17 Ιουλίου, 2017

ΜΕ ΝΕΑ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» «ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ» ΤΟ ΚΑΜΜΕΝΟΣ GATE

 

H κυβέρνηση, η οποία αναζητεί εναγωνίως τρόπους να αντιστρέψει το κλίμα και να μεταφέρει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης από την υπόθεση Καμμένου και την κόντρα με τη Δικαιοσύνη (υποθέσεις που αποτελούν τη βάση των επιθέσεων της Νέας Δημοκρατίας). 

Στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με απτά αποτελέσματα, προχωρεί σε «Νέα Θεσσαλονίκη», με επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα έχει ορίζοντα υλοποίησης το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Το αρνητικό κλίμα από την υπόθεση των παρεμβάσεων του υπουργού Αμυνας αλλά και την κόντρα με τη Δικαιοσύνη επιδείνωσαν κάποια από τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που έδειξαν ότι το «success story» της κυβέρνησης Τσίπρα δεν έχει βάση να στηριχτεί, αφού η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξη, κόντρα στο μονοπάτι αισιοδοξίας το οποίο ξεδιπλώνει η κυβέρνηση.

Το βασικό σχέδιο που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ορίζοντα εκλογών το 2019 και όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στην αλλαγή της συλλογικής αίσθησης μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Οι εναλλακτικές, παράλληλες -με το μνημόνιο- κυβερνητικές δράσεις αποτελούν μονόδρομο, σύμφωνα με πολλά στελέχη, ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση την εκλογική κατάρρευση.

Το σενάριο της οικονομικής ανάκαμψης και του τέλους των μνημονίων τον επόμενο Αύγουστο παραμένει το όχημα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, το οποίο αναμένεται, μάλιστα, να ενισχυθεί από τη διαφαινόμενη «δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές.

Η κυβερνητική επιδίωξη για το χρηματοδοτικό κρας τεστ είναι αυτό να γίνει μέσα στον Ιούλιο, ώστε να μη χαθεί το «θετικό μομέντουμ» για την οικονομία που διαπιστώνουν στο Μαξίμου. Επισήμως, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στον ΟΔΔΗΧ για τον χρόνο, αλλά τα κομπιουτεράκια «έχουν πάρει φωτιά».

Ούτε οι αγορές, όμως, ούτε η αναβάθμιση φαίνεται να μπορούν αυτή τη στιγμή να αλλάξουν την εικόνα της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος, «η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει στον κόσμο κι όχι μόνο στις αγορές. Θα κριθούμε από τα έργα μας και μόνο…».

Με τον τρόπο αυτόν προϊδεάζει για τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε κυβέρνηση και κόμμα, για ένα νέο restart, με καινούργιες, στοχευμένες, χαμηλού κόστους και άμεσες δεσμεύσεις, ώστε να επανέλθει η ελπίδα στην πλειοψηφία ότι η κατάσταση σταθεροποιείται με φορά προς το καλύτερο.

Οι διορισμοί σε Υγεία, Παιδεία και ΟΤΑ είναι ένα τέτοιο μέτρο, αλλά σε εξέλιξη βρίσκεται και η επεξεργασία επιπλέον προτάσεων που θα ενιαιοποιηθούν, ώστε να αποτελέσουν το νέο προγραμματικό πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έλευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Αυτό το διευρυμένο «παράλληλο πρόγραμμα», θα συζητηθεί εκτενώς και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, μετά τη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει η ΝΔ για τις παρεμβάσεις Καμμένου στην υπόθεση του «Noor One».

Δεν υπάρχουν σχόλια: