05 Αυγούστου, 2017

ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Διαβεβαιώσεις Αϊντα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα κάλεσε τους Κύπριους να μην παραιτηθούν από το όνειρο μιας ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου.

Σημειώνοντας ότι όλη η εργασία που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν.

Είπε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι οι Κύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία μπορεί να είναι μόνο κυπριακής ιδιοκτησίας.

Ο Άιντα παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης δεξίωση, με την ευκαιρία της αποχώρησής του από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Στη δεξίωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Πρώτος στο χώρο της δεξίωσης, στο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη, έφθασε στις 19.45 ο κ. Ακιντζί, και λίγο αργότερα στις 20.00 έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,

Ο οποίος έκανε χειραψία και συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Άιντα, οι δύο ηγέτες στέκονταν ο ένας δίπλα από τον άλλο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι δύο διαπραγματευτές, πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Σταύρος Μαλάς.

Ο Τ/κ Μουφτής, μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, μέλη οργανώσεων από την κοινωνία των πολιτών και άλλοι προσκεκλημένοι και από τις δύο κοινότητες.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Αιντα παραδέχτηκε ότι τα πράγματα στο Κυπριακό «είναι δύσκολα», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν παραιτείται από το όνειρο.

Ανέφερε ότι η δουλειά που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις προσφέρεται ως «πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν», ενώ είπε ακόμα ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ομόσπονδης Κύπρου.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα κύρια θέματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας. «Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι βοηθητικός, και πάντοτε θα είμαστε στη διάθεση των μερών.

Τα ΗΕ δεν παραιτούνται από την Κύπρο, πρέπει όμως να υπάρχει μια διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας μόνο,» τόνισε. Είπε ότι τους τελευταίους 27 μήνες έμαθε πολλά αλλά «πιθανόν όχι αρκετά».

«Φεύγω πολύ πολύ πεπεισμένος ότι η καλύτερη λύση στην Κύπρο είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές, διζωνική, δικοινοτική.

Αυτές είναι οι παράμετροι των ΗΕ, πιστεύω σε αυτές, εμείς στα ΗΕ τουλάχιστον πιστεύουμε σε αυτές» είπε.


Δημοσίευση σχολίου