10 Αυγούστου, 2017

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΚΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Όχημα χτύπησε στρατιώτες, έξι τραυματίες. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί καταδίκασε ως «δειλή ενέργεια» την επίθεση αγνώστου με αυτοκίνητο εναντίον στρατιωτικών που πραγματοποιούσαν περιπολία στο Λεβαλουά-Περέ, κοντά στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι, οι τρεις εκ των οποίων σοβαρά.

Το τμήμα κατά της τρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού άρχισε έρευνα για το περιστατικό. «Χτες το πρωί γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα) όχημα χτύπησε στρατιωτικούς της επιχείρησης Sentinelle σε περιπολία στο Λεβαλουά-Περέ.

Έξι στρατιωτικοί του 35ου συντάγματος πεζικού του Μπελφόρ τραυματίστηκαν, από τους οποίους τρεις πιο σοβαρά, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός.

 «Ο δράστης, που διαφεύγει, καταζητείται αυτή την ώρα από τις δυνάμεις της τάξης. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προσδιορίσει τα κίνητρά του και τις συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησε», πρόσθεσε.

Η υπουργός, η οποία αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να επισκεφθεί τους τραυματίες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα αυτή τη δειλή ενέργεια που δεν θα διασπάσει καθόλου την αποφασιστικότητα των στρατιωτικών να εργάζονται για την ασφάλεια των Γάλλων».

Η νομαρχία του διαμερίσματος Ο-ντε-Σεν έκανε από την πλευρά της λόγο για «μια a priori σκόπιμη ενέργεια», αναφερόμενη στο περιστατικό το οποίο σημειώθηκε τέσσερις ημέρες έπειτα από μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών της Sentinelle στο σημείο όπου βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μπροστά από στρατόπεδο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Λεβαλουά- Περέ, σύμφωνα με τον Πατρίκ Μπαλκανί, δήμαρχο αυτού του «ήσυχου και ασφαλούς» προαστίου, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, «δεν έχουν σημειωθεί ποτέ περιστατικά».

Συνελήφθη o δράστης της επίθεσης εναντίον περιπόλου
Μετά από αιματηρή καταδίωξη στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Καλαί της δυτικής Γαλλίας συνελήφθη ο 37χρονος δράστης της επίθεσης εναντίον στρατιωτικών το πρωί στο Παρίσι. Τη σύλληψή του επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν πολλές φορές και τραυμάτισαν τον δράστη, ο οποίος έχει ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο μετά τη σύλληψή του. Για δειλή και σκόπιμη ενέργεια έκαναν λόγο οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους έξι τραυματίες στρατιώτες της πρωινής επίθεσης.

Ο δράστης έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε μάρκας BMW πάνω σε στρατιωτική περίπολο σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Ηδη έχει ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία που είναι αρμόδια για την τρομοκρατία, ενώ συνεδρίασε το συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο Μακρόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πως «όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξουδετερωθούν» ο δράστης ή οι δράστες της επίθεσης που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση Sentinelle σήμερα το πρωί στο Λεβαλουά-Περέ (Ο-ντε-Σεν).

Από το νοσοκομείο Μπεγκίν στο Σεν-Μαντέ (Βαλ-ντε-Μαρν), όπου επισκέπτεται τους τραυματίες μαζί με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, ο υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ έκανε λόγο από την πλευρά του, πριν από λίγο, για μια «σκόπιμη ενέργεια».

«Ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν στο τετράγωνο ήρθε προς την κατεύθυνση των στρατιωτικών, κινούνταν αργά, στα πέντε μέτρα από τους στρατιωτικούς επιτάχυνε ώστε να μπορεί να πέσει πάνω τους (…)

Γνωρίζουμε πως είναι μια σκόπιμη ενέργεια, δεν είναι μια τυχαία ενέργεια», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Έξι στρατιώτες του 35ου συντάγματος πεζικού της Μπελφόρ τραυματίστηκαν οι τρεις από τους οποίους σοβαρά, στο Λεβαλουά-Περέ,

Όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους, προτού ο οδηγός του τραπεί σε φυγή. Την έρευνα για το περιστατικό ανέλαβε η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας του Παρισιού. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία Βερντέν στο κέντρο του εύπορου δήμου Λεβαλουά.

Σημειώθηκε σε έναν πεζόδρομο και μπροστά από μία εργατική πολυκατοικία όπου οι στρατιωτικοί της Sentinelle χρησιμοποιούν ένα ισόγειο διαμέρισμα που τους παραχωρεί ο δήμος, που βρίσκεται περίπου σε απόσταση 200 μέτρων από εκεί.

Το αυτοκίνητο, μάρκας BMW, ήταν «σταθμευμένο στη λεωφόρο» και «έπεσε» πάνω σε μια ομάδα στρατιωτικών που έβγαιναν από το κτίριο για να κάνουν την περιπολία τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο δήμαρχος του Λεβαλουά, ο Πατρίκ Μπαλκανί.

Η αστυνομία δημιούργησε μια περίμετρο ασφαλείας γύρω από το σημείο. Δεκάδες δημοτικοί αστυνομικοί καθώς και αστυνομικοί και στρατιωτικοί της αποστολής Vigipirate βρίσκονται στη βάση του δωδεκαώροφου κτιρίου που βλέπει σε ένα πάρκο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: