10 Αυγούστου, 2017

ΕΚΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

 

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε το σχέδιό της: Έτσι θα χτυπήσουμε τη νήσο Γκουάμ.Συνεχίζεται ο φραστικός «πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με την Πιονγιάνγκ να αποκαλύπτει μέσω στρατηγού της το σχέδιο της να επιτεθεί στη νήσο Γκουάμ.

Είχαν προηγηθεί νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Η Βόρεια Κορέα θα έχει εκπονήσει έως τα μέσα του μήνα Αυγούστου ένα σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ, επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό, και θα το παρουσιάσει στον ηγέτη της Κιμ Γιόνγκ Ουν ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει περαιτέρω.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες το επίσημο πρακτορείο της χώρας, KCNA. «Οι ρουκέτες τύπου Hwasong-12 που θα εκτοξευθούν από τον Λαϊκό Στρατό της Κορέας θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι στην Ιαπωνία», είπε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον διοικητή της Στρατηγικής Δύναμης του Στρατού, στρατηγό Κιμ Ρακ Γκιόμ.

«Θα πετάξουν 3.356,7 χλμ σε 1.065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στη θάλασσα 30 με 40 χλμ από τις ακτές του Γκουάμ», πρόσθεσε. Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι οι απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» στις αρχές της εβδομάδας είναι «ένα σωρό ανοησίες», και πρόσθεσε ότι «μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να επιδράσει πάνω του».

Ο Τραμπ απειλεί με το πυρηνικό οπλοστάσιο
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυε νέες απειλές μέσω Twitter αναφερόμενος αυτή τη φορά στο αμερικανικό πυραυλικό οπλοστάσιο.

«Η πρώτη μου διαταγή ως Προέδρου ήταν να ανανεωθεί και να εκσυγχρονισθεί το πυρηνικό οπλοστάσιό μας. Είναι τώρα πολύ πιο δυνατό και πιο ισχυρό απ' ό,τι ήταν ποτέ μέχρι τώρα», είχε γράψει λίγες ώρες πριν η Πιονγιάνγκ ανακοινώσει με λεπτομέρειες το σχέδιό της για πυραυλική επίθεση στη νήσο Γκουάμ.

«Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ, όμως θα είμαστε πάντα το ισχυρότερο έθνος του κόσμου!», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νότια Κορέα: Πρόκληση οι δηλώσεις της Πιονγιάνγκ
Στο μεταξύ, ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις της Βόρειας Κορέας σχετικά με επιθετικό πυραυλικό πλήγμα στην αμερικανική περιοχή του Γκουάμ, αποτελούν πρόκληση κατά της Σεούλ, αλλά και της συμμαχίας μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου, η Νότια Κορέα είναι προετοιμασμένη ν’ απαντήσει άμεσα κατά οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας που θα προέρχεται από την Βόρεια Κορέα. 

Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας δηλώνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ασυνήθιστο στην πλευρά της συνοριακής γραμμής με την Βόρεια Κορέα, που ν’ υποδηλώνει προετοιμασία για κάποια επιθετική ενέργεια.

Ιαπωνία: Μπορούμε νόμιμα να αναχαιτίσουμε 
έναν πύραυλο από την Βόρεια Κορέα

Η Ιαπωνία μπορεί νόμιμα ν’ αναχαιτίσει έναν πύραυλο από την Βόρεια Κορέα με στόχο το Γκουάμ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Ονοντέρα δήλωσε κοινοβουλευτική επιτροπή της Κάτω Βουλής, ότι η Ιαπωνία θα καταρρίψει έναν πύραυλο εάν αυτός κατευθύνεται προς αμερικανική περιοχή στον Ειρηνικό και κριθεί ότι ο πύραυλος αυτός, αποτελεί κρίσιμη απειλή κατά της ιαπωνικής εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το Kyodo.

Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία δεν διαθέτει την αμυντική ικανότητα να καταρρίψει έναν πύραυλο που ενδεχόμενα να βρεθεί σε τροχιά πάνω από την επικράτειά της, με κατεύθυνση προς το Γκουάμ.

Χωρίς κανάλι άμεσης επικοινωνίας για την αποφυγή 
ενδεχόμενης πολεμικής κρίσης οι ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν μέσω των τελευταίων δεκαετιών οργανώσει μηχανισμούς πρόληψης κι αντιμετώπισης κρίσεων από το ενδεχόμενο αυτές να βρεθούν εκτός ελέγχου. 

Στους μηχανισμούς αυτούς έχουν ενταχθεί τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, δορυφόροι, αλλά και υπερπτήσεις, προκειμένου ΗΠΑ και Ρωσία να καταγράφουν εκατέρωθεν τις αμυντικές εξελίξεις και κινήσεις.

Ωστόσο, ενώ τέτοιο δίκτυ ασφάλειας δεν έχει οργανωθεί μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών αμυντικών αναλυτών που τονίζουν ότι ένα ατύχημα, μία παρεξήγηση ή παρανόηση ή εσφαλμένη ανάγνωση μιας δήλωσης που έκανε η άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει μία πλήρη πολεμική ανάφλεξη, ακόμη κι αν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιδιώκει το ξέσπασμα ενός πολέμου.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσινγκτον για ένα “επώδυνο μάθημα” μετά την ομόφωνη έγκριση των νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αλλά και την επιθετική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απάντηση με “φωτιά και οργή” από την μεριά των ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή, του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την Βόρεια Κορέα ν’ αντιδράσει με δήλωση σχετική με την προετοιμασία σχεδίων για πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ στον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων οι δύο πλευρές μπορούν ν’ ανταλλάξουν προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα που εξελίσσει η Πιονγιάνγκ, αλλά και τις προκλητικές της ενέργειες έναντι των αποφάσεων για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Έχουμε μερικούς κατά περίπτωση τρόπους επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα, αλλά δεν έχουμε μία δίοδο επικοινωνίας που θα μπορούσε ν’ αντέξει την πίεση μιας σειράς κρίσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Γούλφσταλ υψηλόβαθμος σύμβουλος για την μη επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις κι έτσι δεν έχουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης. Διατηρούν επαφές, μέσω των διπλωματικών αποστολών τους στον ΟΗΕ, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο, αλλά και τις συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών του στρατού στο Πανμουντζόμ. 

Πρόκειται για σημείο εντός της στρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα που χωρίζουν στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο, όπου υπογράφτηκε η εκεχειρία για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων του Πολέμου στην Κορέα (1950-1953).

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης, ενώ τεχνητά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον στέλνει “μηνύματα” στην Πιονγκγιάνγκ μέσω του Πεκίνου, αλλά και της Σουηδίας, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Στο παρελθόν είχε εγκατασταθεί μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ, αλλά ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επιδείνωσε την δίοδο αυτή επικοινωνίας, το 2013, ενώ έχει αρνηθεί να την αποκαταστήσει, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σαμόρε, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου. 

Όπου σήμερα εργάζεται σε επιστημονικό κέντρο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις (Harvard University’s Belfer Center for Science and International Affairs). 

“Δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κρίση μέσω αναρτήσεων στο Twitter ή μέσω δημοσίων δηλώσεων,” δηλώνει ο Τζόζεφ Σιριντσιόνε, πρόεδρος του κέντρου ελέγχου όπλων (Ploughshares Fund), αναφερόμενος στην προτίμηση του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιεί το Twitter, αλλά και δημόσιες δηλώσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: