14 Ιουλίου, 2017

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

 

Ακυρώθηκε  η εκλογή του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού σε Μητροπολίτη Σικάγου, η οποία αναμενόταν να γίνει την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο λόγος της εμπλοκής οφείλεται στον κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία με το αιτιολογικό πως ήταν πλημμελής. Τον κατάλογο τον είχε εγκρίνει το Πατριαρχείο τον Μάρτιο.

Πριν τη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είχε επικοινωνήσει με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του καταλόγου.

Ο Σεβασμιότατος είχε πει στον Πατριάρχη πως ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του Μητροπολίτη Σικάγου.

Ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός είχε συγκεντρώσει 7 ψήφους επί 8 ψηφισάντων στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την Πέμπτη 6 Ιουλίου και θεωρείτο βέβαιο βάσει με τα μέχρι τώρα κρατούντα πως το Πατριαρχείο ουσιαστικά θα επικύρωνε τον επιλογή της ενταύθα Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Τονίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα και το αποκλειστικό προνόμιο να απορρίψει το τριπρόσωπο που συνθέτει η τοπική Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα παράδοση και τακτική ήταν ότι εξέλεγε εκείνον ο οποίος συγκέντρωνε τους περισσότερους ψήφους στο τριπρόσωπο.

Το Πατριαρχείο αποφάσισε να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και την περί αυτόν Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο όπως διευρύνουν τον κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία.

Και συμπεριλάβουν σ’ αυτόν κι άλλα ονόματα αρχιμανδριτών και αγάμων κληρικών και επίσης να αφαιρέσουν εκείνους οι οποίοι είτε είναι συνταξιούχοι, είτε άρρωστοι.

Επίσης, στον κατάλογο να προστεθούν τα ονόματα εκείνων των ιεραρχών οι οποίοι υπηρέτησαν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σήμερα είναι εκλεγμένοι ιεράρχες σε Μητροπόλεις του εξωτερικού εκτός Αμερικής, συγκεκριμένα του Δαρδανελίων κ. Νικήτα, Μεξικού κ. Αθηναγόρα και Σουηδίας κ. Κλεόπα.

Παράλληλα, το Πατριαρχείο δίνει την έγκριση για το λεγόμενο «μεταθετό» από την μία Μητρόπολη σε άλλη. Προς τούτο να προστεθούν ανάμεσα στους εκλέξιμους για τη Μητρόπολη Σικάγου.

Η οποία είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη Μητρόπολη της Αμερικής, τα ονόματα των υπαρχόντων Μητροπολιτών για να έχουν το δικαίωμα μετάθεσής τους διά εκλογής στη Μητρόπολη Σικάγου.

Ο διευρυμένος επικαιροποιημένος κατάλογος να αποσταλεί στο Πατριαρχείο προς έγκριση και στη συνέχεια η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να συνεδριάσει εκ νέου και να επιλέξει καινούργιο τριπρόσωπο, το οποίο να σταλεί στο Φανάρι για την εκλογή.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο και την εκεί Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

Καθότι είναι η πιο σοβαρή απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που εκφράσθηκε δια της Επαρχιακής Συνόδου, ήτοι η πρόταξη στο τριπρόσωπο του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού για την χηρεύουσα Μητρόπολη Σικάγου την οποία απορρίπτει το Πατριαρχείο.

Λαϊκά μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τα οποία πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις από τα αποκλειστικά δημοσιεύματα σε αμφότερες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις παρατηρούσαν ότι ενδεχομένως αυτός να είναι ένας τρόπος πίεσης από το Φανάρι για να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε στη Σύνοδο ότι η απόφαση αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός προσώπου. Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος γνωρίζει ενδελεχώς τα τεκταινόμενα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και συγκεκριμένα:

Τη φθισική της πορεία η οποία φανερώνεται με το κλείσιμο των Ημερησίων Σχολείων, την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή.

Καθώς επίσης και την ανεπαρκή κατάσταση της Θεολογικής Σχολής, ενώ ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια για την «εμφύλια» διαμάχη με το Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Προσπάθειες του «Ε.Κ.» να επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο απέβησαν άκαρπες. Η ιδιαιτέρα του γραμματέας κυρία Αλίκη Κούριαν, είπε ότι ο Σεβασμιότατος βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Αρχιεπισκοπή.

Σε νεότερη επικοινωνία με το Γραφείο του Σεβασμιοτάτου μας παρέπεμψαν στον εκπρόσωπό του επί του Τύπου, κ. Σταύρο Παπαγερμανό, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει τίποτε να πει».

Ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός βρίσκεται στη γενέτειρά του την Κύπρο επισκεπτόμενος συγγενικά του πρόσωπα.

Στο τριπρόσωπο: Ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός έλαβε 7 ψήφους, 

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας προϊστάμενος της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα 3

Τέλος ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, προϊστάμενος της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, 3 ψήφους.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: