01 Αυγούστου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 

Δριμεία κριτική από όλα τα κόμματα ασκείται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και αφορά αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν θορυβήσει την αντιπολίτευση.

Η ψήφιση θα γίνει σήμερα Τρίτη, ενώ ήδη άρχισαν από χθες να κατατίθενται διαφορετικές τροπολογίες κατά τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Εκεί ο Υπουργός είχε σχολιάσει ότι «παρά τις αιχμές ρητορικού χαρακτήρα, δεν επισκιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου», και επισήμανε ότι, «χαρακτηριστικά που κινούνται σε τρεις άξονες:

Την κοινωνική διάσταση, τη δημοκρατική διάσταση και την πρόθεση να καθιερώσει ακαδημαϊκούς κανόνες, σε ένα τοπίο που το υπάρχον θεσμικό καθεστώς απορρύθμισε σε σημαντικό βαθμό».

Αντίθετα η τομεάρχης Παιδείας, Ερευνάς και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», «Πρακτορείο 104,9 fm».

Όπου χαρακτήρισε χθες το νομοθέτημα ως «καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου με την κακή έννοια, καθώς είναι οπισθοδρομικό και εσωστρεφές».

«Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 τα πανεπιστήμια σε όλο τον Κόσμο να συζητάνε για το πώς θα κάνουν πιο πολλές διεθνείς συνεργασίες, πώς θα κάνουν πιο πολλά ξενόγλωσσα προγράμματα, πώς θα προσελκύσουν πιο πολλούς ξένους φοιτητές κι εμείς στην Ελλάδα να συζητάμε για το αυτονόητο.

Δηλαδή για το αν η Αστυνομία θα έχει δικαίωμα να πιάνει τον ναρκομανή, τον κλέφτη, τον βιαστή, ο οποίος δρα εντός του πανεπιστημιακού χώρου, είναι αδιανόητα πράγματα αυτά», είπε η κ. Κεραμέως.

Επισημαίνοντας πως «η Σύνοδος των Πρυτάνεων κλήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να καταθέσει επί του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι διαφωνεί σε όλα τα βασικά θέματα πλην ενός».

«Έχουν όλοι λάθος και ο Υπουργός είναι ο μόνος, ο οποίος είναι ο κάτοχος της απολύτου αλήθειας;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο κ. Γαβρόγλου είναι σαν να κινείται μόνος στο αντίθετο ρεύμα με το πόδι πατημένο στο γκάζι».

Ερωτηθείσα εάν η ΝΔ αντιτίθεται στη συμμετοχή των φοιτητών σε πανεπιστημιακά όργανα, διευκρίνισε: «Θεωρούμε ότι πρέπει οι φοιτητές να έχουν λόγο για θέματα που τους αφορούν.

Όμως πραγματικά δεν θεωρώ φυσιολογικό οι φοιτητές να ψηφίζουν π.χ. για την απονομή τίτλων επίτιμου διδάκτορα ή να αποφασίζουν για το αν ένας καθηγητής αντί για Πολιτική Φιλοσοφία θα διδάσκει Πολιτική Κοινωνιολογία».

Περιγράφοντας τους άξονες της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε: «Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα Πανεπιστήμια. Πρέπει να κάνουμε τα Πανεπιστήμιά μας πιο εξωστρεφή.

Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να φτιάξουν ξενόγλωσσα προγράμματα και να προσελκύσουν ξένους φοιτητές. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά, δηλαδή πώς Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα θα συνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, για το πώς θα αξιολογούνται αυτά τα προγράμματα, τα πανεπιστήμια και οι διδάσκοντες. Αυτή είναι η προτεραιότητα και μπορεί να είναι το τοτέμ των αντιμεταρρυθμιστών στη χώρα μας,.

Αλλά πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα δημιουργήσουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια, βάσει αυστηρών όρων και προϋποθέσεων».

Επίσης, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Ο Υπουργός Παιδείας την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές μεταξύ λογικής και αυθαιρεσίας, νηφάλιας και εποικοδομητικής συζήτησης και αλαζονικού ετσιθελισμού».

Όπως διευκρινίζεται, η διαπίστωση σχετίζεται με «τη δήλωση του κ. Υπουργού ότι αν οι καλοί (καθηγητές) είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν».

Επισημαίνεται δε, ότι «το νόημα της δήλωσης αυτής είναι προκλητικό και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της διδασκαλίας των Μεταπτυχιακών και τη λογική που διέπει τη λειτουργία τους».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων έχει πλήρη επίγνωση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός», σημειώνεται στην ανακοίνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: