23 Ιουλίου, 2017

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΕΦΗΒΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

 

Δύο Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο χθες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Ιερουσαλήμ, μία ημέρα μετά τα αιματηρά βίαια επεισόδια που πυροδότησαν τα νέα μέτρα ασφαλείας που επέβαλαν οι αρχές του Ισραήλ στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών.

Επί μία εβδομάδα οι συγκρούσεις είναι καθημερινές ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν την εγκατάσταση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο του τρίτου σημαντικότερου ιερού τόπου του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Όμως, έως την Παρασκευή, δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι, παρά μόνο τραυματισμοί. Χθες ένας, 17χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε λίγες ώρες αφού τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Αλ Αζαρία, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σε μικρή απόσταση από εκεί, στην Αμπού Ντις, άλλος έφηβος Παλαιστίνιος, 18 ετών πέθανε όταν κοκτέιλ μολότοφ, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ήθελε να πετάξει στους Ισραηλινούς στρατιώτες, έσκασε στα χέρια του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίσης προχθές τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, ενώ τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο μέσα στο σπίτι τους, σε οικισμό εποίκων κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιτρέψει «να συζητήσουμε επειγόντως για τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση μπορούν να υποστηριχθούν», εξήγησε ο Σουηδός πρεσβευτής στον οργανισμό Καρλ Σκάου.

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., ΟΗΕ) ανέφερε ότι:

Σημειώνει τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, «σύμφωνα με τις οποίες το status quo στους ιερούς τόπους θα παραμείνει αμετάβλητο και θα τύχει σεβασμού».

Το Κουαρτέτο ενθαρρύνει «το Ισραήλ και την Ιορδανία», η οποία έχει ρόλο προστάτιδας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, «να εργαστούν από κοινού για να διατηρηθεί το status quo» στην Πλατεία των Τεμενών.

Πάντως ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τρεις Ισραηλινοί, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας, έπεσαν νεκροί ύστερα από επίθεση με μαχαίρι σε οικισμό κοντά στη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης. Άλλη μια γυναίκα τραυματίστηκε.

Ο δράστης είναι Παλαιστίνιος, ο οποίος, αφού μαχαίρωσε τους Ισραηλινούς, δέχτηκε και ο ίδιος επίθεση από έναν γείτονα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ο αδερφός του συνελήφθη.

Και όλα αυτά στο τέλος μιας μέρας σφοδρών συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ήταν από τα πλέον αιματηρά ξεσπάσματα βίας στην περιοχή εδώ και χρόνια.  Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι παγώνει όλες τις επαφές με το Ισραήλ, μετά την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στις εισόδους του τεμένους Αλ Ακσα- απόφαση που ελήφθη ύστερα από το θάνατο δύο ισραηλινών αστυνομικών.

Δημοσίευση σχολίου