13 Ιουλίου, 2017

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ «ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Τους στενούς δεσμούς της Γερμανίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την ΠΓΔΜ τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και εκφράζει την ελπίδα για μία «εποικοδομητική λύση» στο θέμα της ονομασίας, «ώστε αυτό το ζήτημα να μην στέκεται εμπόδιο σε μία στενή συνεργασία».

Η εν λόγω δήλωση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όπου και κάλεσε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Μίκαελ Ροτ να είναι «πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων» με αφορμή δήλωσή του μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ροτ δήλωσε χθες ότι «κανείς εκτός “Μακεδονίας” και Ελλάδος δεν καταλαβαίνει τη μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη», ενώ σχολίασε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν «την Ιστορία στην Ιστορία» και να προχωρήσουν σε κοινό μέλλον, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο και κάλεσε τον κ. Ροτ να «αποφεύγει να παραδίδει μαθήματα Ιστορίας».  

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρει: «Ο υφυπουργός Ροτ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του χθες στην ΠΓΔ Μακεδονίας συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔ Μακεδονίας. Κατά την διάρκειά της εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη λύπη του για το γεγονός ότι η διένεξη για την ονομασία παραμένει άλυτη.

Ελπίζουμε σε μία εποικοδομητική λύση, ώστε αυτό το ζήτημα να μην στέκεται εμπόδιο σε μία στενή συνεργασία. Κατά την συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ροτ εξέφρασε τον στενό δεσμό μας με την Ελλάδα και την ΠΓΔ Μακεδονίας».

Δημοσίευση σχολίου