειται στη φύση της διαμάχης. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία στρατιωτική λύση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν του σταδίου των φωνών και των χειρονομιών», επισημαίνει ο γάλλος στρατηγός Ζαν-Μπερνάρ Πινατέλ.

Όπου εκτιμά ότι ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνεται πρωτίστως στους Αμερικανούς, ώστε να ξεχαστούν οι απογοητεύσεις της εσωτερικής πολιτικής του.

«Τι μπορεί να κάνει; Ένα προληπτικό χτύπημα; Η Βόρεια Κορέα διαθέτει σήμερα 10 έως 20 πυρηνικά όπλα, επαρκώς ελαχιστοποιημένων διαστάσεων ώστε να πλήξει τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία, ή και τη νήσο Γκουάμ.

Υπάρχει φυσικά η αντιπυραυλική ασπίδα, αν όμως ρωτήσει το στρατιωτικό επιτελείο του: ‘τι εγγυήσεις υπάρχουν;’, θα του απαντήσουν πως μηδενικός κίνδυνος δεν υφίσταται στα στρατιωτικά ζητήματα.

Μπορεί να διακινδυνεύσει τα βορειοκορεατικά αντίποινα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και ένα εκατομμύριο νεκρούς στη Σεούλ ή το Τόκιο;  Δεν το νομίζω», λέει ο Ζαν-Μπερνάρ Πινατέλ.

Μία κατάσταση διαφορετική από εκείνη του Ρίτσαρντ Νίξον ο οποίος είχε ρίξει στο Βόρειο Βιετνάμ τον Δεκέμβριο του 1972, μέσα σε έντεκα ημέρες, βόμβες περισσότερων από 15.000 τόνων προκειμένου να επιδείξει τη «θεωρία του τρελού» του.

Η Κίνα στο στόχαστρο των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιεί τη «θεωρία του τρελού» απευθυνόμενος παράλληλα, εμμέσως, στην Κίνα, ιστορικό εταίρο της Πιονγιάνγκ.

«Είναι μία πολύ παρακινδυνευμένη προσέγγιση, δεδομένου ότι στην εξίσωση συμπεριλαμβάνονται πυρηνικά όπλα, μοιάζει όμως να έχει αποτέλεσμα», σχολιάζει το The Spectator:

«Η κινεζική αντιπροσωπεία υπερψήφισε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Και, την ίδια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόταν ‘φωτιά και μανία’, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα’ ώστε να θέσει απολύτως υπό έλεγχο τον ταραχοποιό σύμμαχό του.Η Κίνα μοιάζει να άκουσε το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός διακήρυξε στο twitter: ‘Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα'».

Ωστόσο, ‘σε πείσμα της συμμαχίας τους, η Βόρεια Κορέα δεν υπακούει στις εντολές της Κίνας, το Πεκίνο δεν μπορεί απλώς να χτυπήσει τα χέρια για να επιβληθεί», επισημαίνει στην επιθεώρηση Conflits o Ντοριάν Μαλοβίτς, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Βόρεια Κορέα σε 100 ερωτήσεις».
Όσον αφορά τον Ρίτσαρντ Νίξον, παρότι η «θεωρία του τρελού» που εμπνεύστηκε λειτούργησε στο Βιετνάμ, η ειρήνη άργησε πολύ να έρθει.

 Κρίση ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα: Γιατί το Βερολίνο 
φοβάται πυρηνικό επεισόδιο

Ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ζητεί από την Κίνα να παρέμβει και να ασκήσει την- αδιαμφισβήτητη άλλωστε- επιρροή της προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

«Η Κίνα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει», τονίζει ο Γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας ότι και το Πεκίνο έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει φαινόμενα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ρέντγκεν "για το ζήτημα της Β. Κορέας υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, παρά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας».

Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν αποδίδει ευθύνες μόνο στη Β.Κορέα, αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνει ότι «πέφτει στο επίπεδο του αντιπάλου του, δηλαδή ενός δικτάτορα.

Κατά την άποψή μου αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα», τονίζει Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρέφεται πρωτίστως κατά της Β.Κορέας.

Επισημαίνοντας ότι οι απειλές του καθεστώτος περί επίθεσης κατά αμερικανικών συμφερόντων ήταν μία "ανυπόφορη πρόκληση".

«Ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση» για εκτόνωση;
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Τόμας Όπερμαν, απευθύνει έκκληση για μία ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σχετικής διαπραγμάτευσης.

Ο Όπερμαν, εκ των ηγετικών στελεχών του SPD, αποδίδει ευθύνες στον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνη η ρητορική κλιμάκωση.

Αλλά και περιορισμένη η εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να λάβει ορθολογικές και μακροχρόνια βιώσιμες αποφάσεις».

Γι’ αυτό, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ελπίζει «να επικρατήσουν στις ΗΠΑ μετριοπαθείς δυνάμεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο οποίος χρησιμοποιεί πιο ήπιες διατυπώσεις».

Το ζήτημα της Β. Κορέας φαίνεται ότι αρχίζει να εμπλέκεται και στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Ο βουλευτής της CDU Γιούργκεν Χαρντ κατηγορεί το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αλλά και μερίδα του SPD.

Ότι προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικό κεφάλαιο από την ένταση στο ζήτημα της Β. Κορέας, αλλά και να πυροδοτήσουν αντι-αμερικανικά αντανακλαστικά.

Ήδη την Πέμπτη (10/08/2017) ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε προκαλέσει αίσθηση με την δημόσια προειδοποίηση, σε υψηλούς τόνους, ότι:

«¨Όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μπορεί να βαδίσουμε σαν υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». 

Σύσταση προς όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση» είχε απευθύνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μόλις 14 λεπτά χρειάζονται οι πύραυλοι 
της Βόρειας Κορέας για να πλήξουν το Γκουάμ

Αυτό εκτιμά το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ, σύμφωνα με το οποίο το σύστημα συναγερμού θα έχει προλάβει σε αυτό το διάστημα να προειδοποιήσει τους κατοίκους του μικρού νησιού στον Ειρηνικό. 

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη.

Κι ενώ το Γκουάμ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα και μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νιού Τζέρζεϊ.

Τόνισε πως η Πιόνγκγιάνγκ θα πρέπει να αρχίσει να φέρεται καλύτερα, καθώς διαφορετικά «θα βρεθεί σε μπελάδες όπως λίγες χώρες στο παρελθόν».

Λίγες ώρες αφότου η Πιόνγκγιάνγκ απέρριψε ως «ανοησίες» τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για «φωτιά και οργή», ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ο Βορράς θα πρέπει να είναι «πολύ, πολύ ανήσυχος» εάν βλάψει τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να κάνει κάποιo "προληπτικό χτύπημα" κατά της Βορείου Κορέας, απάντησε πως ποτέ δεν θα μιλούσε για αυτό το θέμα, ενώ σημείωσε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.

Με τέσσερις πυραύλους σχεδιάζει να πλήξει το Γκουάμ η Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων τύπου Hwasong-12 που «θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι στην Ιαπωνία». 

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του Στρατού, στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ. «Θα πετάξουν 3.356,7 χλμ σε 1.065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στη θάλασσα 30 με 40χλμ από τις ακτές του Γκουάμ», πρόσθεσε. 

Ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ έκανε καμία αναφορά περί ενίσχυσης των πυραύλων με πυρηνικές κεφαλέςδυνατότητα που πλέον έχει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: