07 Αυγούστου, 2017

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Η εξέγερση στη Βαλένσια δοκιμάζει την αφοσίωση του Στρατού στον Μαδούρο.H Συντακτική Συνέλευση επρόκειτο να φέρει την ειρήνη Στη Βενεζουέλα, όπως τουλάχιστον υποσχέθηκε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Όμως η μίνι εξέγερση σε στρατιωτική μονάδα της Βαλένσια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αποδεικνύει το αντίθετο.

Οι Αρχές αναζητούν δέκα άτομα τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν με οπλισμό. Για τον Μαδούρο η επίθεση ήταν πράξη υποκινούμενη από παραστρατιωτικούς «με στοιχεία τρομοκρατίας».

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι και ο επικεφαλής της όλης επιχείρησης, ο πρώην στρατιωτικός Χουάν Καγουαριπάνο, ο οποίος καταζητείται εδώ και τρία χρόνια. 

Μάλιστα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά ότι σε κάποια περίοδο ο Καγουαριπάνο είχε βρει καταφύγιο στο Μαϊάμι. Το ζήτημα του Στρατού στη Βενεζουέλα φαίνεται να είναι κρίσιμο σχετικά με τις όποιες εξελίξεις. 

Η Αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να «δοκιμάσει» την αντοχή του στη στήριξη του Μαδούρο, ενώ στο πρόσφατο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε, υπήρχε ερώτημα που αφορούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις: Επιθυμείτε ο Στρατός να εγγυηθεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας;

Προς το παρόν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την απόλυτη προσήλωσή τους στην κυβέρνηση Μαδούρο. Τουλάχιστον οι ανώτατοι αξιωματικοί.

Mάλιστα ο Μαδούρο για να αποδείξει την αφοσίωση του Στρατού, είπε ότι η πλειονότητα όσων έλαβαν μέρος στην εξέγερση που σημειώθηκε στην Βαλένσια ήταν πολίτες με στρατιωτικές στολές.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, η οποίο ξηλώθηκε από τη θέση της με απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι δεν υποχωρεί.

«Εξακολουθώ να είμαι η Γενική Εισαγγελέας όλων των πολιτών. Για την Συντακτική Συνέλευση δεν ψήφισε κανείς και οι αποδείξεις είναι στο υπουργείο Εσωτερικών. Η ενότητα για τη σωτηρία της δημοκρατίας, του Συντάγματος και της ελευθερίας είναι θεμελιώδους σημασίας» δήλωσε.

Η Ορτέγα διορίστηκε το 2007 και υπήρξε πρόσωπο εμπιστοσύνης την περίοδο του Ούγκο Τσάβες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε όλο και περισσότερες επιφυλάξεις για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Βενεζουέλα.

Είχε ταχθεί εξαρχής κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ είχε προαναγγείλει έρευνα για νοθεία.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει «τρομοκρατική επίθεση από μισθοφόρους»
Η επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες, ενισχύει τους φόβους για νέες βιαιότητες στη Βενεζουέλα

Η επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες, ενισχύει τους φόβους για νέες βιαιότητες στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι: 

Ο στρατός απώθησε μια «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής βάσης που πραγματοποιήθηκε από «μισθοφόρους», ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν σήμερα να καταζητούνται.

Η επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες, ενισχύει τους φόβους για νέες βιαιότητες στη Βενεζουέλα.

Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση ενώ οι σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ καθίστανται όλο και πιο τεταμένες.

«Μια εικοσαριά μισθοφόροι» επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Βενεζουέλα, στη Βαλένσια (180 χλμ. δυτικά του Καράκας).

Όπου εξήγησε χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση ο σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζει διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.

Ο ίδιος απέρριψε τον χαρακτηρισμό στρατιωτική «εξέγερση» για την κίνηση αυτή και έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση» χρηματοδοτημένη, όπως είπε, από την Μπογοτά και το Μαϊάμι.

Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν και οκτώ συνελήφθησαν, δήλωσε ακόμη ο Μαδούρο προσθέτοντας πως η επίθεση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και συγχαίροντας τις ένοπλες δυνάμεις για την «άμεση αντίδρασή» τους.

Ένας αξιωματικός, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε λιποτάκτης, περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. «Δίνει πληροφορίες», όπως και οι επτά συγκρατούμενοί του, συνέχισε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να καταζητούν «ένα τμήμα της ομάδας που κατάφερε να πάρει μερικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατούμενοι ομολόγησαν πως στρατολογήθηκαν «από μέλη της βενεζουελανής άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις».

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου ως δράστη της επίθεσης, αναφέροντας πως πρόκειται για έναν «χαμηλόβαθμο αξιωματικό που είχε αποταχθεί από τον στρατό πριν από τρία χρόνια για προδοσία της πατρίδας και εξέγερση» και είχε καταφύγει στο Μαϊάμι.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χεσούς Σουάρες Τσούριο υποστήριξε πως η επιχείρηση είχε «χρηματοδοτηθεί από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, είχε χρηματοδοτηθεί από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία», δηλαδή τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ζήτησε «την αλήθεια» γι' αυτό το επεισόδιο και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενο «κυνήγι μαγισσών».Δημοσίευση σχολίου