10 Ιουλίου, 2017

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

 

Βασικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας διεκδικεί ο τομέας των υδρογονανθράκων, όπου μεγάλες πολυεθνικές είναι έτοιμες να επενδύσουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων.

Μέσα στον Ιούλιο το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να προκηρύξει δύο νέους διαγωνισμούς για υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, οι οποίοι προκλήθηκαν από ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες, στοιχείο που αντανακλά τις προσδοκίες των πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Τον πρώτο διαγωνισμό προκάλεσε, με αίτηση που κατέθεσε στις 31 Μαΐου, η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Total - ExxonMobil για δύο περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον δεύτερο η Energean Oil & Gas για περιοχή του Ιονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ με τις δύο πολυεθνικές εκτείνεται σε 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νοτίως της Πελοποννήσου και μέχρι τη Γαύδο. Η περιοχή νοτίως της Κρήτης αποτελεί μέρος της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου, όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η αίτηση της Energean Oil, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες αφού επισήμως δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι ακριβείς περιοχές, αφορά περιοχή νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας που εκτείνεται σε 6.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Η περιοχή αυτή ανήκει στην ευρύτερη περιαδριατική ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Το υπουργείο Ενέργειας ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών αποδεχόμενο στις 23 Ιουνίου τις σχετικές αιτήσεις για παραχωρήσεις με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό, σε διάρκεια ενός μήνα μετά την έγκριση των αιτήσεων, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε περίπτωση που υπάρξουν και νέες προσφορές τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αξιολόγησή τους, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς για την παραχώρησή τους.

Από το 2012 που η ελληνική πολιτεία επανεκκίνησε τη διαδικασία των παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έπειτα από 15 χρόνια στασιμότητας και απραξίας, μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 6 άδειες παραχώρησης σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα σε Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο,Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο και Αρτα - Πρέβεζα, ενώ υπεγράφη προσφάτως και η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, Total, Edison.

Η διοίκηση της ΕΔΕΥ βρίσκεται στο στάδιο του προγραμματισμού τόσο της επανεπεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε το 2013 η νορβηγική PGS όσο και της έναρξης νέων σε επιλεγμένες περιοχές με προτεραιότητα χερσαίες της κεντρικής Ελλάδας.

Προτεραιότητα της ΕΔΕΥ είναι και η προώθηση των θαλασσίων περιοχών που δεν παρουσίασαν επενδυτικό ενδιαφέρον στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων του 2013. 

Στόχος της ελληνικής πολιτείας είναι να αξιοποιήσει πλήρως τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δρομολογηθεί από τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τουλάχιστον με τη μέχρι στιγμής στάση της εκπέμπει θετικά μηνύματα προς την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: