12 Αυγούστου, 2017

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΗΠΑ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ


Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε πως ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η λάθος προσέγγιση.

«Δεν βλέπω στρατιωτική λύση σε αυτή τη διαμάχη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας».

«Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις», είπε η Μέρκελ. «Όμως μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση.»

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την Κίνα να εντείνει την πίεσή της στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Αν υπάρχει ακόμη μία χώρα που ασκεί επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή είναι η Κίνα. Είναι καλό που η Κίνα ενέκρινε την πρόσφατη αυστηροποίηση των κυρώσεων και σκοπεύει να τις εφαρμόσει με συνέπεια.

Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να καταλάβει πως με την ένταση της επιθετικής, προκλητικής πολιτικής της δεν έχει στην πραγματικότητα κανέναν εταίρο στον κόσμο», δήλωσε ο Γκάμπριελ στο περιοδικό Spiegel.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: