04 Αυγούστου, 2017

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ

 

Εν μέσω διαδηλώσεων η εναρκτήρια Συντακτική Συνέλευση του Μαδούρο Σήμερα.Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να διαδηλώσει και πάλι σήμερα, προκαλώντας ανησυχίες για νέα έκρηξη βίας.

Η γενική εισαγγελία της Βενεζουέλας, υπό την εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, προσπάθησε χθες να φρενάρει την συγκρότηση σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης ζητώντας από τη δικαιοσύνη να ακυρώσει τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση.

Το αίτημα αυτό της εισαγγελίας κατατέθηκε μετά την έναρξη έρευνας και βασίζεται σε ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων κατά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, διευκρίνισε στο Twitter η γενική εισαγγελία, αναφερόμενη στις καταγγελίες της εταιρείας που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας για νοθεία.

Η πρωτοβουλία της γενικής εισαγγελίας δεν έχει πιθανότητες να τελεσφορήσει, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να εξουδετερώσει όλες τις αποφάσεις της γενικής εισαγγελίας.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι υποδουλωμένο στην εκτελεστική εξουσία. Ενισχυμένα με απεριόριστες εξουσίες και επ΄ αόριστον, τα 545 μέλη της Συνέλευσης προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την κοινωνία των πολιτών. 

Όπου και ανήκουν όλα στο προεδρικό στρατόπεδο, καθώς η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία. Θα συνεδριάζουν στην «ελλειπτική αίθουσα» του κοινοβουλίου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Ημικύκλιο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2015.

Η αποστολή της Συντακτικής Συνέλευσης 
Η Συντακτική Συνέλευση βρίσκεται υπεράνω όλων των εξουσιών του Κράτους. Θα έχει ως αποστολή την σύνταξη νέου Συντάγματος, που θα αντικαταστήσει τον θεμελιώδη νόμο του 1999, που επικυρώθηκε από τον Ούγκο Τσάβες.

Η ανάδειξή του κατά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής εν μέσω βίαιων επεισοδίων κατά τα οποία σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. 

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει την συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εννοεί να διατηρήσει τις κοινοβουλευτικές της έδρες, δημιουργώντας φόβους για επεισόδια εντός του κτιρίου του κοινοβουλίου. 

Το προεδρικό στρατόπεδο έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην αναστήλωση των πορτρέτων του Ούγκο Τσάβες, τα οποία οι αντιτσαβικοί βουλευτές είχαν ξεκρεμάσει από τους τοίχους του κοινοβουλίου, μετά την νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα διεξαχθεί σήμερα σε κλίμα ακραίας έντασης με ταυτόχρονες διαδηλώσεις καθεστωτικών και αντικαθεστικών στο Καράκας. 

Στόχος του κύματος διαμαρτυρίας, ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται ότι μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του και την χρονική παράταση της εξουσίας του. Ο ίδιος λέει ότι χάρις στην Συντακτική «θα τελειοποιήσει την οικονομία και θα εγγράψει τα κοινωνικά του προγράμματα στο Σύνταγμα». 

Αντιμέτωπος με έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό (720% για το 2017 σύμφωνα με το ΔΝΤ), η κυβέρνηση επιβάλλει από το 2003 αυστηρό έλεγχο επί των τιμών που πλήττει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προκαλεί με αυτόν τον τρόπο έλλειψη αγαθών.

Με σπασμένα τα φτερά
Η συνέλευση αυτή «γεννιέται με σπασμένα τα φτερά. Αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τον Μαδούρο, θέλει μόνο μία Συντακτική Συνέλευση στα μέτρα του», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λουίς Σαλαμάνκα.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να αμφισβητεί την ίδια την αρχή της «υπερεξουσίας» που διέπει την λειτουργία του νέου νομοθετικού σώματο, θεωρώντας την παράνομη.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Η απάτη που αποτελεί αυτή η Συντακτική Συνέλευση θέτει τη χώρα στον δρόμο της κοινωνικής έκρηξης. Η διαδικασία αυτή είναι γελοία. Είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε ο Ενρίκε Καπρίλες , ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 41,5% του εκλογικού σώματος, συμμετείχαν στην εκλογή των μελών της συντακτικής συνέλευσης.

Δηλαδή περισσότεροι από τα 7,6 εκατομμύρια που συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που οργάνωσε στις 16 Ιουλίου η αντιπολίτευση κατά του σχεδίου της Συντακτικής.

Και τα δύο στρατόπεδα αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς και κατηγορίες για «χειραγώγηση» διατυπώθηκαν κατά της κυβέρνησης Μαδούρο από τη βρετανική εταιρεία.

Όπου οργάνωσε την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής και κατήγγειλε νοθεία και συγκεκριμένα την προσθήκη ενός εκατομμυρίου ψήφων ώστε να επιτευχθεί το σκορ «8 εκατ. - 7,5 εκατ.» ψήφων. Κατά της Συντακτικής Συνέλευσης τάσσεται το 72% των Βενεζουελάνων, σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις του Datanalisis.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την νέα εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βραζιλίας, δήλωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την "το νόθο παράγωγο μιάς ελαττωματικής διαδικασίας".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει αμυνθεί του νέου υπερ-σώματος που αντικατέστησε τη βουλή μετά από μια ψηφοφορία την Κυριακή την οποία έχουν καταδικάσει χώρες ανά τον κόσμο ως προσπάθεια να παρατείνει τη θητεία του επ' αόριστον.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας νόθο παράγωγο μιάς ελαττωματικής διαδικασίας που σχεδιάστηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο για να προωθήσει την επίθεσή του εναντίον της δημοκρατίας".

Δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, αναφερόμενη σε μια σειρά προβλημάτων, από τον τρόπο που ανακοινώθηκε η ψηφοφορία έως τον σχεδιασμό των ψηφοδελτίων. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την Εθνική Συντακτική Συνέλευση», είπε.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιμένει να απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι τα επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είναι παραποιημένα. 

Κατηγόρησε τη διεθνή εταιρεία λογισμικού ότι υπέκυψε σε αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να δημιουργήσει αμφιβολίες για τη Συντακτική Συνέλευση, το σώμα το οποίο ο ίδιος φιλοδοξεί ότι θα εδραιώσει τον έλεγχο του κράτους. 

Στην πρώτη του συνάντηση με μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης την Τετάρτη το βράδυ, ο Μαδούρο όχι απλώς επέμεινε ότι οκτώ και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες για τη διαδικασία που δίχασε τη Βενεζουέλα. 

Αλλά διακήρυξε ότι δύο εκατομμύρια επιπλέον ψηφοφόροι θα είχαν ψηφίσει αν δεν τους είχαν εμποδίσει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει πρώτη φορά σήμερα με μία μέρα καθυστέρηση, προκειμένου να συγκροτηθεί με ειρήνη και ηρεμία. 

Το σώμα έχει αποστολή να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας και ο Μαδούρο δεσμεύεται να το χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του και να ενισχύσει το σοσιαλιστικό σύστημα που εγκαθίδρυσε ο προκάτοχός του, Ούγκο Τσάβες. 

Ο Μαδούρο προκήρυξε το δημοψήφισμα τον Μάιο έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, που πυροδότησαν οι ελλείψεις τροφίμων, ο τριψήφιος πληθωρισμός και η υψηλή εγκληματικότητα, που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 125 θανάτους.

Την Τετάρτη η εταιρεία Smartmatic με αντικείμενο την καταμέτρηση ψήφων ανέφερε ότι τα επίσημα στατιστικά είναι λανθασμένα κατά 1 εκατ. ψήφους, επιφέροντας νέο πλήγμα στο αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Ανεξάρτητοι αναλυτές και ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η πραγματική συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη. Με την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι ήταν υποστηρικτές του Μαδούρο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Επόμενο ήταν λοιπόν η συμμετοχή να θεωρείται το βασικό βαρόμετρο για τη λαϊκή αποδοχή της Συντακτικής Συνέλευσης. «Αυτός ο ηλίθιος τύπος, ο πρόεδρος της Smartmatic, υπέστη ασφυκτική πίεση από τους γκρίνγκος και τους Βρετανούς για να πει ότι ήταν 7,5 εκατ. 

Πιστεύω ότι ήταν δέκα εκατομμύρια Βενεζουελάνοι που πήγαν στις κάλπες», είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. 

Η Λουίζα Ορτέγκα Ντίας, πρώην πιστή του καθεστώτος και νυν γενική εισαγγελέας, που έχει γίνει ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, δεσμεύθηκε ότι το γραφείο της θα ερευνήσει τις καταγγελίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Η Ορτέγκα είπε ότι έχει ήδη διορίσει δύο εισαγγελείς να ερευνήσουν τέσσερις από τους πέντε διευθυντές της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής «για αυτήν τη σκανδαλώδη επιχείρηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερη βία στη χώρα από ό,τι αυτήν που έχουμε ήδη βιώσει».



Δεν υπάρχουν σχόλια: