22 Ιουλίου, 2017

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΞΙΟΧΡΕΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή.

Ο οίκος επιβεβαίωσε το Β-/Β μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησής της προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020», σημειώνει ο οίκος, ενώ προσέθεσε:

«Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψή μας ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο».  Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να αποφύγει βιαστική και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό έξοδο στις αγορές χάριν πολιτικών εντυπώσεων. 

Απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε διατυπώσει αντίστοιχες συστάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης.

«Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει πότε θα βγει στην αγορά ομολόγων. Η δραστηριότητα όσον αφορά τις εκδόσεις χρέους θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής όπου θα υπάρχει η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η επιστροφή [στις αγορές] θα πρέπει να είναι με μόνιμο τρόπο», σημείωσε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε, παρέχοντας πλήρη στήριξη στον κ. Στουρνάρα:

«Η ορθή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και πρέπει να σημειώσουμε ότι η εθνική κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει κάποια ανησυχία».

Ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και απαντώντας στο ερώτημα αν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει σύντομα στις αγορές, είπε: «Μένει να διαπιστωθεί. Νομίζω, είναι λίγο νωρίς. Γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο η αρχή.

Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο, για παράδειγμα, να προχωρήσει η Ελλάδα με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις την προσεχή περίοδο. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο προκειμένου να βγει στις αγορές αργότερα».

Από τις δηλώσεις του ήταν σαφές ότι θα προτιμούσε η έξοδος στις αγορές να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, ώστε να έχει συνέχεια και όχι μια ευκαιριακή κίνηση, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που υπάρχουν στις αγορές.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει κάτι περισσότερο ιδίως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του μέλλοντος καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις», είχε σημειώσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κ. Ντράγκι.

Την ίδια άποψη είχαν διατυπώσει και στελέχη της κυβέρνησης. Δηλαδή, η έκδοση να γίνει πιο αργά, προκειμένου να υποστηριχθεί από ένα αφήγημα επιτυχιών, όπως η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, η ολοκλήρωση και της επόμενης αξιολόγησης κ.λπ.

Ολα αυτά θα είναι διαθέσιμα αργά το φθινόπωρο. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τελικά επικράτησαν οι «βιαστικοί», αυτοί που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί –τεχνικά και πολιτικά– το παράθυρο ευκαιρίας πριν από τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ.


Δημοσίευση σχολίου