01 Ιουλίου, 2017

ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ H ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έπειτα από το "πράσινο φως" που έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 393 βουλευτές υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, 226 το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας «πως για εκείνη ο γάμος είναι για να τελείται μεταξύ ανδρός και γυναίκας». 

Η κ. Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρόλο που «η απόφασή της είναι προσωπική», ελπίζει ότι η απόφαση που πάρθηκε σήμερα «όχι μόνο να προάγει το σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις αλλά και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άμβλυνε τη Δευτέρα για πρώτη φορά τη θέση της ως προς τον θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, δεδομένου ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα υφίσταται αυξανόμενη πίεση για το θέμα αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να συμμαχήσει μετεκλογικά με κόμματα που κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση στο συγκεκριμένο θέμα. Η ψηφοφορία σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες SDP, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πίσω από τους συντηρητικούς. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες επωφελήθηκαν από τα αναπάντεχα σχόλια της Μέρκελ τη Δευτέρα και δήλωσαν ότι θα πιέσουν για τη διεξαγωγή πρόωρης ψηφοφορίας πριν από τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου. 

Η επιτυχία της ψήφισης του αποκαλούμενου "γάμος για όλους" νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει την πολυπόθητη τόνωση για το κεντροαριστερό SPD, το οποίο είδε την πρόσκαιρη ανάκαμψή του στις δημοσκοπήσεις στις αρχές του χρόνου να εξανεμίζεται τους τελευταίους μήνες.

Η Γερμανία επέτρεπε την πολιτική σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών από το 2001, αλλά δεν τους παρείχε το δικαίωμα να τελέσουν γάμο.

Μόλις υπογραφεί επίσημα ο νόμος (μετά τις 7 Ιουλίου), η Γερμανία θα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες στις οποίες ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η κυρία Μέρκελ έπραξε το αυτονόητο 
για το συγκεκριμένο θέμα και τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!!

Ποιες χώρες είπαν «ναι» στον γάμο των ομοφυλοφίλων


Με τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις ομοφυλόφιλων που μάχονταν υπέρ του δικαιώματός τους στον γάμο, την Παρασκευή η γαλλική Γερουσία ενέκρινε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψήφιση του σχετικού νόμου. 

Πριν λίγες ημέρες, και η Ουρουγουάη έκρινε νόμιμο τον γάμο ανθρώπων του ιδίου φύλου και έγινε η δεύτερη λατινική χώρα που το επιτρέπει. 

Παρόλα αυτά, με τις διαφωνίες σχετικά με το θέμα να είναι πολλές και τις κοινωνίες να μην είναι έτοιμες να το δεχτούν, οι χώρες όπου αυτό είναι νόμιμο, δεν ξεπερνούν τις 12 παγκοσμίως!   

Ολλανδία-2000:Το ολλανδικό κοινοβούλιο «έγραψε» ιστορία το 2000, όταν κατέστησε νόμιμα  τον γάμο, το διαζύγιο και την υιοθεσία παιδιών από άτομα του ιδίου φύλου. 

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου του 2001, ενώ τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας τέσσερα ζευγάρια (έξι άνδρες και δύο γυναίκες) παντρεύτηκαν. 

Δέκα χρόνια αργότερα, ο γερουσιαστής, Hannie van Leeuwen, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της νομιμοποίησης του ομοφυλοφυλικού γάμου, δήλωσε:  «Εκείνη την εποχή ήμουν αντίθετος στον γάμο ομοφυλόφιλων. Έχοντας δει τόσα πολλά ευτυχισμένα gay ζευγάρια να παντρεύονται, συνειδητοποιώ ότι ήταν λάθος». 

Σήμερα, στη χώρα ζουν 16.000 παντρεμένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ υπέρ αυτού τάσσεται το 82% των Ολλανδών.  

Βέλγιο-2003:Ενώ δεν δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος, όταν το κοινοβούλιο νομιμοποίησε των γάμο των ομοφυλόφιλων, το Βατικανό εξοργίστηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' να οργανώνει παγκόσμια καμπάνια, τονίζοντας ότι «τα συνδικάτα των ομοφυλόφιλων ήταν ανήθικα, αφύσικα και  επιβλαβή». 

Ένα από τα πρώτα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στη χώρα ήταν ο Alain De Jonge και ο Olivier Pierret.  

Καναδάς-2005:Πήρε δύο χρόνια δικαστικών διενέξεων μέχρις ότου η Βουλή των Κοινοτήτων να υπερψηφίσει  τον νόμο για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. 

Μόλις εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, εκδόθηκαν πάνω από 15.000 άδειες γάμου για ζευγάρια που ζούσαν στη χώρα ή ταξίδεψαν μέχρι εκεί για να παντρευτούν, ενώ έναν χρόνο μετά, οι Συντηρητικοί προσπάθησαν να ακυρώσουν τον νόμο, χωρίς αποτέλεσμα.    

Ισπανία-2005:Στις 8 Ιουνίου του 1901, η Elisa Sanchez Loriga, ντυμένη άντρας και χρησιμοποιώντας ένα αρσενικό ψευδώνυμο, παντρεύτηκε τη σύντροφό της Marcela Ibeas Gracia. 

Μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια, οι δύο γυναίκες έχασαν τις δουλείες τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ώστε να μην συλληφθούν. 

Ωστόσο, ο γάμος τους δεν ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος καταγεγραμμένος γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ισπανία.  

Το 2005, η Κάτω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έτυχε μεγάλης αποδοκιμασίας από την Καθολική Εκκλησία, αλλά παρόλα αυτά το 62% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ της απόφασης. 

Τον Μάρτιο του 2012, ο υπουργός Εσωτερικών, Jorge Fernadez Diaz, δήλωσε ότι οι γάμοι των ομοφυλόφιλων θα έπρεπε να απαγορευτούν, επειδή δεν εγγυώνται την «επιβίωση των ειδών».  

Νότια Αφρική-2006:Σε πολλές αφρικανικές χώρες οι ομοφυλόφιλοι όχι απλά δεν έχουν δικαιώματα αλλά μπορούν να καταδικαστούν ακόμη και σε θάνατο. Το 2005, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής απεφάνθη ότι:

Η αποδοχή του γάμου ατόμων με το ίδιο φύλο παραβίαζε το νέο σύνταγμα της χώρας, το οποίο υιοθετήθηκε λίγο μετά το τέλος του Απαρτχάιντ. Τελικά, το δικαστήριο της χώρας ενέκρινε τον νόμο το 2006 χωρίς εμπόδια.  
Νορβηγία-2009:Το 1993, η Νορβηγία έγινε η δεύτερη χώρα, ύστερα από τη Δανία, που επέτρεψε τη νόμιμη συμβίωση ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου. 

Το νορβηγικό κοινοβούλιο το 2009 νομιμοποίησε και τον γάμο, ενώ μέχρι τότε πολλές ήταν οι συζητήσεις σχετικά με το εάν οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είχαν το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά ή να αποκτούν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.  

Σουηδία-2009: Η Σουηδία, όπως και η Νορβηγία, νομιμοποίησε τη συμβίωση των ομοφυλόφιλων στα μέσα της δεκαετίας του '90 και έδωσε πλήρη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και αυτό του γάμου, στα ζευγάρια το 2009, κατά απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου.  

Ισλανδία-2010:Και τα 49 μέλη του κοινοβουλίου της χώρας υπερψήφισαν τον γάμο ανάμεσα σε ανθρώπους με το ίδιο φύλο. Μάλιστα, λίγο αργότερα, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Johanna Sigurdardottir, παντρεύτηκε την επί χρόνια σύντροφό της, Johina Leosdottir.
  
Πορτογαλία-2010:
Στην Πορτογαλία οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να έρχονται εις «γάμον κοινωνία», αλλά όχι και να υιοθετούν. Το σχέδιο νόμου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης έγινε δεκτό με χαρά από τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας με τον πρωθυπουργό, Jose Socrates, να δηλώνει ότι: 

«Αυτός ο νόμος θα σταματήσει τις αδικίες και το ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι στη χώρα μας», και να υπενθυμίζει πως μέχρι το 1982 η ομοφυλοφιλία στην Πορτογαλία θεωρούταν αδίκημα.  

Αργεντινή-2010:Έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποίησε τον γάμο των ατόμων ιδίου φύλου. Ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός τότε ως καρδινάλιος Jorge Bergoglio, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μια «καταστροφική επίθεση στο σχέδιο του Θεού».  

Δανία-2012:Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που επέτρεψε στα τέλη της δεκαετίας του '80 στα άτομα του ίδιου φύλου να συμβιώνουν νόμιμα, ενώ μόλις το 2012 κατέστησε νόμιμο τον γάμο μεταξύ τους, επιτρέποντάς τους να παντρεύονται σε εκκλησίες και να υιοθετούν παιδιά.  

Μεξικό-2009:Το Μεξικό αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, αφού από το 2009 τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να παντρεύονται, αλλά μόνο στην πρωτεύουσα, την πόλη του Μεξικό.  
----------------------
Στη χώρα μας, ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς νόμοι και διατάξεις που να διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ζήτημα του γάμου, δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, αλλά οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στον πολιτικό γάμο, δεν ξεκαθαρίζουν αν οι μελλόνυμφοι πρέπει να είναι αποκλειστικά διαφορετικού φύλου.  

Το 2008, ο δήμαρχος Τήλου τέλεσε τον πρώτο πολιτικό γάμο μεταξύ δύο ομοφυλόφιλων ζευγαριών, με τις αντιδράσεις να είναι πολλές και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να απαγορεύει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. 

Ο εισαγγελέας μάλιστα διέταξε τη δίωξη κάθε δημάρχου που θα τελούσε παρόμοιο γάμο.  Αν και είμαστε ακόμη αρκετά μακριά απ' την καθολική αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, το γεγονός πως η κοινωνία έχει πάψει να θεωρεί το θέμα ταμπού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: