27 Ιουλίου, 2017

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΕΝΕΔΟΥ-ΙΜΒΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Τη χρόνια εκκρεμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον έπαρχο και τον δήμαρχο της Τενέδου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού.

Στον υφυπουργό το θέμα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις, αλλά και από την πρόεδρο του Σωματείου των Τενεδίων που κατοικούν μόνιμα στο νησί.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την πολύ φιλική συζήτηση που είχε με τον έπαρχο και τον δήμαρχο του νησιού, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι Τούρκοι συνομιλητές του «συμφωνούν απόλυτα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα, και μάλιστα ο δήμαρχος Χακάν Καν Γιλμάζ θεωρεί ότι το καλύτερο σημείο ένωσης με την Ελλάδα είναι η Μυτιλήνη».

«Ας μη ξεχνάμε ότι όλη την τουριστική περίοδο η Μυτιλήνη συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα Δωδεκάνησα και με τον Πειραιά και με την Καβάλα. Αλλά από τη στιγμή που θα ανοίξουν πύλες εισόδου σε Τένεδο και Ίμβρο.

Θα είναι εξαιρετικά παραγωγική και μια ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει αυτά τα νησιά με Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, επωφελούμενη, όχι μόνο του τουρισμού από την Ελλάδα, αλλά και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία και Ρουμανία» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα περασμένα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής η τουρκική διοίκηση, «ενώ δηλώνει ότι θέλει, βρίσκει δυσκολίες που ενδεχομένως να προκαλούνται από τοπικούς τούρκικους ανταγωνιστικούς φορείς», εκτίμησε ο κ. Κουίκ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεσμεύθηκε να γίνουν «όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί» προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία, υπενθύμισε ο κ. Κουίκ.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η ροή του τουρισμού από την Τουρκία, η οποία δεν είναι μόνο οικονομικά επωφελής για τους ελληνικούς προορισμούς, αλλά φέρνει κοντά τους δυο λαούς, και μάλιστα σε μια εποχή εντάσεων στην περιοχή. Νομίζω, είναι επιβεβλημένο να συμβεί και το αντίστροφο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.


Δημοσίευση σχολίου