27 Ιουλίου, 2017

ΟΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

 

ΘΑ ANEMENE κανείς από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν να δώσουν απαντήσεις στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος προκάλεσε δημόσια τους αξιωματούχους της Ένωσης να τοποθετηθούν «ποιος ήταν εποικοδομητικός και ποιος όχι στο Κραν Μοντάνα».

Αμφότεροι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., σε διαφορετικές φάσεις της Πενταμερούς Διάσκεψης, βρέθηκαν στο ελβετικό θέρετρο και παρακολούθησαν τις συζητήσεις. Περαιτέρω, τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόντουσαν στην αίθουσα της Πενταμερούς ως παρατηρητές και είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις συζητήσεις. 

Ούτε η Φεντερίκα Μογκερίνι ούτε και ο Γιοχάνες Χαν απάντησαν. Η κ. Μογκερίνι απέφυγε να απαντήσει ευθέως και επιχείρησε μάλλον να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη της για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι «αποστάσεις» μεταξύ των δύο μερών ήταν μεγάλες και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί «κάποια στιγμή».

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα ο λόγος για τον οποίο δεν ανοίγουν νέα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, καθιστώντας σαφές ότι επί του προκειμένου η γραμμή της Ε.Ε. είναι κοινή.

ΔΕΝ μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους δεν τοποθετήθηκαν Μογκερίνι και Χαν. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που απέφυγαν να σηκώσουν το γάντι, το οποίο τους έριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ένωσης απάντησαν στην Άγκυρα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ενταξιακών κεφαλαίων. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ιταλίδα αξιωματούχος της Ε.Ε. υπέδειξε με νόημα ότι «δεν είναι μόνο το Κυπριακό που καθιστά δύσκολο το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων».

Ενώ ο Αυστριακός Επίτροπος ξεκαθάρισε πλήρως το ζήτημα, λέγοντας ότι «αυτή είναι η θέση όλων των κρατών-μελών» και ότι «περαιτέρω άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων δεν είναι δυνατόν». Αυτό δεν μπορεί παρά να το χαιρετίσουμε και να το επικροτήσουμε. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι απαντήσεις αφορούσαν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εξουδετερωθεί το κυπριακό βέτο στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούμε πως είναι υποχρέωση της Κομισιόν να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στη Λευκωσία. Δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να τηρεί ίσες αποστάσεις. Κανείς δεν υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να στηρίζουν ένα κράτος-μέλος ακόμη και όταν έχει άδικο.

Όμως, θεωρούμε πως η Κύπρος, ως θύμα της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος από την Τουρκία, δίκαια διεκδικεί απαλλαγή της από τις κατοχικές δυνάμεις και το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων. Όταν, για παράδειγμα, η κ. Μογκερίνι ταξιδεύει στα πέρατα της Γης. 

Για να μεσολαβήσει, να συμβάλει στην επίλυση διαφορών και προβλημάτων, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως το μείζον στο θέμα της Κύπρου είναι η αποχώρηση, στρατιωτική και πολιτική, της Τουρκίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος- μέλος της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: