04 Αυγούστου, 2017

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΝΙΕΤΟ

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε τον Ιανουάριο πιέσεις στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο να σταματήσει να δηλώνει δημοσίως ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Ο αμερικανός ηγέτης είπε στον Μεξικανό ομόλογό του ότι και οι δύο βρίσκονται στην ίδια δύσκολη πολιτική κατάσταση, λόγω της υπόσχεσης που έδωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σχετικά με την οικοδόμηση τείχους που θα αποτρέπει τους παράνομους μετανάστες από το να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και ότι το Μεξικό θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό.

Σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Τραμπ με τον Νιέτο λίγο μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Νιέτο ότι «δεν μπορεί να λέει σε δημοσιογράφους» ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος.

«Εκείνοι θα πουν "ποιος θα πληρώσει για το τείχος, κύριε πρόεδρε;" και στους δύο μας και εμείς, και οι δύο, πρέπει να απαντήσουμε "θα το λύσουμε"» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Τραμπ δεν δίστασε να πει στον Νιέτο αυτή ήταν η «χειρότερη» τηλεφωνική συνομιλία που είχε εκείνη τη μέρα και ότι πιο ευχάριστη ήταν η συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα το λύσουμε με κάποιο τρόπο» είπε ο Τραμπ στον πρόεδρο του Μεξικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί από άλλες πηγές. «Αν λες ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος, τότε εγώ δεν θέλω να συναντηθώ πλέον μαζί σας» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον πρόεδρο του Μεξικού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλι της τάξεως των 1,6 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους.


Δημοσίευση σχολίου