03 Αυγούστου, 2017

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

 

Την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μαρτυρά η είσοδος  Αμερικανικών δυνάμεων στο Κέντρο των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για το νέο μεγάλο μέτωπο που πρόκειται να ανοίξει στα Βαλκάνια.

Βεβαίως κάτι τέτοιο συναρτάται άμεσα και με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και τις πιέσεις που αναμένεται να ενταθούν προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να υποχωρήσει. 

Σημειώνεται πως οι Αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν στα Σκόπια προκειμένου να συμμετάσχουν στην στρατιωτική άσκηση «Dragoon Guardian 17» στο στρατόπεδο Κρίβολακ. Η άσκηση ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου, με 300 Αμερικανούς στρατιώτες και 95 Σκοπιανών στρατιωτών να παίρνουν μέρος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αμερικανικά τεθωρακισμένα ήταν σημαιοστολισμένα με αμερικανικές αλλά και... σκοπιανές σημαίες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την συμβολική αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Μάλιστα είχε προηγηθεί ‘βόλτα’ αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, για να δημιουργήσουν πέρα από εντυπώσεις, και ένα “κλίμα ασφάλειας” στο κόσμο, δείχνοντας έτσι την επικείμενη στενή στρατιωτική-πολιτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Τον παρών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Μπεκίμ Μαξούτι και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι. «Οι στρατιώτες μας ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο κέντρο στρατόπεδο Κρίβολακ κατά την ημέρα της άσκησης «Dragon Gurdian 17».

Παράλληλα τόνισε πως «είναι πράγματι μεγάλη χαρά να βλέπουμε το στρατό μας να συμμετέχει με τον στρατό των ΗΠΑ. Οι στρατιώτες μας μαζί με τους Αμερικανούς στρατιώτες και τους στρατιώτες από τις χώρες της ΕΕ, φροντίζουν για τη συνολική ειρήνη στον κόσμο, για να διατηρήσουν ένα τόσο πολύτιμο πράγμα, την ελευθερία».

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, διανυκτέρευσε στο ΕΦ ΓΡΑMΜΟΣ, της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (9 Μ/Π ΤΑΞ – «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ») στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σύμφωνα με το ΓΕΣ.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο παρέστη, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, ο ΑΓΕΣ παρέστη στα ιερά εγκαίνια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Παναγίας ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΑΣ, στο χωρίο ΓΡΑΜΜΟΣ, ο οποίος λειτουργεί και πάλι μετά από 77 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, είναι απαραίτητη η εμπέδωση και η τόνωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής μέσω της παρουσίας του Στρατού Ξηράς, με τη λειτουργία των Επιτηρητικών Φυλακίων, με την εκπομπή περιπόλων. 

Με πλήθος δραστηριοτήτων όπως την εκτέλεση πτήσεων επιτήρησης στη μεθόριο από ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), την εκτέλεση ασκήσεων από Μονάδες των 8ης και 9ης Μηχανοποιημένων Ταξιαρχιών, καθώς και με την παρουσία των Εθνοφυλάκων, αριθμός των οποίων παρέστη στην τελετή εγκαινίων του Ιερού Ναού.

Μένει να δουμε ποιά θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στην κίνηση των Αμερικανών για εγκαθίδρυση και ισχυροποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: