20 Ιουλίου, 2017

Η ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ «SOFT POWER 30» ΓΙΑ ΤΟ 2017

 

Η Γαλλία έγινε η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Για πρώτη φορά η Γαλλία βρέθηκε πρώτη στη λίστα της κατάταξης που συγκεντρώνει τις χώρες με την μεγαλύτερη επιρροή ειδικά ως προς «την ανοιχτή κοινωνία και την ανοχή».

Ο δείκτης λαμβάνει υπόψιν του και άλλους παράγοντες, όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, ο τουρισμός και η γαστρονομία. Η έρευνα του Soft Power γίνεται από το Κέντρο Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και από το γραφείο συμβούλων επικοινωνίας Portland.

Η Γαλλία γίνεται λοιπόν η πρώτη χώρα του «Soft Power 30» για το 2017, εκθρονίζοντας τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 18 Ιουλίου.

Το «soft power» είναι η ικανότητα επιρροής και πειθούς ενός κράτους στη διεθνή σκηνή, χωρίς στρατιωτικά μέσα, παρά μόνο πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά.

Και ενώ η Γαλλία ήταν 5η στην σειρά το 2016, έκανε ένα άλμα στην κατάταξη ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και τον Καναδά που ακολουθούν.

Η άνοδος της Γαλλίας από την 5η στην 1η θέση της κατάταξης μέσα σε έναν χρόνο εξηγείται εν μέρει από «τον δυναμισμό που έφερε με την εκλογή του ο Εμανουέλ Μακρόν»,.

Κεντρώος, ευρωπαϊστής, ο οποίος έγινε σε ηλικία 39 ετών ο νεότερος πρόεδρος της ιστορίας της Γαλλίας, σημειώνει η έρευνα.

«Ωστόσο, αυτή η άνοδος σε ισχύ της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τα ιστορικά ατού της χώρα, όπως είναι το διπλωματικό του δίκτυο το οποίο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Η Γαλλία παραμένει επίσης ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, με 82,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2016, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο σε 230 άτομα, στο έδαφός της, από το 2015, σημειώνεται.

Η Ευρώπη ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της, ενώ την ίδια ώρα το ασιατικό soft power αναπτύσσεται.

Παράλληλα, ο πόθος του Ντόναλντ Τραμπ να περάσει το μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» συνεχίζει να υπονομεύει το αμερικανικό soft power», σχολιάζει ο Joseph Nye, καθηγητής στο Χάρβαρντ και αναλυτής του «soft power», τον οποίο αναφέρει η έρευνα.

Η άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έκανε τις ΗΠΑ να κατρακυλήσουν από την πρώτη θέση που κατείχε το 2016 στην τρίτη θέση της κατάταξης, πίσω από την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Μεγάλη Βρετανία διατηρείται στην δεύτερη θέση, ενώ το 2015 ήταν πρώτη στην κατάταξη.

Έχασε όμως θέσεις εξαιτίας του Brexit. Πράγματι, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας το οποίο θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζύγισε στην κατάταξη.

Η Γερμανία είναι 4η στην λίστα και ακολουθεί ο Καναδάς στην 5η θέση. Τελευταίες στη λίστα είναι η Τουρκία, η Βραζιλία και η Τσεχία.

Οι δύο πρώτες υποφέρουν εξαιτίας της διαφθοράς αλλά και του κύματος βίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2015 στην Τουρκία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: