18 Αυγούστου, 2017

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

 

Σε τριήμερο πένθος βρίσκεται η Ισπανία, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση από την οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα τουρίστρια.

Νέα επίθεση έγινε αργά τη νύχτα στην Καταλονία, όταν ένα αυτοκίνητο όρμησε σε πλήθος στο Καμπρίλς με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, να τραυματιστούν, οι δύο σοβαρά.

Οι αστυνομικές αρχές σκότωσαν τους πέντε δράστες, οι οποίοι επέβαιναν όχημα. Οι τέσσερις έπεσαν νεκροί επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα.

Στη συνέχεια ακολούθησε σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων. Ορισμένοι από αυτούς φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. 

«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε η αστυνομίας της Καταλονίας. 

Ο ISIS «ανέλαβε την ευθύνη»
Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο παραπάνω επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο δράστης της πρώτης επίθεσης, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς.

Το χθεσινό χτύπημα πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό εμπορικό και τουριστικό δρόμο της πόλης Λας Ράμπλας με όχημα κατά πεζών, που φαίνεται ότι αποτελεί πλέον συνηθισμένη εύκολη τακτική.

Μάρτυρες είπαν ότι το λευκό φορτηγάκι έκανε ζιγκ-ζαγκ με αυξημένη ταχύτητα παρασύροντας δεκάδες πεζούς και ποδηλάτες αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο πέρασμά του.

Από τους 100 τραυματίες, οι 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι 23 είναι λιγότερο σοβαρά και οι 43 ελαφρύτερα τραυματισμένοι.

Τα θύματα - νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Ανάμεσά τους ένα 3χρονο κοριτσάκι, που πέθανε, και ένα 6 χρονο, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, που ανέφεραν επίσης ότι πολίτες εισρέουν σε νοσοκομεία στη Βαρκελώνη για να δώσουν αίμα.

O ISIS ανέλαβε την ευθύνη ανακοινώνοντας ότι «οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και έκαναν την επιχείρηση ως απάντηση στην έκκληση για στοχοποίηση συμμαχικών κρατών».

Ωστόσο, η δήλωση του ΙΚ στο πρακτορείο του Amaq δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται
Η Ισπανία ξεκίνησε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το δράστη που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εξαφανίστηκε με πληροφορίες να λένε ότι εθεάθη να απομακρύνεται πεζός.

Τρία άτομα έχουν προσαχθεί, σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ. Από τους τρεις ο ένας είναι Μαροκινός και ο άλλος από τη Μαλίγια. Όμως, κανείς από αυτούς δεν ήταν ο οδηγός. 

Στους προσαχθέντες βρίσκεται ο Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος στο παρελθόν έχει φυλακιστεί για άλλα αδικήματα. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην Βαρκελώνη, σύμφωνα με πληροφορίες.


Οι αρχές στην κωμόπολη Βικ έξω από τη πρωτεύουσα της Καταλωνίας είπαν ότι βρέθηκε εκεί ένα φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτηγάκι είχε ενοικιαστεί για απόδραση.

Πριν την χθεσινή επίθεση, στοιχεία της κυβέρνησης έδειχναν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ύποπτους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βαρκελώνης από την αρχή του χρόνου.

Πολλαπλές επιθέσεις
Η αστυνομία ανέφερε ότι η μεγάλη επίθεση ήταν μια από πολλαπλές συντονισμένες επιθέσεις σε διάφορα μέρη της Καταλονίας.

Πριν το χτύπημα στην Λα Ράμπλα, μία έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Αλκανάρ, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 16 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά με βάση γκαζάκια. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό» είπε.

Αρχικά η έκρηξη αποδόθηκε σε διαρροή φυσικού αερίου, αλλά πλέον οι αρχές εκτιμούν ότι σχετιζόταν με το σχεδιασμό κάποιας ευρύτερης τρομοκρατικής επίθεσης.

Επίσης, οι αστυνομικοί σκότωσαν δια πυροβολισμού χθες έναν άνδρα ο οποίος είχε οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στη Βαρκελώνη, παρότι δεν έχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Καταδίκη και συμπαράσταση
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαρίνο Ραχόι ανακοίνωσε τριμερές επίσημο πένθος για τα θύματα της «τζιχαντιστικής επίθεσης», όπως την χαρακτήρισε, και έστειλε το μήνυμα: «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν».

Η βασιλική οικογένεια της χώρας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει: «Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, έγραψε σε tweet του: «Όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν», προσθέτοντας, «Να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπούμε!».

Η Ισπανία υπήρξε στόχος της πλέον πολυαίκμακτης ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, τον Μάρτιο 2004, όταν βόμβες εξερράγησαν σε συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχαν αναλάνει εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα.

Με όπλο ένα αυτοκίνητο
Τα πιο σημαντικά περιστατικά, που πραγματοποιήθηκαν με όχημα κατά πεζών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είναι τα εξής:
 
Παρίσι, 9 Αυγούστου: άνδρας που οδηγούσε μια BMW έπεσε επάνω σε ομάδα στρατιωτών, τραυματίζοντας έξι.
 
Λονδίνο, 3 Ιουνίου: Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τρεις ένοπλοι έριξαν το φορτηγάκι τους σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και μετά μαχαίρωσαν περαστικούς. Ενας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε στα τέλη Ιουνίου από επίθεση πάλι αυτοκίνητο κατά μουσουλμάνων στο Finsbury Park.
 
Λονδίνο, 22 Μαρτίου: πέντε νεκροί όταν αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Γέφυρα Γουεστμίνστερ. Ο οδηγός στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν αστυνομικό. 
Στοκχόλμη - Σουηδία, 7 Απριλίου: Ο Ουζμπέκος Rakhmat Akilov σκότωσε τέσσερις ανθρώπους όταν εισέβαλε με το φορτηγό που οδηγούσε σε πολυκατάστημα. 
 
Βερολίνο, 19 Δεκεμβρίου 2016: Ο Τυνήσιος Ανις Αμρί οδήγησε φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Breitscheidplatz, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. 
 
Νίκαια, 14 Ιουλίου 2016: Ο Τυνήσιος Mohamed Lahouaiej-Bouhlel οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα το φορτηγό του ανήμερα στην εθνική εορτή της Γαλλίας, σε κεντρική λεωφόρο της πόλης παρασύροντας στην πορεία δεκάδες πεζούς. Ογδόντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

Νάντη, Δεκέμβριος 2014: φορτηγάκι έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης τραυματίζοντας 10 άτομα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: