03 Αυγούστου, 2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ

 

Ευρωβαρόμετρο:Οι Κύπριοι πιστεύουν πως τα πάνε οικονομικά καλύτερα. Το 67% χαρακτηρίζει ως «συνολικά καλή» την οικονομική του κατάσταση, αλλά μόλις το 39% χαρακτηρίζει ως «συνολικά καλή» την κατάσταση της χώρας!

 Η Κύπρος καταγράφει το εξής παράδοξο στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται την οικονομική κατάσταση. Η μεγάλη πλειοψηφία, το 67%, χαρακτηρίζει ως «συνολικά καλή» την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του, αλλά μόλις το 39% χαρακτηρίζει ως «συνολικά καλή» την οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Τα παραπάνω καταγράφει το τελευταίο τακτικό Ευρωβαρόμετρο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 59% θεωρεί την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με δεύτερο, σε ποσοστό 46%, τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Το παράδοξο είναι ότι οι Κύπριοι νιώθουν καλά για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση σε ένα περιβάλλον που θεωρούν ότι είναι κακό. Κανονικά η θετική εκτίμηση για την οικονομική καθημερινότητα θα έπρεπε να είχε αντανάκλαση και σε επίπεδο κοινωνίας. 

Δεν συμβαίνει όμως αυτό, τάση που καταγράφεται και σε επίπεδο ΕΕ, αν και με μικρότερη ένταση. Μια πρώτη ερμηνεία αυτού του παράδοξου είναι ότι οι πολίτες δεν νιώθουν ακόμη πως η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα δύσκολα. 

Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις των Κυπρίων για τις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας το επόμενο 12μηνο. Το 30% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, το 55% ότι θα παραμείνει η ίδια και μόλις το 10% απαντά ότι θα χειροτερεύσει. 

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του φθινοπώρου του 2016, το ποσοστό όσων αναμένουν βελτίωση έχει μειωθεί κατά 2%, όσων αναμένουν επιδείνωση μειώθηκε κατά 6%, αλλά αυξήθηκε κατά 7% το ποσοστό του πληθυσμού που δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση (στη χώρα), το 28% θεωρεί ότι η κατάσταση το επόμενο 12μηνο θα βελτιωθεί, το 52% ότι θα παραμείνει η ίδια και το 13% ότι θα χειροτερεύσει.

Σε προσωπικό επίπεδο, το 19% αναμένει βελτίωση στην εργασιακή του κατάσταση, το 63% ότι θα παραμείνει η ίδια και το 4% ότι θα χειροτερεύσει. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι Κύπριοι τηρούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας. 

Η προοπτική, όμως, δεν είναι αρνητική. Πέρα από το γεγονός ότι μειώθηκε το ποσοστό όσων αναμένουν χειρότερες οικονομικές συνθήκες, από την έρευνα προκύπτει ότι:

1ον.Η εκτίμηση των Κυπρίων για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας δεν επηρεάζει την άποψή τους για το πώς βιώνουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους.

2ον.Το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί «συνολικά καλή» την κατάσταση της οικονομίας (39%) έχει αυξηθεί την άνοιξη του 2017 κατά 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του φθινοπώρου του 2016. Το ποσοστό που θεωρεί την οικονομική κατάσταση της χώρας ως «συνολικά κακή» έχει μειωθεί κατά 10% στο 60%.

3ον.Το 59% (ποσοστό αυξημένο κατά 14%) εκτιμά ότι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας έχει φθάσει στο μέγιστο επίπεδο (άρα θα υπάρξει αποκλιμάκωση) και έχει περιοριστεί στο 35% (μείωση 15%) το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί ότι τα δύσκολα, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, είναι μπροστά μας.

Ταυτότητα
 Το «εαρινό τακτικό Ευρωβαρόμετρο του 2017» (EB 87) πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 20 έως τις 30 Μαΐου 2017. Συνολικά στις συνεντεύξεις συμμετείχαν 33.180 άτομα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες. Στην Κύπρο το δείγμα ήταν 500 άτομα.

H αισιοδοξία αυξάνεται στην Ευρώπη
Ένα έτος μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αυξανόμενη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ αισιοδοξεί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου.

Η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται συνεχώς, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2010, ενώ η υποστήριξη για το ευρώ καταγράφει επίσης το υψηλότερο ποσοστό της από το 2004 και μετά.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων αισιοδοξεί για το μέλλον της ΕΕ -αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το φθινόπωρο του 2016. Μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Οι θετικές αξιολογήσεις της κατάστασης των εθνικών οικονομιών κερδίζουν έδαφος σε 22 κράτη μέλη, ιδίως στη Φινλανδία (59%, +19 μονάδες), την Πορτογαλία (33%, +18 μονάδες), το Βέλγιο (60%, +11 μονάδες) και την Ουγγαρία (41%, +11 μονάδες).

Στη ζώνη του ευρώ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το ευρώ (73%, +3 μονάδες), ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2004. 

Το 80% ή περισσότερο των απαντησάντων υποστηρίζει το ευρώ στις εξής έξι χώρες: Σλοβακία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.

O Έιντε βλέπει για τελευταία φορά Αναστασιάδη και Ακιντζί

Θα δώσει απόψε στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» στη «νεκρή ζώνη» -έδρα αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης- αποχαιρετιστήρια δεξίωση

Χωριστές συναντήσεις, τις τελευταίες, θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Έιντε, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση, για να κατέλθει το Σεπτέμβριο ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία, θα δώσει απόψε στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» στη «νεκρή ζώνη» - έδρα αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης- αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Στη δεξίωση αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά, μετά τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί. Παρά την αποχώρηση του κ. Έιντε, υπό την καθοδήγησή του θα συνταχθεί η έκθεση για τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο. 

Σε γραπτή του δήλωση, στις 26 Ιουλίου, ο κ. Έιντε ανέφερε πως κατά τις επαφές του με τους ηγέτες στην Κύπρο (στις 24 Ιουλίου) «μοιράστηκε τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη και άκουσε τους δικούς τους προβληματισμούς για το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά».

Επεσήμανε ακόμη πως θα επέστρεφε στη ΝΥ για να ενημερώσει τον γγ για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του και εξέφρασε την πεποίθηση πως η καλύτερη ευκαιρία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό είναι μέσω των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: