07 Αυγούστου, 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ (6/8/2017)

 

«Η Τουρκία επέμενε σε διατήρηση εγγυήσεων και βάση 1.800 στρατιωτών -ζήτησα γραπτώς τις θέσεις της Τουρκίας για τις εγγυήσεις ώστε να έλθει ο Τσίπρας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει ότι στο τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντανά, αυτό της 6ης Ιουλίου, η διάσκεψη έφθασε πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για τη λύση του Κυπριακού. 

«Εμείς βάλαμε γραπτώς τις θέσεις μας και το ελάχιστον που αναμένεις από έναν καλόπιστο συνομιλητή είναι να ανταποκριθεί γραπτώς και αυτός. Αλλά έστω και προφορικώς να έλεγε τις θέσεις του ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτές που λένε ότι θα μας ικανοποιούσαν -αλλά ούτε τις είδαμε ούτε τις ακούσαμε- θα καταλήγαμε. 

Γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ ήταν έτοιμος να συντάξει μια στρατηγική -ας την πούμε- συμφωνία, η οποία πραγματικά θα άνοιγε τον δρόμο για να οδηγηθούμε σε λύση. Αν και υπήρχαν αρκετές εκκρεμότητες σε διάφορα θέματα, αλλά αυτό δεν θα αποτελούσε εμπόδιο», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Πολίτη». 

Προς το τέλος εκείνου του δείπνου, συνέχισε, όταν ο γ.γ. είδε ότι υπήρχαν προβλήματα, είπε ότι προκειμένου να διευκολύνουμε την παρουσία και των πρωθυπουργών, για να συμφωνηθεί και το θέμα των στρατευμάτων - έχοντας πάντα την πεποίθηση ο ίδιος ότι: 

Η τουρκική πλευρά απεδέχετο τον τερματισμό των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος-, είπε ότι θα συντάξει μια σύντομη συμφωνία, όπου θα έκανε αναφορά στην κατάργηση των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος. «Ε, εκεί είναι που αντέδρασε ο κ. Τσαβούσογλου. 


Όταν ρωτήθηκε εάν θα ισχύουν από την πρώτη ημέρα. Τότε ο γ.γ. ξεκάθαρα δήλωσε ότι ‘οφείλω να απολογηθώ, ήταν δική μου παρανόηση κατά τις διμερείς συναντήσεις ότι η Τουρκία θα εδέχετο’», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στη διαδικασία της συνέντευξης συμμετείχε και ο διευθυντής του «Πολίτη» και δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου.

Οπότε, να θεωρήσουμε ότι ο κ. Τσαβούσογλου άλλα δεσμεύθηκε στα εκ του σύνεγγυς και διαφορετικά συμπεριφέρθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου;

Βεβαιότατα.

Στη δική σας κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, που προηγήθηκε του δείπνου, όταν σας ρώτησε ο γ.γ. ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς, τι απαντήσατε;

Εθέσαμε ως βασικές παραμέτρους εκείνα τα οποία ο ίδιος έλεγε μέσα στο έγγραφό του. Τερματισμό των εγγυήσεων από την πρώτη μέρα και τερματισμό του επεμβατικού δικαιώματος, συμφωνία όσον αφορά και τον στρατό αλλά και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. 

Τα περί από την πρώτη ημέρα αποχώρησης είναι τουρκική προπαγάνδα και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που είπαμε. Εις το δικό μας έγγραφο, αυτό που υποβάλαμε, μιλούσαμε για 18 μήνες.

Δηλαδή, η πλευρά μας ήθελε να αποχωρήσουν και οι 650 της ΤΟΥΡΔΥΚ και οι 950 της ΕΛΔΥΚ, να καταργηθεί και η Συνθήκη Συμμαχίας;

Η Συνθήκη Συμμαχίας θα μπορούσε να μείνει, αλλά όχι με στρατιωτική παρουσία. Είναι εντελώς διαφορετικό. Ήταν εισήγηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από παλιά, το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Καμία ένσταση. Το οποίο, όμως, δεν θα συνδυάζετο με την παρουσία στρατού. Δηλαδή, δεν βλέπω τον λόγο να έχουμε ξένα στρατεύματα.

Γιατί δεν αποδεχθήκατε την πραγματοποίηση διάσκεψης 
σε επίπεδο πρωθυπουργών;

Ποιος δεν απεδέχθη; Εμείς δεν αποδεχθήκαμε;

Εσείς.

Έτσι λέγεται ότι…

 Ναι, έτσι λέγεται.

Ουδέν ψευδέστερο. Ουδέποτε αρνηθήκαμε, αντίθετα συμφωνούσαμε με τον γ.γ. να συνταχθεί σύντομη δήλωση, που θα προέβλεπε τον τερματισμό των εγγυήσεων και της απεμπόλησης των παρεμβατικών δικαιωμάτων ή των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, για να διευκολύνουμε την έλευση των πρωθυπουργών.


Είχατε μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σας είχε πει ότι ήταν έτοιμος να μεταβεί στο Κραν Μοντανά ή οπουδήποτε αλλού…

Εάν και εφόσον ικανοποιηθούν οι θέσεις μας και ξεκαθαρίσει ο κ. Τσαβούσογλου εάν εννοεί από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της λύσης, όπως ήταν η εισήγηση του γ.γ.. Να το υπογραμμίσω, ήταν η εισήγηση και του γ.γ.

 Ήταν η θέση του κ. Τσίπρα αυτή;

Βεβαίως.

Γιατί δεν του ζητήσατε εσείς να έρθει, εάν θα διευκολύνοντο τα πράγματα; Είχαμε κανένα λόγο να μην θέλουμε την πραγματοποίηση διάσκεψης σε επίπεδο πρωθυπουργών;

Μα, δεν μπορούσε να έρθει, γιατί δεν έρχετο ούτε ο κ. Γιλντιρίμ ούτε η κ. Μέι, εάν δεν υπήρχε έδαφος και συμφωνία όσον αφορά σε αυτό που προανέφερα. Ήτο σαφεστάτη η θέση και των τριών. Ο κ. Τσίπρας μίλησε και με τον κ. Γιλντιρίμ και με την κ. Μέι. Συνεπώς η παραπληροφόρηση δεν ωφελεί σε τίποτα.

Γιατί, τότε, η κ. Μογκερίνι επέμενε να μεταβούν 
στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί; Γιατί επέμενε να πεισθεί ο κ. Τσίπρας;

Η κ. Μογκερίνι ουδέποτε ήγειρε οποιοδήποτε θέμα για κάθοδο των πρωθυπουργών. Η κ. Μογκερίνι περιορίστηκε να πει ότι η ΕΕ μπορεί να παράσχει επαρκές δίχτυ ασφαλείας όσον αφορά στις εγγυήσεις. 

Είπε ότι εάν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί, και θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμη η ΕΕ να διευκολύνει τη διαδικασία. 

Η κ. Μογκερίνι, όπως και ο κ. Τίμερμανς, αντέδρασε στη νέα αξίωση που είχε θέσει στο τραπέζι ο κ. Τσαβούσογλου περί πρωτογενούς δικαίου. 

Είπαν ότι το Πρωτόκολλο 10 άνετα μπορεί να ικανοποιήσει οτιδήποτε, δεν χρειάζεται πρωτογενές δίκαιο, διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, απαιτούνται δημοψηφίσματα, έγκριση από Κοινοβούλια κ.λπ. 

Αυτές ήταν οι παρεμβάσεις. Και στο τέλος είπαν ότι «μπορεί εσείς να λέτε ότι τερματίστηκε η προσπάθεια, όμως για εμάς στην ΕΕ θεωρούμε ότι ο διάλογος και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν». Αυτές ήταν οι μόνες παρεμβάσεις της κ. Μογκερίνι.

Όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής της 7ης Ιουλίου ο κ. Γκουτέρες είπε ότι αφού δεν καταλήγουν οι συζητήσεις θα κηρύξει το τέλος της διάσκεψης και θα πει ότι απέτυχε, γιατί εσείς δώσατε τη συγκατάθεσή σας και δεν εισηγηθήκατε αναβολή, ώστε να γίνουν επιπρόσθετες διαβουλεύσεις;

Ποιος έδωσε τη συγκατάθεσή του; Ο γ.γ. είπε «δεν μπορώ παρά να κηρύξω τη λήξη της συνόδου και θα βγω να το κάνω δημόσια».

Ο κ. Άιντε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε ότι ρωτήθηκαν
τα μέρη και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Δεν ρωτηθήκατε;

Όχι.

Τι θα γίνει απ’ εδώ και πέρα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας; 
Ποιο είναι το δικό μας σχέδιο Β;

Θέλω να επαναλάβω ότι εγώ είμαι έτοιμος, όπως το έχω πει και στη συνέντευξη Τύπου, να επιστρέψω στο τραπέζι εάν όσα λέει ο κ. Άιντε είναι αληθή. 

Ότι, δηλαδή, η Τουρκία απεδέχθη από την πρώτη μέρα τερματισμό των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος και ότι εκείνο που απομένει να συμφωνήσουμε είναι στον αριθμό των στρατευμάτων, αλλά και στην ημερομηνία αποχώρησης, το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

Καλά, δεν θα λύσουμε το Κυπριακό για 950 Έλληνες 
και 650 Τούρκους στρατιώτες;

Έτσι λέτε εσείς. Αφού με υποχρεώνετε, θα πρέπει να σας αποκαλύψω ότι οι Τούρκοι αξιούν στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία μεραρχίας, 1.800-2.000 στρατιωτών. Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Και να μην παραπλανούμε.

 Επισήμως;

Επισήμως.

Θα έχει και η Ελλάδα αντίστοιχο αριθμό;

Ναι, αυτό ήθελε. Η εισήγηση του κ. Τσαβούσογλου προς τον κ. Κοτζιά ήταν, γιατί να μην έχετε και εσείς και εμείς βάσεις, αφού οι Εγγλέζοι έχουν; Δηλαδή, θα είμαστε εξάρτημα πλέον των εγγυητριών δυνάμεων, δεν θα είμαστε ανεξάρτητη χώρα. Ε, λυπούμαι πάρα πολύ.

 Ο κ. Κοτζιάς το αποδεχόταν;

Όχι, το απέρριψε.

 Άρα, βάλατε κάποιους όρους και προϋποθέσεις 
για να επιστρέψετε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Δεν είναι όροι ούτε προϋποθέσεις. Ένα λέω: Είμαι έτοιμος με βάση το περίγραμμα, όπως το έχει καταγράψει ο κ. Γκουτέρες, να επιστρέψω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι αυτό που αφέθη να νοείται ο κ. Τσαβούσογλου είναι πραγματικότητα. Ότι αυτό που μεταφέρει ο κ. Άιντε είναι πραγματικότητα. 

Ότι, δηλαδή, η Τουρκία δέχεται από την πρώτη μέρα να τερματισθούν οι εγγυήσεις, από την πρώτη μέρα να εγκαταλείψει το μονομερές δικαίωμα ή το όποιο δικαίωμα επέμβασης, και να μειωθεί κάθετα ο στρατός - όπως ήταν και εισήγηση της Τουρκίας- αλλά και να συμφωνηθεί ο μίνιμουμ αριθμός και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να αποχωρήσει ο στρατός.

Πέρα από τη δημόσια δήλωση, είστε διατεθειμένος 
να στείλετε επιστολή στον γ.γ. και να το ζητάτε αυτό επισήμως;

Το μελετώ. Αυτό είναι ένα εκ των θεμάτων που μελετώ.

 Εάν η Τουρκία δεν δεχθεί αυτό που λέτε και επιμένει σε εφαρμογή του σχεδίου Β και του σχεδίου Γ, για διευθέτηση του Κυπριακού εκτός των παραμέτρων των ΗΕ, πώς θα διώξουμε 40,000 Τούρκους στρατιώτες, πώς θα πάμε στο Βαρώσι, πώς θα πάμε στη Μόρφου και στην υπόλοιπη Κύπρο που σήμερα είναι υπό κατοχή;

Αγνοείτε κάτι. Ότι και η μόνιμη παρουσία ή στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα, και η μόνιμη παρουσία μιας μεραρχίας, πρώτον, ουδέποτε θα εγίνετο αποδεχτή από τον κυπριακό ελληνισμό και, δεύτερον, ουδέποτε θα αποκαθιστούσε το αίσθημα ασφάλειας. 

Είπαμε ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη. Η παρουσία μιας μεραρχίας και τα επεμβατικά δικαιώματα θα ήταν ή όχι απειλή; Έχουμε ανάγκη να μας προστατέψουν από ποιους; Από ποιους εξωτερικούς κινδύνους; Από την Αίγυπτο; 

Από το Ισραήλ; Από τους Παλαιστινίους; Από την Ιορδανία; Από τον Λίβανο; Με τους οποίους έχουμε άριστες σχέσεις; Με τους οποίους έχουμε τριμερείς συνεργασίες;

Ο στόχος είναι να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε 
τον τόπο μας. Πώς θα φθάσουμε σε αυτό;

Βεβαίως και αυτός είναι ο στόχος και το έχω αποδείξει με όλη μου την πολιτεία. Και δεν επιτρέπω σε κανέναν να νομίζει ότι είμαι λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον πατριώτης.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο; 
Τι θα κάνουμε απ’ εδώ και πέρα;

Υπάρχουν οι προτάσεις μου. Κατηγορούμαι από κάποιους ότι έδωσα τα πάντα, ότι έκαμα απαράδεκτες υποχωρήσεις. Δεν έγιναν απαράδεκτες υποχωρήσεις, έγιναν εκείνοι οι συμβιβασμοί που μπορούν να μας επιτρέψουν με ασφάλεια να συμβιώσουμε, αρκεί να μην είμαστε εξαρτήματα τρίτων ή να υπηρετούμε τα συμφέροντα τρίτων.

 Άρα, θα περιμένουμε να αποδεχτεί η Τουρκία τις προτάσεις σας, ενόσω θα παρακολουθούμε την επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους και ίσως και των Βαρωσιωτών;

Μα, με όλο τον σεβασμό και την αγάπη που σας έχω… πέστε μου πώς μπορούμε να το λύσουμε χωρίς τη συνδρομή της Τουρκίας.

 Ναι, αλλά φαίνεται ότι χάνουμε και το Βαρώσι…

Δεν νομίζω ότι έτσι εύκολα μπορεί να χαθεί είτε το Βαρώσι είτε κάποιες περιοχές. 

Όσο όμως ο χρόνος περνά, αποτελεί γεγονός ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Και να ξέρετε ότι στο εδαφικό εκείνο που εδίδετο ήταν μέρος της Μόρφου, ούτε μαρωνίτικα χωριά ούτε κάποιες άλλες περιοχές, με βάση τον δικό μας χάρτη. 

Και για συμβιβασμό, χάριν ενημέρωσης σας λέω ότι αντί να αναλωνόμαστε με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αφού έχουμε τον χάρτη του σχεδίου Ανάν, είμαι έτοιμος να τον δεχτώ ως είχε, να κλείσει και το εδαφικό.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη σχέση της Κύπρου με την Τουρκία, 
μετά από μια σωστή λύση του Κυπριακού;

Στις 4 του Ιούλη, είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου, 45 λεπτών. Μιλήσαμε εκ βαθέων, σαν άνθρωποι πέραν του σαν πολιτικοί. Και του είχα πει, από την ώρα που βοηθάτε να λυθεί το Κυπριακό, πέστε μου ένα λόγο που δεν θα ήθελα να έχω σύμμαχο την Τουρκία. 

Γιατί πρέπει να έχετε βάσεις στην Κύπρο; Γιατί δεν είναι αρκετή η διακήρυξη ότι όποιος διανοηθεί να επέμβη στην Κύπρο θα έχει να κάνει με την Τουρκία, χωρίς την παρουσία στρατού. Γιατί χρειαζόμαστε στρατό; Είστε μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο…

Πόσο λογικές είναι οι φοβίες που εκφράζονται από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι επικαλούνται τα δεινά της περιόδου ’63-’74, αλλά και επιθέσεις Ελληνοκυπρίων εναντίον τους μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων;

Εάν δεν ένιωθα το δικαιολογημένο των ανησυχιών τους, δεν θα υπέβαλλα συνολική πρόταση για την αρχιτεκτονική ασφάλειας του νέου κράτους. Δεν θα υπέβαλλα προτάσεις τέτοιες που να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανησυχίες. 

Π.χ. σε γεγονότα όπως τα πρόσφατα που αναφέρατε, που έγιναν από κάποιους ανεγκέφαλους -είτε εθνικιστές είτε αλήτες-, προβλέπεται επέμβαση της τοπικής Αστυνομίας. Εάν δεν είναι αποτελεσματικό αυτό, προβλέπεται επέμβαση της ομοσπονδιακής Αστυνομίας. 

Εάν ούτε αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε είτε ο Πρόεδρος είτε ο Αντιπρόεδρος θα έχουν το δικαίωμα να καλούν τη διεθνή αστυνομική δύναμη, στην οποία, αντί στρατευμάτων, πλέον θα έχουμε τη συμμετοχή Τούρκων, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων και από φίλα προσκείμενες χώρες αστυνομικών. 

Προβλέπεται ο αριθμός των 2.000 αστυνομικών με 10% συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, εάν το επιθυμούν. Δηλαδή, στην πολυεθνική δύναμη των 2.000 αστυνομικών, οι 200 θα είναι Τούρκοι. Αυτό δεν ήταν επαρκές; 

Πέραν τούτου, προβλέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και λέμε, ακόμα, ότι μπορεί να εξουσιοδοτηθεί ο γ.γ., σε περίπτωση παραβιάσεως οποιασδήποτε ρήτρας και πρόνοιας που αφορά στην ομαλή λειτουργία του Συντάγματος είτε της δημόσιας τάξης είτε άλλως πως, να μπορεί να επιβάλλει ο ίδιος κυρώσεις. 

Να τον εξουσιοδοτήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όμως, την ίδια ώρα, έρχομαι και λέω ότι οι Τουρκοκύπριοι θυμούνται τα δεινά του ’63, για τα οποία μπορεί να ευθύνονται και πολιτικές της Άγκυρας.

Έτσι  θα πουν οι Ελληνοκύπριοι, που από το ’74 μέχρι και σήμερα βιώνουν την παρουσία 40.000 στρατού, 167.000 έγιναν πρόσφυγες, έχασαν τις περιουσίες τους, έχουν νεκρούς, μετρούμε ακόμα αγνοούμενους. Δεν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων;

 Αφού 43 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη βάση ΔΔΟ, μήπως να ξανασκεφτούμε τον επιδιωκόμενο στόχο; Να ξαναδούμε τη στρατηγική μας; Ήρθε η ώρα;

Εάν ερχόταν η ώρα, θα το έλεγα. Καλύτερα να ρωτήσετε όσους ισχυρίζονται ότι θέλουν μια νέα στρατηγική.

 Όταν κάποιος αποφασίσει να κατέλθει ως υποψήφιος σε εκλογές, οργανώνει το επιτελείο του και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο. Ποιο είναι το επιτελείο σας για να προετοιμασθεί, για να πεισθεί ο κόσμος να αποδεχθεί τη λύση του Κυπριακού, για την οποία προσπαθούσατε τόσα χρόνια;

Ο κόσμος αντιδρά, γιατί ακούει από τουρκικής πλευράς απαράδεκτες θέσεις που διογκώνουν τις ανησυχίες του. Αυτό είναι το πρόβλημα. Υποβάλλετε ερωτήσεις ωσάν να φέρει την ευθύνη η ελληνοκυπριακή πλευρά… 

Θέλει η Τουρκία λύση και εμείς δεν θέλουμε; Πέρασαν και συναινετικοί Πρόεδροι, Πρόεδροι που εθεωρούντο ότι αποδέχονταν και εννοούσαν τη ΔΔΟ, πέρασαν και λεγόμενοι διεκδικητικοί Πρόεδροι. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η μη λύση οφείλετο πάντοτε στους Ελληνοκύπριους;

 Μήπως δεν υπήρξε κατάληξη στο Κραν Μοντανά 
γιατί χάλασε η καλή σχέση και η χημεία που είχατε με τον κ. Ακιντζί;

Η μεγαλύτερη πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έγινε τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή τoυ κ. Ακιντζί, όταν ακόμα πίστευε ότι μπορούσε να συμπεριφέρεται ως Κύπριος. 

Όταν πλέον ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις και αντελήφθη ότι δεν είχε περιθώρια ελιγμών χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, δυστυχώς άρχισαν υπαναχωρήσεις από συγκλίσεις. 

Όπως για παράδειγμα στο θέμα του FIR, στα ζητήματα των ελευθεριών εντός της Κύπρου, μεταξύ των Κυπρίων πολιτών κ.λπ.

 Γιατί μιλάτε σαν Τάσσος;

Στην ερώτηση γιατί προτάσσει σήμερα το θέμα της ασφάλειας, ενώ είχε αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν περιελάμβανε ούτε κατάργηση των εγγυήσεων και των εμπεμβατικών δικαιωμάτων ούτε της Συνθήκης Συμμαχίας, και η αποχώρηση του στρατού είχε χρονοδιάγραμμα 18 χρόνια, ο κ. Αναστασιάδης θύμισε ότι το 2004 «ναι» είπε το 24%. 

«Το 76% το απέρριψε, μεταξύ άλλων, και για το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των στρατευμάτων κ.ο.κ. Πέραν τούτου, όμως, υπάρχει ακόμα κάτι σημαντικό. 

Οι Τουρκοκύπριοι ζητούσαν να έχουν θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, θετική ψήφο σε κάθε απόφαση οποιουδήποτε οργάνου της κυβέρνησης. Εάν και εφόσον απαλλάττοντο από την εξάρτηση από την Τουρκία, ήτο εύκολο να το κάμω αποδεκτό διότι έτσι όλοι θα νοιαζόμασταν για την Κύπρο. 

Από την ώρα, όμως, που θα ήμασταν υπό την επιρροή της Τουρκίας, την ίδια ώρα θα εμετατρεπόμασταν σε προτεκτοράτο. Αυτή ήταν η θέση μου. Γι’ αυτό και έβαλα στις προτάσεις μου ότι εάν και εφόσον τερματιστούν οι εγγυήσεις, εάν και εφόσον τερματιστεί το μονομερές δικαίωμα, εάν και εφόσον αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα. 

Ώστε να απεξαρτηθούν οι Τουρκοκύπριοι από την επιρροή της Τουρκίας. Τότε θα είμαι έτοιμος να αποδεκτώ κάποιες των αξιώσεων ή εκείνες των αξιώσεων που ήγειρε στις παραμέτρους του ο γ.γ. 

Πρέπει να καταλάβουμε κάτι: είναι διαφορετικό να κάνεις συμβιβασμό με έναν άνθρωπο με τον οποίο θα συμβιώνεις, εφόσον θα είναι απαλλαγμένος από την πεθερά, από τη μάνα του.

Και είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι είναι εξάρτημα της μάνας του και ότι θα δημιουργεί προβλήματα στην όλη συμβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κάποιος που θα διαβάσει αυτά που λέτε μπορεί να πει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μιλά περίπου όπως μιλούσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004. Δηλαδή, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα είναι αφέντες στον βορρά και συνιδιοκτήτες στον νότο.

Με ακούσατε να πω κάτι τέτοιο;

Σε σχέση με το 2004 ο Νίκος Αναστασιάδης πέτυχε 
ένα πολύ καλύτερο σχέδιο έως εδώ που έφθασε σήμερα;

Βεβαίως ναι. Πώς επετεύχθη πρόοδος; Επετεύχθη μόνη της; Σας παρακαλώ! Έχω σχέση εγώ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο;

 Νιώθει έντονα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις επιθέσεις που δέχεται από τα κόμματα του λεγόμενου Κέντρου, ότι έδωσε τα πάντα στους Τούρκους, και δηλώνει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του.

«Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται»

Κληθείς να πει ποια ακριβώς είναι σήμερα η σχέση Λευκωσίας - Αθήνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορηματικά απάντησε ότι «από το 1974 και μετά, η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». 

Αυτό, τόνισε, υπήρξε μια πολιτική αρχή, την οποία και τήρησαν και τίμησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. «Αλλά, όπως μιλώ για την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, το ίδιο δεν θα ήθελα να συνέβαινε ποτέ -όχι ότι συμβαίνει, να το ξεκαθαρίσω- και για τους Ελληνοκύπριους με την Ελλάδα. 

Είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα είναι οι άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, με την Τουρκία, όπως έχουμε άριστες σχέσεις με όλους τους άλλους, και άλλο είναι η εξάρτηση είτε από τη μια είτε από την άλλη χώρα. 

Εάν θέλουμε να έχουμε προοπτική να ζήσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε σε τούτο τον τόπο, θα το επιτύχουμε τότε και μόνον όταν απαλλαγούμε από εξαρτήσεις», πρόσθεσε. Η εικόνα, όμως, που δίνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι άλλη. Ότι είμαστε ουραγοί της Ελλάδας.

Λυπούμαι πάρα πολύ. Αυτή είναι μια εσφαλμένη εικόνα. Ούτε ο κ. Κοτζιάς ζήτησε κάτι ανάλογο ούτε ποτέ έγινε κάτι τέτοιο. Άλλο το πώς ερμηνεύεται στην Κύπρο από κάποιους, που θεωρούν ότι η Ελλάδα τήρησε σωστή στάση αλλά όχι ο Αναστασιάδης. 

Και μιλώ για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εννοώ εκείνους που θέτουν εκατό προϋποθέσεις για νέα στρατηγική κ.ο.κ. και εκφράζουν θαυμασμό για τον κ. Κοτζιά, αλλά, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι από κοινού κινηθήκαμε -και έτσι είναι-, εμένα με επικρίνουν. Και θα πρέπει να ομολογήσω ότι στο Κραν Μοντανά ο κ. Κοτζιάς ήτο θετικότατος.

 «Από κοινού κινηθήκατε», αλλά ποιος χάραζε την πολιτική;

Εμείς χαράξαμε πολιτική, εμείς καταθέσαμε προτάσεις, ούτε καν γνώριζε η Ελλάδα ότι στις 5 Ιουλίου θα καταθέταμε τις προτάσεις μας, ούτε και ενδιαφέρθη, για να είμαι δίκαιος. 

Στην πολυμερή, όταν ετίθετο θέμα που αφορούσε τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο κ. Κοτζιάς καθιστούσε ξεκάθαρο ότι αυτό δεν αφορούσε την Ελλάδα, δεν ήταν θέμα των εγγυητριών δυνάμεων, ήταν καθαρά θέμα των δύο κοινοτήτων. Ήτο σαφέστατος σε τούτο, το ξεκαθαρίζω.

 Εξαγγέλλει υποψηφιότητα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου

Ερωτηθείς πότε θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι θα το πράξει εάν και εφόσον είναι θετικό το πρόσημο μετά την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που θα κάνει προσεχώς. «Δεν έχω λόγους να βιάζομαι. 

Η εντολή που έλαβα από τον λαό είναι να είμαι Πρόεδρος μέχρι και την εκπνοή της θητείας μου. Εν πάση περιπτώσει, αρχές του φθινοπώρου θα πάρω τις αποφάσεις μου», συμπλήρωσε.

Είστε ικανοποιημένος από το έργο σας και το έργο της κυβέρνησής σας;

Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν καταγράφεται μόνον από όσα συμβαίνουν -και είναι μάρτυρας και ο λαός-, αλλά και από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Αλλά δεν είναι μόνον η οικονομία, είναι και οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε φέρει, η κοινωνική πολιτική με το ΕΕΕ, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο εκσυγχρονισμός του στρατεύματος, η μείωση της θητείας. 

Η μεταρρύθμιση στα θέματα υγείας, το ΓεΣΥ ύστερα από τόσα χρόνια - με τη συνδρομή και των πολιτικών δυνάμεων, δεν θέλω να μηδενίσω, αλλά είναι θέμα και το πόσο αποφασιστικός είσαι και το πόσο εργάζεσαι προς μία κατεύθυνση. 

Είναι, επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, η πάταξη της διαφθοράς, είναι σωρεία θεμάτων...

Ορίστε που είναι θετικό το πρόσημο, άρα σαν έτοιμος από καιρό…

Θα εξαγγείλω τις αποφάσεις μου περί του τέλους Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: