02 Αυγούστου, 2017

ΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ»

 

Αγαπητοί φίλοι του Ιστολογίου,
Όπως σας είναι γνωστό στις 29 Ιουλίου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καβάλας κυρός Προκόπιος. Έτσι λοιπόν μετά από αυτό το δυσάρεστο γεγονός βρήκαν την ευκαιρία πριν ακόμα ενταφιαστεί ο Προκόπιος κάποιοι αυτοπροβαλλόμενοι δημοσιογράφοι του «Εκκλησιαστικού ρεπορτάζ» όπως:

 Ο κ. Σωτήρης Τζούμας και ο κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος να γράψουν για το πόσο ακέραιος ήτο ο μακαριστός, το τι είπαν με τον κ. Τζούμα στις αρχές του καλοκαιριού όταν συναντήθηκαν για τελευταία φορά, το τι διημείφθη μεταξύ Προκοπίου και Αρχιεπισκόπου στην τελευταία Ιεραρχία κ.α.

Εδώ θα πρέπει όμως να θυμίσουμε στον κ. Τζούμα ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που γράφει διότι όλοι γνωρίζουν ότι ήτο ο κολλητός, του κολλητού, ω κολλητέ του μακαριστού Χριστοδούλου.

Ο άλλος κύριος Γιώργος Παπαθανασόπουλος θυμήθηκε την προεδρία του μακαριστού Καβάλας και τα κατασκευασμένα πορίσματα των Οικονομικών της Εκκλησίας 1997-1998 και πιστεύει πως για την Ιστορία πρέπει να βγουν στο φως οι Επιστολές και τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Τον ενημερώνουμε λοιπόν πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει Τόμος 980 σελίδων με τίτλο:«20ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος ο Β΄».

Μέσα λοιπόν σε αυτό τον Τόμο θα μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώσται τις Επιστολές προς τον τότε Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο του μακαριστού Καβάλας, του μακαριστού Ιωαννίνων, του πρώην Πειραιώς κ. Καλλινίκου.

Του Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, του Καρυστείας κ. Σεραφείμ, του τότε Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου όπου ήθελε να είναι ο Ανακριτής και Δικαστής,  του μακαριστού Κερνίτσης Λεοντίου που αφορούσε τότε τον Δημητριάδος Χριστόδουλο.

Επίσης ο αναγνώστης θα διαβάσει και τις απαντητικές επιστολές του τότε Θηβών προς τους ανωτέρω, καθώς και άλλα έγγραφα και τις αθωωτικές παμψηφεί αποφάσεις των Ποινικών Δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου που αθωώνουν από αυτή την σκευωρία τον τότε Θηβών κ. Ιερώνυμο.

Όλα στον καιρό τους κ. Παπαθανασόπουλε.
Αυτά για να γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω πως οδεύει στο Τυπογραφείο της Νέας Υόρκης ένα δίτομο έργο για το ίδιο θέμα της περιόδου εκείνης των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών του Απριλίου 1998.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ
ΤΟ ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΤΟΜΟ ΕΡΓΟ

….Πολλά από όσα ακολουθούν  είναι επιλεγμένα και μάλιστα τα  πολύ«ήπια» αποσπάσματα από το  δίτομο βιβλίο μου με τίτλο:«ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ – ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΛΙΑΠΗΣ: ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ, Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ  ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»  

Αποσπάσματα, που αναφέρονται και στον εκλιπόντα Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη αναγκαστικά, όπως και σε άλλες 10αδες πρόσωπα του δημόσιου βίου της χώρας που σχετίζονται με το θέμα που πραγματεύομαι στο έργο μου...

Αποσπάσματα και κλίμα της εποχής, που κάποιοι σήμερα θέλουν να ξεχαστεί, εντελώς σαν να μην υπήρξε ποτέ, και μάλιστα σημεία και αναφορές   χωρίς  πομπώδεις αποκαλύψεις.

Βιβλίο και ιστορική μελέτη και δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος χρόνου και με καταγραφή άγνωστων γεγονότων,  με παράθεση αυτούσιων αδημοσίευτων ντοκουμέντων, το οποίο  επικεντρώνεται σε εκείνη την μαύρη και θλιβερή περίοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Αποκαλύψεις  και γεγονότα που πράγματι, η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση τους όντως   θα μπορούσαν σε εκείνη την φάση της Ποιμαντορίας του Αρχ. Ιερωνυμου (Λιάπη)  να επιφέρουν, εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή, όχι απλώς νέα θύελλα στην Ελλαδική Εκκλησία. Αλλά  όντως  νέα δεινά.

Περιπέτειες  και σφοδρότατες  ανατροπές στην κατά τ’ άλλα   «προκλητικά» «ήρεμη» αλλά δυστυχώς (ακόμα πιο) βαλτωμένη εκκλησιαστική ζώσα πραγματικότητα(...) Νέα πραγματικότητα που διαμορφωνόταν μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο επί Ιερωνύμου του Β’... {....}

Μια σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα δυστυχώς δεδομένων και των πολιτικών καταστάσεων της εποχής (2010 και εντεύθεν ) συνεργούντων όμως για αυτή την κατάσταση, και  με τους πιο  ήπιους και καλόπιστους χαρακτηρισμούς,  «λανθάνουσα» και παρεκκλίνουσα από τον Λόγο της Ορθοτομούσας Αληθείας από την Ελλαδική Εκκλησία...{...}  

{...} κατάσταση  για την οποία  μεγάλη  μερίδα ευθύνης,  έφερε  και μεγάλη αν όχι η πλειοψηφία -  πλείστων των  Ιεραρχών  της Ελλαδικής Εκκλησίας.

{...}Αποσπάσματα από το υπό  έκδοση  δίτομο βιβλίο μου-την κυκλοφορία του οποίου έχω αναστείλει,  μετά από  θερμή παράκληση του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου (Λιάπη). 

Τουλάχιστον μέχρις ότου Εκείνος «φύγει» για την «μεγάλη συνάντηση» του με τον Επουράνιο  Τρισυπόστατο Κύριο και Θεό μας... Είναι δέσμευση και διαβεβαιώνω ότι δεν θα παραβιαστεί... 

Έχω Υπομονή και Επιμονή. Υγεία να μας δίδει ο Θεός. Σε  όλους. Αρκεί να μην λησμονούμε, χάριν πρόσκαιρης και μάλιστα εκκοσμικευμένης   εξουσίας, ότι «ζει Κύριος ο Θεός». Βλέπει. Ακούει. Παρακολουθεί.  Και όταν έλθει  η μεγάλη στιγμή θα μας κρίνει. Όλους...  Μηδενός εξαιρουμένου.

Πρωτίστως δε θα κρίνει, κατά την γνωστή Αγιογραφία  στον Άγιο Όρος, και μάλιστα πολύ  αυστηρά τον κλήρο και τους επιλεγέντες συνειδητά την Τάξη των Λευϊτών.. Κληρικούς όλων των τάξεων και των βαθμίδων. 

Ιερείς. Επισκόπους. Μητροπολίτες. Αρχιερείς. Αρχιεπισκόπους και  Επισκόπους. Πατριάρχες και κάθε είδους θρησκευτικό  Λειτουργό  Του ο οποίος έχει ταχθεί να Υπηρετεί Εκείνον και το Άγιο και Ιερό Θέλημα Του...

Ας μη λησμονούμε το «... και οι Πρώτοι έσονται έσχατοι και οι Έσχατοι Πρώτοι...» και πλήθος άλλων  Ιερών Παραινέσεων Του . 

«Παρασύρθηκα»...Πάλι...Παράλληλα έκανα και το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ για τον σταθμό και την εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ(για πολύ λίγο) γιατί μετά πάλι έφυγα....

Μάλιστα, όταν εκ των πραγμάτων μετά την «εκλογή» κατά «παραχώρηση» Χριστόδουλου «αναγκάστηκε» να μου ζητήσει την διακοπή της συνεργασίας μας,-πράγμα σύνηθες τότε για μένα μέχρι που αναγκάστηκα  να φύγω στην Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος φρόντισε να με στείλει με προσωπικές  συστάσεις δικές του αλλού... Και πήγα, αλλά και εκεί φρόντισε το ίδιο κέντρο να με απομακρύνει, αφού για Εκκλησιαστικό ρεπορτάζ με έστειλαν, άλλο ρεπορτάζ θέλανε να με χρεώσουν και έτσι δεν έμεινα ούτε εκεί...   {....}

{...} παραμονές της Αρχιεπισκοπικής εκλογής το Απρίλιο του 1998  ζήτησα από τον Τριανταφυλλο Δραβαλιάρη, διευθυντή του ραδιοφώνου που εργαζόμουν,  να στηθεί μια έκτακτη εκπομπή με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και προσκεκλημένους Αρχιερείς αλλά και άμεσα εμπλεκόμενους.

Το δέχθηκε και μου είπε «...Κάνε τον πιλότο του θέματος και με τους καλεσμένους και η εκπομπή θα γίνει κανονικά. Άφησε τους να χτυπιούνται σα χταπόδια...» Μάλιστα με την αναγγελία του τρεϊλερ της εκπομπής των καλεσμένων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού είχαν σπάσει τα τηλέφωνα του.

 {...} Ο Δραβαλιάρης κατάλαβε ότι το θέμα πουλάει, με φωνάζει μέσα και μου λέει «Στεφανόπουλε, κάνε το θέμα κανονικά. Ετοίμασε τα  ηχογραφημένα  tapeκαι φρόντισε τους καλεσμένους να μη λακίξει κανείς. 

Τους θέλω όλους, είτε από το τηλέφωνο, είτε στο στούντιο ζωντανά. Και θα μπεις και εσύ μέσα να κάνεις ερωτήσεις που γνωρίζεις το θέμα.»  Έτσι και έγινε εκείνο το μεσημέρι... 

{...}Θυμάμαι  ότι είχαν γίνει  πολλές παρεμβάσεις και στον εκδότη και ήδη η φήμη στο σταθμό που κυκλοφορούσε ώρες πριν ήταν ότι τελικά το θέμα δεν παίζει... Πήγα ρώτησα τον Δραβαλιάρη, και μου είπε:   «..μην ακούς τίποτα προχώρα και σβέλτα..»

Πράγματι πρώτο θέμα στο κεντρικό ραδιοφωνικό μαγκαζίνο του σταθμού  ήταν το εκκλησιαστικό ζήτημα και οι αρχιεπισκοπικές εκλογές... που θα γίνονταν την επαύριον {....}

{...}Καλεσμένοι  σε εκείνη την εκπομπή μεταξύ άλλων ήταν ο τότε Χρυσόστομος Ζακύνθου, ο κύριος  Τράκας (από το τηλέφωνο) του Ελεγκτικού συνεδρίου, ο οποίος ήταν και μέλος της λεγόμενης επιτροπής υπό τον Μητροπολίτη Καρυστείας Σεραφείμ,

 Η τρίτη κατά σειρά επιτροπή που είχε σχηματισθεί για να ελέγξει τα δήθεν οικονομικά σκάνδαλα,  που κυριολεκτικά «έθαψε»  τον Ιερώνυμο, εν όψει της επομένης ημέρας που ήταν η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου,  με όσα πάντα  «φωτογραφικά» ανέφερε, προσπαθώντας να αφήσει όσο γίνεται πιο εκτεθειμένο τον Ιερώνυμο.

Στην ίδια εκπομπή είχε ζητήσει να παρέμβει και ο Καρυστίας Σεραφείμ, την ώρα που όλη η Ιεραρχία, ο λαός, οι ιερείς στις μητροπόλεις είχα, στηθεί και άκουγαν την εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΠΛΑΝΕΤ.{...}

Η απόφαση -δηλαδή- του Τριαντάφυλλου Δραβαλιάρη, να παίξει κανονικά το θέμα (μου) ήταν καθοριστική, για όσα επακολούθησαν, αφού τα όσα αποκαλύφτηκαν σε αυτή την τρίωρη – αντί του καθιερωμένου δίωρου. όντως έπαιξαν μείζονα, αποφασιστικό και καθοριστικό  ρόλο, όχι στην προσχεδιασμένη εκλογική διαδικασία. 

Αλλά στα δικαστήρια που εν συνεχεία δικαίωσαν  τον  Ιερώνυμο και τον γράφοντα,  μετέπειτα όπως έδειξε ο καταιγισμός εξελίξεων που ακολούθησε... Δεν ενέδωσε δηλαδή ο Δραβαλιάρης στις πιέσεις, ούτε και στους εν συνεχεία συγκεκαλυμμένους «εκβιασμούς» που επακολούθησαν. Τέτοιο ήταν το ήθος του Ανδρός. Αυτή ήταν η επαγγελματική αξιοπρέπεια του εκλιπόντα.

{...}Εκείνη την περίοδο (1997 -1998)  ήταν σε έξαρση το μείζον θέμα με τα δήθεν, όπως εν συνεχεία και μετά από χρόνια δικαστική διαμάχη σε όλα τα επίπεδα αποδείχτηκαν,  «οικονομικά σκάνδαλα» της Εκκλησίας

Με βαρύγδουπους καθημερινούς πηχυαίους  τίτλους, που είχαν «προσάψει» στοχευμένα και προσχεδιασμένα  στον τότε και νυν Αρχιεπίσκοπο από Θηβών Ιερώνυμο (Λιάπη). 

Προκειμένου να μην ανέλθει στον Πρώτο θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος μιας και Εκείνος, δηλαδή ο από Θηβών,  Ιερώνυμος,  χρόνια πριν θεωρούνταν και όπως απεδείχθη, ήταν ο αδιαμφισβήτητος, και με την Ευχή και Προτροπή του μακαριστού Κυρού Σεραφείμ, διάδοχος του...  {...}

{...}Τα  εκκοσμικευμένα κέντρα  και παράκεντρα εξουσίας άλλα ήθελαν...Και επ’ αυτών εργάστηκαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα...

Ήθελαν  τον «εκλεκτό»  των συγκροτημάτων, της διαπλοκής  και των  οικονομικό  πολιτικών εκδοτικών  συστημάτων κάθε μορφής...  Τον Από Δημητριάδος Χριστόδουλο. Αυτόν ήθελαν, αυτόν επέβαλαν!  

Έτσι, χρόνια πριν στο Βόλο σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι,   στήθηκε ένα σχέδιο  σπίλωσης και κατασυκοφάντησης  του Θηβών  Ιερωνύμου αντιπάλου όχι, μόνο του Χριστόδουλου αλλά και του επίσης δελφίνου Άνθιμου... 

Σε αυτή την μεγάλη και απερίγραπτη συνομωσία «συνέπραξαν», τότε ο Χριστόδουλος, ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως και μετέπειτα Θεσσαλονίκης, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος (Σετάκης) και ο Καρυστείας Σεραφείμ. {....}. 

Για χρόνια η υπόθεση με τα δήθεν οικονομικά σκάνδαλα σερνόταν με συνεχή και προκλητικά και πρωτοσέλιδα «δημοσιεύματα» τα δήθεν οικονομικά σκάνδαλα της Εκκλησίας που πάντα έδειχναν ως πρωταίτιο και πρωταγωνιστή» τον Ιερώνυμο σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος,  και διάδοχο του από Δημητριάδος Χριστόδουλου.

Έτσι ήθελε ο Θεός. Έτσι έγινε... Κοντολογίς. Επρόκειτο δηλαδή,  να εκλεγεί ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  εξ αρχής το 1998 ο από Θηβών Ιερώνυμος, αλλά τα κέντρα και τα παράκεντρα εξουσίας.

Που εν τω μεταξύ  είχαν συνάψει ανίερη μυστική αλλά πολύ εμφανή  «συμφωνία» με τον Διάβολο, είχαν κάνει τα δικά τους φθαρτά αλλά μάταια και ανθρώπινα βδελυρά σχέδια.

Σχέδια που το Θέλημα του Θεού Ακύρωσε στην πράξη χρόνια αργότερα... Και μάλιστα με τον πιο οδυνηρό τρόπο...Με την εκλογή Ιερωνύμου βέβαια συνέβη αυτό που μόνον ο Θεός θα μπορούσε να γνωρίζει...

«Χάριν, όμως της Ευημερίας  της Ειρήνης και της γαλήνης της Εκκλησίας σκεπάστηκαν όλα». Σκιά έπεσε βαριά... {...}

{...}Και έτσι η  καθολική και συντριπτική εκλογή του Ιερωνύμου(Λιάπη) τον Φεβρουάριο του 2008,  θεωρήθηκε και  «έμπρακτο συγνώμη της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας στον μέχρι πρότινος –τότε εκείνη την επίμαχη περίοδο- αποδιοπομπαίο τράγο...  

Όλος ο τύπος, εκείνη την επίμαχη περίοδο και αργότερα,  «ελεγχόταν» κυριολεκτικά  από το  πανίσχυρο δίδυμο Χριστόδουλου – Σωτήρη  Τζούμα – του από Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Ελλάδος  Κυρού Χριστόδουλου.

Όλοι – μα όλοι – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, δημοσιογράφοι και «δημοσιογράφοι» διπλά έμμισθοι (από εφημερίδα και από «μυστικό ταμείο» ελάμβαναν ουκ ολίγα για τις υπηρεσίες τους στο δίδυμο...). 

Ήταν η περίοδος που επί τρία και πλέον έτη και πριν την εισαγωγή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κυρού Σεραφείμ στο Λαϊκό, είχε αρχίσει να διαμορφώνεται εντός και εκτός Ιεραρχίας.

Κυρίως εκτός Ιεραρχίας σε διάφορα παράκεντρα – το ενορχηστρωμένο έντονα δυσάρεστο  κλίμα εναντίον του Ιερωνύμου Λιάπη,  εν όψει αρχιεπισκοπικής διαδοχής. Καθημερινά ο Τύπος και η τηλεόραση είχε  ως «πρώτο θέμα»  το εκκλησιαστικό ζήτημα και τα δήθεν οικονομικά σκάνδαλα.

Το σύνολο του Τύπου με  «ναυαρχίδα» και πρωτοστατών στον οχετό των δημοσιευμάτων  τότε το συγκρότημα Βουδούρη που είχε τον Ελεύθερο Τύπο, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Το συγκρότημα Λαμπράκη, η Ελευθεροτυπία, και άλλες  μικρότερες σε κυκλοφορία εφημερίδες, ραδιόφωνο και γενικά κανάλια και ΜΜΕ, ήταν σφόδρα ενάντιοι στον Ιερώνυμο.

Είχαν δηλαδή προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των δικαστηρίων, δηλαδή την «ενοχή» Ιερωνύμου,  στα οποία είχε καταφύγει ο ίδιος και ο γράφων προφασιζόμενος  τον εαυτό μου για όσα αποκάλυπτα για την υπόθεση.

Και τα δήθεν οικονομικά σκάνδαλα που είχε στήσει ο Καβάλας Προκόπιος, ως πρόεδρος της πρώτης  επιτροπής οικονομικού ελέγχου και εν συνεχεία ο Καρυστείας  Σεραφείμ,  ο αείμνηστος Ιωαννίνων Θεόκλητος (Σετάκης) με τους  Τράκα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Ν. Θέμελη, ο οποίος,  όταν κατάλαβε τι συνέβαινε, παραιτήθηκε...  

Στήθηκε με εμπλεκόμενους  τότε και εσαεί, νυν δικαστικούς, γνωστούς –γνωστότατους-  δημοσιογράφους,  πολιτικούς, και αρχηγούς κομμάτων (Κ. Μητσοτάκης κτλ)  Επιχειρηματίες (Κοντομηνάς  και  πλείστοι άλλοι) 

Και  φυσικά την φαινομενική  στήριξη του Αμερικανικού παράγοντα (συνάντηση του Χριστόδουλου  προ των Αρχιεπισκοπικών εκλογών,  με τον Ν. Μπέρνς τότε Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα). 

Ένα απίστευτο   «σήριαλ» που τα είχε όλα μέσα. Ίντριγκα. Διαπλοκή. Χρήμα. Δόξα. Παράνομες συμφωνίες. Έργα δημόσια.  Δικαστήρια. Ιερό χρήμα... Συνομωσίες. Μηχανορραφίες. Μυστικές συμφωνίες. Άνοιξαν κανάλια.

Ένα σήριαλ που ξεκίνησε με μαεστρία πολύ καλά (προ)σχεδιασμένο και ενορχηστρωμένο από τον ίδιο τον Χριστόδουλο, και τον Σωτήρη Τζούμα,  και τους υποστηρικτές του εντός της Ιεραρχίας αλλά και εκτός, από τα τέλη του 1994, με στοχευμένα δημοσιεύματα σε περιοδικά.

Στην αρχή, διάφορα ύποπτα  έντυπα φαντάσματα που στήθηκαν για να δυσφημούν τον Ιερώνυμο και να τροφοδοτούν τον Τύπο της εποχής.Ένα σήριαλ  που  κορυφώθηκε στις 28 Απριλίου του 1998 με την «εκλογή» στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο του από Δημητριάδος Χριστόδουλου(κατά κόσμον) Παρασκευαϊδη.  

 Εκείνη την περίοδο ήμουν «αποδιοπομπαίος». Διαρκώς, με παρεμβάσεις από τα γνωστά κέντρα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν με τον Χριστόδουλο και τον Τζούμα,  «αιφνιδίως».

Είτε «διακοπτόταν» η συνεργασία μου με τα ΜΜΕ με τα οποία συνεργαζόμουν... είτε μου ζητούνταν να κάνω άλλο ρεπορτάζ πέραν του Εκκλησιαστικού.

Και μάλιστα εκείνη την περίοδο ήμασταν- δεν ήμασταν όλοι και όλοι – αυτοί που κάναμε εκκλησιαστικό ρεπορτάζ εννοώ τέσσερις, πέντε όλοι και όλοι!Καμία σχέση με την πραγματικότητα που η περίοδος Χριστόδουλου διαμόρφωσε και συνεχίστηκε και μετά την εποχή Χριστόδουλου {....}  

Ήταν και η περίοδος που «άνθησε» το συγκεκριμένο –εκκλησιαστικό-  ρεπορτάζ το οποίο πήγαινε πακέτο με το εκπαιδευτικό. Επί Χριστοδούλου Παρασκευαϊδη, το εκκλησιαστικό έγινε αυτόνομο και ξεχωριστό ρεπορτάζ με χρέωση σε συντάκτη. Γνώρισε «ημέρες δόξας» αλλά και μεγάλης  πτώσης... 

Η συνέχεια ήταν η απόπτωση... φθορά... χειρότερη αυτή την φορά με εκκλησιαστικό επίχρισμα,  ζοφώδη   διαπλοκή ... Χρήμα!  Πολύ Χρήμα πάνω και κάτω από το τραπέζι των Ιερών Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα.

{....} Όλοι – για να γυρίσω στον τεθνεώτα Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη,  και την δική μου  κατάθεση της μαρτυρίας και της προσωπικής εμπειρίας μου μαζί του οι συντάκτες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ (παλαιοί και νεοεισερχόμενοι)  είχαν «γραμμή» να υποστηρίζουν Χριστόδουλο πάση θυσία και ... όχι χωρίς κέρδος...  

Ακόμα βοούν τα πρωτοσέλιδα της εποχής...Το έβλεπε κανείς ολοφάνερα στις σελίδες των εφημερίδων των καναλιών και των ραδιοφώνων με τις καταχωρίσεις της INTERAMERICAN... Πρόεδρος της οποίας ήταν ο  προσωπικός φίλος του μακαριστού Χριστοδούλου Δημήτριος Κοντομηνάς άλλη αμαρτωλή ιστορία.

Για την οποία όλοι έχουν καταπιεί την γλώσσα τους, και ειδικά δημοσιογράφοι, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης που ενώ φρόντισε να εξαλείψει το όνομα τoυ Δημήτρη Κοντομηνά και άλλων φίλων του...  από την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, επονομαζόμενη και λίστα  Lagarde.

Έσκεμμένα με δόλο και σκοπιμότητα με καραμπινάτη αλλοίωση κρατικού έγγραφου,  και ενώ αυτό είναι  βαρύτατο  ποινικό παράπτωμα, και παρά την εισήγηση της εισαγγελέως για καταδίκη του  Κ. Βαξεβάνη.

Κατά τα άλλα έντιμου και μαχητή της αλήθειας, όπως μόνον εκείνος την ορίζει και την προσδιορίζει,  δημοσιογράφου, εν τούτοις το δικαστήριο, εν μέσω οχλοβοής και πολιτικής  πίεσης από τον  ΣΥΡΙΖΑ   κήρυξε τον Κώστα Βαξεβάνη «αθώο»! (sic)..και άλλα πολλά – μικρά και μεγάλα ή ακόμα μεγαλύτερα-   Σκάνδαλα ων ουκ έστι αριθμός...  

Και, για να γυρίσω πίσω στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο κλίμα δηλαδή σκανδαλολογίας εντός της Εκκλησίας την επίμαχη περίοδο 1994 - 2002 με στόχο τον Ιερώνυμο, νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. 

Ώστε να γίνει κατανοητό, και όχι μόνον, τι είδους δημοσιογράφος  ήταν ο εκλιπών, αείμνηστος  Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης – για να έχουν και ουσιαστική  αξία δηλαδή τα αποδιδόμενα σε Εκείνον ως μικρή, αλλά με δημοσιογραφική αξία, 

Μικρή οφειλόμενη Νεκρολογία, ο αείμνηστος Τ. Δραβαλιάρης, όντας επαγγελματίας πέρα και από όλα, παρά το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η συνεργασία μου μαζί του και με το συγκρότημα Ανδρουλιδάκη.

Ο ίδιος – όπως και άλλοι – αλλά ειδικά ο Δραβαλιάρης δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις σε μόνιμη και καθημερινή βάση όχι απλά να μην γίνει αυτή η συνεργασία αλλά και όταν ξεκίνησε να με βάλει σε άλλο άσχετο με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ ή να με «παγώσει» ως εσωτερικό συντάκτη ύλης,

Ώστε να μην μπορώ να γράφω και να κάνω ρεπορτάζ εκκλησιαστικό διότι είχα εκ προοιμίου χαρακτηριστεί λόγω των εμπεριστατωμένων ρεπορτάζ και ερευνών που εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν.

Και ως αδιάσειστα  αποδεικτικά στοιχεία στις διαδοχικές δίκες που επακολούθησαν το κρίσιμο διάστημα πριν την ανάδειξη στον Αρχ. Θώκο του Μακαριστού Κυρού Χριστόδουλου.

Αλλά και εν συνεχεία όταν πια μετά από μια 10ετια –το 2002- δικαιώθηκε στα κοσμικά δικαστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη ο τότε Θηβών Ιερώνυμος και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο Β’ .  

Ο Τριαντάφυλλος, στον οποίο οφείλω πολλά, καθώς σε μια κρίσιμη για μένα στιγμή, μου έδωσε όχι μόνον βήμα με τα ρεπορτάζ μου-πάντα στο εκκλησιαστικό εννοείται ρεπορτάζ - 

Για τα οποία  όχι μόνον ουδέποτε αμφέβαλλε για την εγκυρότητα τους αλλά και σήκωνε όλο το βάρος στους  ώμους τους όταν συχνά πυκνά δέχονταν όχι μόνο πιέσεις, από τους γνωστούς τότε πανίσχυρους κύκλους –εξηγώ αναλυτικά παρακάτω.

Αλλά και «πυρά» έσωθεν και έξωθεν για αυτή την συνεργασία μαζί μου την οποία όχι μόνον προστάτεψε αλλά και διαφύλαξε μέχρι του τέλους της... Το πόσο σημαντική  υπήρξε ειδικά εκείνη την κρίσιμη περίοδο, εν όψει αρχιεπισκοπικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου στην μετά Σεραφείμ εποχή που θα άρχιζε στις 28 Απριλίου 1998.

Με  μια «εκλογή» που υπήρξε ως αποτέλεσμα  άθλιων συναλλαγών και έντονου βρόμικου, ανήθικου και  πέραν κάθε εκκλησιαστικής ηθικής και εκκλησιολογικής πράξης, φαίνεται και από το γεγονός ότι εν μέσω καθημερινών πιέσεων για την απομάκρυνση μου από σταθμό και εφημερίδα ο αείμνηστος Δραβαλιάρης.

Και παρά το γεγονός ότι εκείνος Αριστερός και μάλιστα ακραιφνής ιδεολόγος και έντονα δραστηριοποιημένος και από την άλλη ο γράφων γνωστός και με δράση στη δεξιά παράταξη (ΟΝΝΕΔ, ΣΦΕΒΑ κτλ).

Εν τούτοις ουδέποτε ενέδωσε και όχι μόνον αυτό αλλά και καθ’ ον διάστημα ήταν σε εξέλιξη η συνεργασία ουδέποτε μου το «πούλησε». Όλα τα έμαθα από τρίτους. 

Ποτέ από τον ίδιο. Τα παραδέχθηκε  και μου αποκάλυψε και άλλα όταν πια εκείνος είχε πάει στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ και εγώ διευθύνων και σύμβουλος έκδοσης στο συγκρότημα του Άρη Τερζόπουλου.

Εξ ου και η συνεργασία που είχα τότε πάλι με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ στην οποία με είχε προσκαλέσει ο Τριαντάφυλλος ως διευθυντή του παγκοσμίου και μοναδικού μέχρι σήμερα θρησκειολογικού περιοδικού. Με ορθόδοξο προσανατολισμό περιοδικού διεθνούς και υψηλότατου κύρους μέχρι σήμερα  “ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ/ GOD& RELIGION”.

Ο Τριαντάφυλλος όχι μόνο δεν υπέκυψε και δεν ενέδωσε σε πιέσεις «καλύπτοντας» την συνεργασία μας με το κύρος και την δική του εντιμότητα αξιοπιστία και επαγγελματισμό.

Αλλά την κρίσιμη δεδομένη χρονικά και ιστορικά στιγμή δέχεται, παραμονές της αρχιεπισκοπικής εκλογής να γίνει ειδική εκπομπή με θέμα τι άλλο; Το γνωστό εκκλησιαστικό θέμα εν όψει αρχιεπισκοπικών εκλογών! Και μάλιστα εκπομπή που όχι  μόνον  έβγαλε ειδήσεις αλλά και  δημιούργησε δεδομένα.

Και εν όψει των δικών που εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει αλλά και εν συνεχεία στους κόλπους της Ιεραρχίας προεδρευούσης υπό τον μακαριστό σήμερα Χριστόδουλο...

Σημειωτέον δε, την επίμαχη περίοδο, που ο Τρ. Δραβαλιάρης με προσέλαβε στον σταθμό ΠΛΑΝΕΤ και στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑΚαι δεν το καταθέτω αποκαλύπτω τυχαία,  υπεύθυνος για την διανομή της διαφημιστικής πίτας της INTERAMERICAN. 

Αλλά και του συνόλου των διαφημίσεων, καθώς εκείνη την επίμαχη περίοδο ήταν και πρόεδρος της ένωσης διαφημιστών - και διαφημιζομένων  Ελλάδος.

Την περίοδο δηλαδή της προσχεδιασμένης οχλοβοής τεχνητού θορύβου στα ΜΜΕ της εποχής, η οποία σε τίποτα δεν διαφέρει από την σημερινή κατάσταση διαφθοράς (στα ΜΜΕ) πτώσης και απόπτωσης,  ήταν ο Σωτήρης Τζούμας.  

Αντίστοιχα «Πνευματικοπαίδι» και στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Αρχ. Κυρού  Χριστοδόλου – εν συνεχεία και με θεσμικό ρόλο στα της Διοικούσης Εκκλησίας ως σύμβουλος  πρόεδρος της Μορφωτικής Υπηρεσίας.

Και μετά ενεργά αναμεμειγμένος στην αμαρτωλή «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Φουρλεμάδης και λοιποί (ο οποίος  Δ. Φουρλεμάδης.   

Σήμερα ως κληρικός χειροτονηθείς μάλιστα πρόσφατα ως κληρικός της Ρουμανικής Εκκλησίας,  που νομίζετε  ότι βρίσκεται;  Διευθύνων σύμβουλος παρακαλώ στον ALPHA!  

Δεξί χέρι δηλαδή και εξ απορρήτων του Δημήτρη Κοντομηνά... άλλη αμαρτωλή ιστορία...) Μάλιστα ο φάκελος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Ενώ βρίσκεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από το 2008,  τον έστειλε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  με το που ανέβηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.  

Εν τούτοις, μυστηριωδώς πως (;) κάποιο «αόρατο μαγικό χέρι» έχει φροντίσει  να παραπέσει  ο βαρύτατος  φάκελος σε κάποιο συρτάρι με στόχο να ξεχαστεί και να πάμε σε παραγραφή.

Αν δε μαθευτεί και ποιο το αόρατο χέρι και ποια Δύναμις εκκλησιαστική όντας παρενέβη με το γνωστό «μυστικό τω τρόπω..» ε (!) τότε δεν  θα μιλάμε απλά για ένα ακόμα σκάνδαλο στους  κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Αλλά για το ΣΚΑΝΔΑΛΟ! ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! Δεν είναι όμως ούτε της ώρας...ούτε της παρούσης... Πάντως αυτό που μπορώ να πω αφιερωμένο στην μνήμη του Τριαντάφυλλου ο οποίος είμαι βέβαιος αντί άλλων δακρύβρεχτων λόγω και επικήδειων………

Τα υπόλοιπα από την ανάγνωση του δίτομου Τόμου 
που θα κυκλοφορήσει.


Δημοσίευση σχολίου