09 Αυγούστου, 2017

ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ Η Β. ΚΟΡΕΑ

 

Επικαλούμενος το «δικαίωμα της αυτοάμυνας», ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ ανέφερε σε δηλώσεις τους πως η Β. Κορέα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ.

Ο Ri Yong Ho, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, διευκρίνισε ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, παρά μόνο αν έχουν πάρει το μέρος των ΗΠΑ  και συμμετέχουν στην επίθεση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, «Πιονγκγιάνγκ έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα, ενώπιον της «ξεκάθαρης και πραγματικής πυρηνικής απειλής (σ.σ των ΗΠΑ)».

Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών θα διεξαχθεί την 17η Αυγούστου στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας με επίκεντρο θέματα ασφαλείας κι ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ενίσχυση της πίεσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας με στόχο την αναχαίτιση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.
         
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις θα υποδεχθούν τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία Τάρο Κόνο και Ιτσουνόρι Ονοντέρα αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί «στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία μπορούν να συντονίσουν την απάντησή τους ενώπιον των εξελίξεων στο θέμα της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο και να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και άμυνας» συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επιπλέον το ζήτημα της «συνεχούς εξέλιξης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιαπωνία». Η Ουάσιγκτον και το Τόκιο μοιράζονται τον ίδιο φόβο: να δουν την Πιονγκγιάνγκ να αποκτά πυρηνικά όπλα. 

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης στα τέλη Ιουλίου, μετά την εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχαν από κοινού επισημάνει ότι: 

«η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει μια άμεση, σοβαρή και ολοένα κι αυξανόμενη απειλή για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία», όπως επίσης για τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες της περιοχής.

Δημοσίευση σχολίου